'Kaçak et operasyonu'nda sıcak gelişme!
Mersin Gümrüğü'ndeki kaçak kırmızı et soruşturması kapsamında aralarında firma sahipleri ve yetkilendirilmiş gümrük müşavirlerinin de bulunduğu 8 kişi gözaltına alındı.
Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü ekiplerinin, bin 44 ton kaçak kırmızı etin yurt içine sokulduğunun tespit edildiği operasyona ilişkin soruşturmasında, aralarında firma sahipleri ve yetkilendirilmiş gümrük müşavirlerinin de bulunduğu 8 kişi gözaltına alındı.
İşlemleri tamamlanan şüpheliler, adliyeye sevk edildi.
Bu arada, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Orta Akdeniz Bölge Müdürlüğü ekipleri, soruşturmaya konu et depolama işlemi yapan 4 antrepodaki sayımda, 2 antrepoda usulsüzlük tespit etti.
Mühürlenen 2 antrepoda ekiplerin incelemelerinde gizli bölmelerin olduğu ve kontrol sırasında yurda kaçak sokulacak malların bu depolarda saklandığı tespit edildi. Kırmızı et yerine transit sevkıyatta kullanılacak tavuk etlerinin kırmızıya boyandığı, antrepoların güvenlik kamerası kayıtlarının silindiği de belirlendi. Soruşturma kapsamında 2 antrepo ile buraları kullanan 7 firmanın tüm kayıtları detaylı incelemeye alındı.
Sonuna kadar gidilecek
Orta Akdeniz Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Murat Kahraman, yaptığı açıklamada, yurt dışına transit gönderilmesi gereken etlerin yurt içinde bırakıldığına ilişkin iddialara yönelik Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli'nin bilgisi dahilinde ekim ayı başından itibaren soruşturma yürüttüklerini söyledi.
Bakan Canikli'nin, yüksek vergili ürünlere yönelik tam tespit yapılması talimatı verdiğini hatırlatan Kahraman, kırmızı etlerin, antrepolardan Habur ve Cilvegözü Sınır kapılarına transit gönderilmesini takibe aldıklarını bildirdi.
Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü ile Emniyet Müdürlüğü ekiplerinin de çalışma yürüttüğünü aktaran Kahraman, bütün antrepolarda mal sayımı yaptıklarını ifade etti.
Kahraman, bir antrepoda ciddi eksik olduğunu tespit ettiklerini belirterek, şu bilgileri verdi:"Çok ilginç bir durumla da karşılaştık. Kutular içeride o kadar profesyonelce kolilenmiş ki giden arkadaşlarımız önce kutuları saydıklarında içinde kırmızı et olduğu hissine kapılmışlar. Daha sonra bazı kutuların boş olduğu görülünce diğerlerinin de içine bakmışlar. Bu sırada Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'ndeki veterinerlerden yardım istemişler. Kutular açılıp bakıldığında kırmızı et süsü verilmiş, ona benzeyen tavuk etleri, kırıntıları ve tavuk kıymaları çıkıyor içinden. Ondan sonra çok ciddi bir sayıma geçildi. Neticede antrepoda olması gereken bin 44 ton etin yerine tavuk kırıntısı ve kıyması konulduğu görüldü."Kahraman, bunun üzerine ciddi incelemeye geçildiğini ifade ederek, "Cumhuriyet savcılığınca soruşturma yürütülüyor. Kimler bu işin içindeyse sonuna kadar gidilecek. Adli kolluk birimlerimiz bu işin peşini bırakmayacak" dedi.
Antrepolara kırmızı et girişi yasaklandı
Kahraman, soruşturmanın sağlıklı yürütülmesi için gerekli önlemleri de aldıklarına dikkati çekerek, "Bölge müdürlüğü olarak soruşturma bitene kadar antrepolara kırmızı et sokulmasını yasakladık. Antrepolarda ne kadar değerli, yüksek vergili ürün varsa tüm arkadaşlarla bunları sayıyoruz. Fiziki tam tespit yapıyoruz" diye konuştu.Kahraman, antrepoların lojistik zincirin bir halkası olduğunu, Mersin'de 62 A tipi, 22 C tipi antrepo bulunduğunu bildirdi.
