İstanbul için kırmızı alarm! Japon deprem uzmanı 4 noktayı işaret ederek uyardı
Olası İstanbul depremi Kahramanmaraş depremleri sonrasında yeniden gündemde. Deprem bölgesinde çalışmalar yapan Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, Marmara Bölgesi için uyarıda bulundu. Moriwaki, Marmara Bölgesi'nde 4 önemli noktayı işaret ederek, dikkatli olunması gerektiğini söyledi.
İstanbul'da gerçekleşmesi beklenen muhtemel deprem, asrın felaketinin ardından gündemde. Marmara Bölgesi'nde meydana gelmesi beklenen deprem için uzmanlar uyarılarını sürdürürken, Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki,Türkiye için bir uyarıda bulundu. Moriwaki, deprem bölgesinde çalışmalar yaptığını, Gaziantep'ten sonra Kahramanmaraş'a geldiğini ifade etti.
TSUNAMİ TEHLİKESİ HİÇ OLMADIĞI KADAR BÜYÜK
Yoshinori Moriwaki, depremlere karşı hassas ve dikkatli olunması gerektiğini vurgulayarak, "İyi zeminler bulunmalı. İyi zeminli yerlerde sağlam binalar inşa edilirse sorun yaşanmaz. Ayrıca, özellikle Akdeniz bölgesinde depremler sonrası tsunami oluşabileceği için, deniz seviyesinden en az 3 metre yükseklikte yer yapılmalı. Hazırlık yapmak için şimdiden harekete geçmemiz gerekiyor. Planlarımızı iyi yapmamız gerekiyor" şeklinde konuştu.
TÜRKİYE'NİN ACI GERÇEĞİ: DEPREM
Türkiye'nin her yerinde depremler meydana gelebileceğini belirten Moriwaki, "Türkiye'nin her yerinde deprem olabilir. İzmir fay hattı da daha kırılmadı, fay hattı rahatlamadı" dedi.
Yoshinori Moriwaki, Doğu Anadolu Fay Hattı'nın denizin içinde Kıbrıs'ta yer alabileceğini söyleyerek, "Bingöl'den sonra Kuzey Anadolu Fay Hattı boyunca, Muş, Bitlis, Van gibi bölgelerde dikkatli olmak gerekiyor. Ardından Marmara Bölgesi geliyor... Bu da İstanbul'u kapsıyor. Marmara Bölgesi'nde 4 tehlikeli nokta var. Bunlardan birincisi Bursa, ancak fay hattını kırmadı. İkincisi Marmara boğazının 20 kilometre güneyinde. Bu iki nokta da 7,5'e kadar deprem riski taşıyor. Üçüncü nokta Silivri'de ve ardından Çanakkale adalarının güneyinde. Bu bölgelerde 6,8-7,5 arası depremler görülebilir. Kesin bir tarih vermek mümkün değil, ancak benim tahminim önce Doğu Anadolu Fay Hattı'nda, sonra diğer bölgelerde olabilir" dedi.
"KAHRAMANMARAŞ DEPREMİ 12 ŞİDDETİNDE OLDU"
Dünyanın en büyük depreminin 9,5 ile Güney Amerika'da yaşandığına değinen Moriwaki, Japonya'da meydana gelen depremlerin denizde ve derinde olduğuna işaret etti. Moriwaki, Japonya'daki depremler zeminden 30 kilometre uzaklıkta olduğuna, Türkiye'deki son depremlerin ise zemine yakın noktada meydana geldiğine dikkati çekerek, "(Kahramanmaraş merkezli depremler) Türkiye'de sallantı olarak, kademe olarak 12 şiddetinde oldu diye zannediyorum. Türkiye'deki depremin karadaki en büyük depremlerden biri olduğunu söyleyebiliriz" değerlendirmesinde bulundu.
BİNA NE KADAR İYİ OLURSA OLSUN ZEMİN KÖTÜYSE ÇÖKER
Yumuşak ve dolgu olan yerlere kesinlikle bina inşa edilmemesi gerektiğinin altını çizen Moriwaki, zemin etütlerinin çok iyi yapılması gerektiğini anlattı. Moriwaki, müteahhitlerin kesinlikle mimar veya mühendislerden olması gerektiğini dile getirerek, "Binayı ne kadar iyi yaparsak yapalım zemin kötüyse, bu bina tabii ki çökecektir. Kahramanmaraş'ta da binaların yıkılmasının nedeni zeminin kötü olması. Kentin dağlık bölgeleri zemin açısından iyi" ifadesini kullandı.