Japon deprem uzmanı Moriwaki'den 'Büyük İstanbul depremi' açıklaması: "Yakında gelirse şaşırmayalım"
Deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, TGRT canlı yayınında önemli açıklamalarda bulundu. İzmir, Elazığ, Muş, Bingöl'ü uyaran deprem uzmanı İstanbul depremi için de "Büyük İstanbul depremi yakında gelirse de şaşırmayalım" dedi.
Yüksek inşaat mühendisi ve deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki TGRT Haber canlı yayınında soruları yanıtladı. İstanbul'daki riskli ilçeleri sıralayan deprem uzmanı, İzmir, Elazığ, Muş, Bingöl'ü de uyardı.
"İSTANBUL DEPREMİ YAKINDA GELİRSE ŞAŞIRMAYALIM"
Olası İstanbul depremiyle ilgili konuşan Moriwaki, "Büyük İstanbul depremi yakında gelirse de şaşırmayalım. Herkes hazır olsun. Devlet de hükümet de aile de okul da… Hasar hesabı yapılabilir ve yüzde 70 hasar azaltılabilir. Öncelikle 3 kademe var. Zemin iyi mi kötü mü? Zemin iyiyse zarar fazla olmuyor. İkincisi ruhsat-iskan var mı? Tam kontrolün ardından binanın yapılıp yapılmadığına bakılabilir. Üçüncü olarak da 2000’den sonra yapılan bir bina mı? Bu 3 madde kontrol edildikten sonra, biraz rahat olabilirsiniz. 3’ü de kötüyse 'büyük bir depremde kötü olabilir' diye düşünebilirsiniz." ifadelerini kullandı.
"RİSKİN BÜYÜK OLDUĞUNU SÖYLEYEBİLİRİM"
Çanakkale depreminin İstanbul depremini tetikleme ihtimalini değerlendiren deprem uzmanı, "Kuzey Anadolu Fay Hattı, 1925’te Erzincan’dan başladı ve doğudan batıya doğru 1999 depremine kadar geldi. Düzce taraflarından, kuzey ve güney kolu… Güney kolunda İnegöl, Bursa, Bandırma ve Çanakkale, Balıkesir’e doğru gidiyor. Güney kolunda hazır enerji birikti diye söylenebilir. Çanakkale’de 1-2 küçük deprem oluyordu ama büyük deprem yakında olabilir diye söylemiyorum ama riskin büyük olduğunu söyleyebilirim. Kuzey kolunda ise 110 km’lik fay hattı var. Onda da enerji biriktiğini söyleyebilirim. İstanbul’da 1509’da, 1766’da büyük depremler oldu. 257 gene geçti, tam zamanında geliyor diye söylemiyorum ama görünüş olarak 1766’dan sonra tekrar 257 yıl sonra 2023 oluyor. Büyük İstanbul depremi yakında gelirse de şaşırmayalım. Herkes hazır olsun. Devlet de hükümet de aile de okul da… Hasar hesabı yapılabilir ve yüzde 70 hasar azaltılabilir."
İSTANBUL'UN DEPREM RİSKİ EN FAZLA OLAN İLÇELERİ
Avrupa yakasında daha yumuşak zemin var. Eski Atatürk Havalimanı’nın batı tarafı… Ataköy, Zeytinburnu, Esenyurt, Avcılar, Küçükçekmece, Büyükçekmece… O bölge çok yumuşak bir zemin. 99 depreminde İstanbul’da fazla hasar yoktu ama Avcılar’da hasar fazlaydı. Onun için o bölgede daha çok hasar olabilir. Büyükçekmece-Avcılar tarafında…
Kuzey Anadolu Fay Hattı’nda 8 tane fay var. Onun yumuşak zeminli yerleri tehlikeli. Deniz içinde deprem oluyorsa tsunami de olur. Marmara küçük ama yine de dalga oluyor. Deniz kenarından uzaklaşın, yüksek yere kaçın diye söylüyorum.
Anadolu Yakası’nda ise Tuzla, Pendik deniz kenarı olduğundan yumuşak zemin diyebilirim. Ben de Tuzla’da oturuyorum. Yakınlarda çok kentsel dönüşüm başladı daha fazla yapılmalı diye düşünüyorum.