Bunların içinde düzgün çalışanların olduğunu ve haklarının yenmemesi gerektiğini vurgulayan Kahraman, suistimal edenlere taviz verilmeyeceğinin altını çizdi.Kaçak etlerin nerelere gönderildiğinin tespit edileceğini belirten Kahraman, "Bu etler Türkiye'ye girerken sağlık kontrolünden geçiriliyor. Sertifikaları var. Bunların sağlıksız etler olduğunu düşünmüyoruz. Vergiden kaçırmak için yapılmış bir kaçakçılık olduğunu düşünüyoruz" dedi.Kahraman, antrepolardaki sayımın sürdüğünü ancak kaçak kırmızı et rakamının artmasının şimdilik beklenmediğini sözlerine ekledi.Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, Mersin Gümrüğü'nde düzenlenen operasyonda bin 44 ton kaçak kırmızı etin yurt içine sokulduğunun tespit edildiğini, olayla ilgili 11 kişinin savcılıkça adli kontrol kararıyla serbest bırakıldığını bildirmişti.
Canikli: Olaya karışan gümrük elemanı yok
Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, Mersin'de kaçak kırmızı et operasyonu konusunda, "Olaya karışan Gümrük elemanı olmadığını, yetkilendirilmiş gümrük müşavirleri, antrepo ve ithalatçı firmaların işin içinde olduğunu" söyledi. Canikli, Meclis’te AA muhabirinin sorularını yanıtlarken, kaçak et konusunda kesin tespitin bin 40 ton olduğunu ve devamının da olacağını tahmin ettiklerini söyledi. "Bütün kaynaklara girdik, bugün sayımlar yapılıyor Türkiye'nin her yerinde. Başka mallara da girdik” diyen Canikli, et dışında başka hangi ürün olduğu sorularına, “Onları şimdi söyleyemem, sonuçlansın ondan sonra” karşılığını verdi.
Kaçak etle ilgili organizasyonunun tek bir firma olmadığını belirten Canikli, şöyle konuştu:“Bir ekip, bir firma değil. Hepsini çıkardık. Onların diğer işlemlerine de giriyoruz. Onların ortak olduğu diğer antrepolara ve ortak olduğu başka şirketlere giriyoruz. Hepsine birden giriyoruz. Bu firma, yılbaşından bugüne kadar 2 bin 459 ton et getirmiş, transit kapsamında çıkardım diyor. Bin 40’ını tespit ettik, kaçak olduğunu ama diğerlerini çıkarıp çıkarmadığını bilmiyoruz tabii, tespit etmeye çalışıyoruz. Çünkü bizim 9 Ekim’deki talimatımızdan önce bunlar sarı hattan geçiyorlardı, kontrol edilmeksizin. Sistem böyle… Biz ihbar üzerine bunların hepsinin giriş ve çıkışta tam tespitlerinin yapılması talimatını verdik. Kırmızı eti içeride satıyor, onun yerine kırpıntı tavuğu çıkaramıyor. Çıkışta hepsi indirilip sayıldığı için tavuk olduğu anlaşılacaktı, çıkarılamadı. Dolayısıyla rakamlar şişti. Öyle tespit ettik zaten. Rakamlar şişince, aramaya girdik, onun üzerine ortaya çıktı. Şimdi kıstırdık hepsini. Bu şekilde yapanların hepsi kıstırılmış durumda. Çünkü karşılığını çıkaramıyorlar. Karşılığında aynı miktar, aynı ağırlıkta başka mal çıkarması gerekiyor. Canlı hayvan yok. Tahlilde şu an, orada ne var bilmiyoruz. Yani içeriye sallanan kırmızı et miktarı kadar kırpıntı tavuk yakaladık. Yaklaşık bin ton. Onları tahlile gönderdik, içinde ne var tam olarak bilemiyoruz. Kırpıntı tavuk gözüküyor ilk bakışta. Ama tam analizi için tahlile gönderdik. Esas kırmızı et pahalı olduğu için içeriye sallanıyor, üzerinde yüzde 225 vergi var. Çok kaliteli, en pahalı etmiş, onu tespit ettik. Biz hatta 28 milyon lira piyasa fiyatı derken ortalama o fiyattan almıştık. Fiyat daha yüksek aslında. 40-50 lira olduğu söyleniyor. Piyasa değerinin 40 milyon liranın üzerinde."
