Tgrt Haber

Jeoloji mühendisinden 'KAF hattı' uyarısı: Tehlikeli durumunun en büyük olduğu yerlerden biri

22 Şubat 2023 10:11 - Güncelleme : 22 Şubat 2023 10:44
Jeoloji mühendisinden 'KAF hattı' uyarısı: Tehlikeli durumunun en büyük olduğu yerlerden biri

Kahramanmaraş'ta yaşanan deprem felaketinin ardından gözler İstanbul'da Avcılar, Silivri, Büyükçekmece, Bakırköy ve diğer riskli bölgelere çevrildi. Uzmanlardan peş peşe uyarılar gelirken Jeoloji mühendisi Can Yılmaz da Kuzey Anadolu Fay hattının başladığı Saros Körfezi sahil şeridine vurgu yaptı. Bu bölgelerin alüvyonlu yapı olduğuna dikkat çeken Yılmaz, "Bu bölgenin depreme yakınlığını dikkate aldığımızda tehlikeli durumunun en büyük olduğu yerlerden bir tanesi" dedi.

Türkiye, Kahramanmaraş​'ta meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki çifte depremle sarsıldı. On binlerce can kaybının yaşandığı ve birçok binanın yerle bir olduğu yıkıcı deprem​ sonrası uzmanlardan özellikle Kuzey Anadolu Fay (KAF) hattının geçtiği Marmara Bölgesi ve megakent İstanbul​ için uyarı geldi.

DEPREME YAKINLIĞINA DİKKAT ÇEKTİ

Edirne’nin Saros Körfezi’nden başlayıp, Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki Aras Vadisi’ne kadar uzanan Kuzey Anadolu Fay hattının devamı niteliğindeki hattın Saros Körfezi sahil şeridinin 5 kilometre uzağında olduğunu belirten Jeoloji Mühendisleri Odası Edirne temsilcisi ve jeoloji mühendisi Can Yılmaz, “Bu bölgelerin oluştuğu alanlar alüvyon düzlüklerden dolayı ve depreme yakınlığını dikkate aldığımızda tehlikeli durumunun en büyük olduğu yerlerden bir tanesi" diye konuştu.

Jeoloji mühendisinden 'KAF hattı' uyarısı: Tehlikeli durumunun en büyük olduğu yerlerden biri

Marmara Denizi'nin içerisinden devam edip Tekirdağ'ın Şarköy ilçesinden geçen ve Saros Körfezi'nin içerisine devam eden fay hattının, Kuzey Anadolu Fay hattının devamı niteliğinde olduğunu vurgulayan jeoloji mühendisi Can Yılmaz, “Bu hattın Edirne genelinde en yakın yeri Saros Körfezi sahil şeridinin 5 kilometre uzağında olduğu görülmektedir. Enez ilçemiz de bu hatta 25-30 kilometre yakınlıkta yer almaktadır” dedi.

'YAPILARIN ÇOĞU 1999 ÖNCESİ'

Saros Körfezinin büyük bir kısmının alüvyon düzlüklerden oluştuğunu ifade eden jeoloji mühendisi Can Yılmaz, “Bu bölgede çok ciddi yazlık alanlar var. Bu yapıların fazlası 1999 yılı öncesine ait. Bu bölgedeki vatandaşlarımızın öncelikli olarak yapılarına yönelik gerekli testleri yaptırmalarını öneririz. Bu bölgelerin oluştuğu alanlar alüvyon düzlüklerden dolayı ve depreme yakınlığını dikkate aldığımızda tehlikeli durumunun en büyük olduğu yerlerden bir tanesi" ifadelerini kullandı.

Yılmaz, “Hatay'da da görüldüğü üzere alüvyon düzlüklerde yıkımın daha fazla olduğu kayaç bölgelerde ise yıkımların görülmediği tespit edilen durumlardan bir tanesidir. Daha sağlam ve sıkı zeminlerin olduğu bölgelerde yapılaşmalara yönelmeli. Bu alanların öncelikli olarak tercih edilmesi gerekmektedir" dedi.

Kaynak: İHA

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...