Japon deprem uzmanından korkutan uyarı: Marmara'dan sonra Ege'yi işaret etti
Japon Yüksek İnşaat Mühendisi Joshinori Moriwaki'dan endişelendiren bir uyarı geldi. İzmir’de 6,5 büyüklüğünde deprem beklendiğini aktaran Moriwaki, önlemlerin doğru bir şekilde alınması halinde hasarların yüzde 70'e kadar azaltılabileceğini söyledi.
Kahramanmaraş meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerde 50 binden fazla vatandaşımız hayatını kaybetti. 6 Şubat'ta gerçekleşen depremlerin acısı hala yüreğimizde... Deprem bölgelerinde enkaz kaldırma çalışmaları devam ederken hükümet de bir yandan kentsel dönüşümün hızlandırılması için ciddi adımlar attı. Ancak tüm çalışmalara rağmen özellikle İstanbul gibi büyük kentlerde kentsel dönüşüm çok yavaş ilerliyor. Bununla birlikte de vatandaşlar, uzmanların uyarılarıyla adeta diken üstünde duruyor.
Japonya Yurtdışı İnşaat Şirketleri Derneği Genel Sekreteri, Yüksek İnşaat Mühendisi Joshinori Moriwaki, İZKİTAP-İzmir Kitap Fuarı’nda düzenlenen 'Depreme hazır mıyız Türkiye?' etkinliğine dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Japon deprem uzmanı Moriwaki, depremlerde önlem alındığı müddetçe, oluşan hasarların yüzde 70 azaltılabileceğini söyledi.
Depremlerde fazla hasar olmaması için hükümet ve beledilerin çalışmalarını hızlandırması gerektiğini aktaran Moriwaka, "Hasar yüzde 70 azaltabilir. Büyük rakam değil mi? Yüzde 70 azaltabiliyorsak neden yapamayalım" dedi.
EGE DENİZİ İÇİN DEPREM UYARI
Joshinori Moriwaki, açıklamasının devamında ise İzmir için bir deprem uyarısında bulundu. 32 yıldır Türkiye'de olduğunu dikkat çeken Moriwaki, " Doğu Anadolu Fay Hattı, Elazığ’da iki kere, sonra Kahramanmaraş, Elazığ, Manisa’da deprem oldu, Muğla’da ve İzmir’de deprem oldu. İzmir’deki depremde 18 bina çöktü ama İzmir’in kendi fay hattı kırılmadı, Ege Denizi'ndeki fay hattı kırıldı. Dolayısıyla İzmir’in kendi fay hattı topladığı gücü atmaya çalışacak. Dolayısıyla İzmir için deprem bekliyoruz diyebiliriz ve 6,5 diye söyleniyor. Yani normal ve iyi binaysa, eşyaları tam sabitliyorsak çok fazla hasar almaması lazım. Tabii ki hep beraber hazır olmak lazım. Bu da çok önemli" dedi.
"DÜDÜĞE ARTIK SES YETMEYECEK"
Moriwaki, alınabilecek önlemleri şöyle anlattı:
"En önemlisi su. İnsan susuz kaç gün yaşayabilir? İnsan su varsa 3 gün, 5 gün, 1 hafta, 10 gün, 20 gün, 1 aya yakın yaşayabilir. Onun için su en önemli. Maalesef bina çöktü, biz üçgende yaşıyoruz. Su var, içiyoruz. Kurtarma ekibi gelmiyorsa da 'yardım et, imdat' diye bağırmaya başlıyoruz ama yarım günde ses gidiyor. Sonra bu düdükten üfleyeceksiniz. Ama birkaç gün geçti, bir hafta geçti. O zaman ancak nefes verebilirsiniz. Düdüğe artık ses yetmeyecek. O zaman ne yapacağız? Biraz sert bir şeye, yatağın yanına, yere vuracaksınız. İnsan duymuyorsa da yukarıdan cihaz sesinizi duyabilir. Enkazın altında olduğunuz anlaşılabilir"