Japon uzmandan Marmara uyarısı! Olası depremin büyüklüğünü açıkladı
Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, İzmir'de ardışık olarak meydana gelen depremlere dikkat çekerek Marmara'da beklenen büyük deprem hakkında önemli uyarıda bulundu. Muhtemel deprem şiddeti konusunda açıklamalarda bulunan Japon uzman, kritik yeri işaret etti.
İhlas Haber Ajansı’na konuşan yüksek inşaat mühendisi, mimar ve deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, İzmir ve İstanbul için ürküten uyarılarda bulundu.
Japon deprem uzmanı son açıklamasında, İzmir'de son iki gün içinde meydana gelen sırasıyla 4,2 ve 3,8 büyüklüğündeki depremler sonrasında endişeleri artırdı.
Uzman isim aynı zamanda, büyük kayıplar verdiğimiz Kahramanmaraş'taki 6 Şubat depreminin ardından bölgede tehlikenin geride kaldığına söyledi.
TEHLİKELİ BÖLGEYİ AÇIKLADI
Türkiye'nin bir deprem ülkesi olduğunu hatırlatan Moriwaki, “Japonya ve Türkiye’de depremler sürekli oluyor. Doğu Anadolu Fay Hattı kırılmaya başladı. Bundan sonra Hatay’dan sonra Kıbrıs’ta veya denizin içerisinde kırılmalar olabilir. Onun haricinde Muş, Bitlis ve Van’a kadar olan bölgede ayrıca İzmir ve Marmara bölgesinde deprem bekleniyor" dedi.
İZMİR'E UYARI: 6.5'İN ÜSTÜNDE BEKLENİYOR
30 Ekim 2020'de İzmir’de meydana gelen 6,6 şiddetindeki depreme dikkat çeken yakın Moriwaki, "İzmir'de yakın zamanda deprem oldu ama İzmir’in kendisi daha kırılmadı. Ege tarafında genel olarak 7’nin altında 6.5 büyüklüğünde bir deprem bekleniyor” dedi.
Moriwaki'nin açıklamaları dün ve bugün peş peşe sallanan İzmir için endişeleri artırdı.
"EĞİTİM YOK, PANİK VAR"
Depremlerin Japonya'da yaşamın bir parçası haline geldiğini belirten Moriwaki, "Türkiye'de ise deprem eğitimi eksik. Japonya'da, deprem bilinci çocuklara eğitimle aşılanır. Anaokulundan itibaren oyunlarla deprem konusunda biliçlendirdi. Türk toplumunda ise hala panik ve bilgisizlik hakim. Bu nedenle deprem eğitimi büyük önem taşıyor" ifadelerini kullandı.
KAHRAMANMARAŞ İÇİN İÇ FERAHLATAN AÇIKLAMA
Şubat ayında meydana gelen Kahramanmaraş depremi hakkında da konuşan Moriwaki, "Artık o bölge biriktirdiği enerjiyi attı. 7 büyüklüğünün üzerinde bir deprem 100-150 senede bir oluyor. Ancak Kahramanmaraş’ta yaşanan deprem 500 senedir bekleniyordu ve yerden çok yakın bir mesafede oldu. O nedenle de etkisi büyük oldu. Artık o bölgede büyük bir deprem beklenmiyor" dedi.
Yoshinori Moriwaki ayrıca, Adana’da da büyük bir depremin beklenmediğini açıkladı.
İSTANBUL İÇİN KOKURAN SENARYO
Beklenen İstanbul depremiyle ilgili konuşan yüksek inşaat mühendisi, mimar ve deprem uzmanı Moriwaki, "Bursa bölgesinde en son büyük depremin üstünden 150 seneyi geçtiği için deprem bekleniyor. Bandırma bölgesinde de 200 sene olduğu için deprem bekleniyor. Kabaca bakınca 8 tane o bölgede fay hattı var. Bir tanesi kırılırsa 6.8 büyüklüğünde deprem olabilir. Ancak 2-3 veya bütün faylar aynı anda kırılırsa 7.9 Erzincan depremi kadar büyük bir deprem olabilir. Bu az ihtimal ama olabilir” diye konuştu.