Canikli, kayıtlarında transit olarak gözüken bütün mal grupları için şu anda tespit yaptırdıklarını kaydederek, “Kaçak eti yapan tek şirket mi?” sorusuna, “Hayır. Tek şirketle olmaz ki…Şahısları, şirket ortaklarıyla ilgili şu anda açıklama yapamam. Getiren şirket var, yetkilendirilmiş gümrük müşavirliğiyle ilgili şirket var, antrepoyu işleten şirket var. Yurt dışında şirket var. En az üç şirket var, onların ortakları, yabancı ortaklar var. Bağlantılı başka şirketler var. Hepsinin üzerine gidiyoruz. Onların iş yaptığı başka şirketler, bu antrepoları işletenlerin başka antrepoları…" dedi.
İhbar bana geldi
Canikli, ihbarın nasıl geldiği sorusuna, “İhbar bana direk geldi, Ekim ayının başlarında. Dört malla ilgili bu şekildeki yöntemle kaçakçılık yapıldığı şeklinde. Ama somut olarak herhangi bir yer söylenmiyor. Kırmızı et, alkol, tütün ve çayda transit olarak beyan edildiği fakat Türkiye’ye sokulduğu ve yerine başka malların çıkarıldığı şeklinde bir ihbar vardı. Eğer bir ihbar şikayet şüphe yoksa aranmıyor, sarı hattan geçiyor. Eğer gümrük vergisi yüksek olan malı içeriye salladığında karşılığında değersiz bir şeyi de yurtdışına çıkarması lazım ki... Bu örnekte tavuk kırpıntısı. Biz de bunların çıkışlarını engellemek amacıyla tüm gümrüklere ayın 9’unda bir talimat geçtik, 'dört grup malla ilgili transit ticaret kapsamında gelen ve çıkanların fiilen tespitini yapacaksınız, indireceksiniz, gerçekten o mal mı olduğuna bakacaksınız.' Bu talimattan sonra bunlar kırmızı eti içeriye salladılar, karşılığında tavukları çıkaramadılar. Çıkarsa tavuklar tırlardan indirilecek, belli olacak ve tespit edilecek. 9 Ekim'den beri çıkaramadılar. Kayıtlarda kırmızı et rakamları şişti. Bu dikkatimizi çekince aramaya girdik” diye konuştu.Olaya gümrük elemanlarının karıştığına dair bir tespit olmadığını kaydeden Canikli, "Bu olay çok büyük. Buna rağmen Gümrük'ten hiçbir eleman karışmadı. Buna yönelik tespit yok. Yetkilendirilmiş gümrük müşavirleri var, antrepo ve ithalatçı firmalar var" bilgisini verdi.
185 istihbarat elemanı eğitiyoruz
Canikli, gümrük işlemlerinin hızlandırılması ve denetlenmesini içeren büyük bir proje yürütüldüğünü, önemli mesafe alındığını belirterek, "Bizde İstihbarat Daire Başkanlığı var ama bir tane istihbarat elemanı yok. Şu an 185 istihbarat elemanı eğitiyoruz. Her yere hatta içeriye de gönderilecek. Emniyet ile birlikte istihbarat eğitimi aldırıyoruz. Bunları gümrüklere, ticaretin yapıldığı ve antrepoların olduğu yerlere göndereceğiz. İlk kez olacak" diye konuştu. .Tüm gümrük kapılarının yenileneceğini belirten Cankli, önce Kapıkule ve Habur'dan başlayarak tümüne teşmil edileceğini söyledi. Caniki, Sarp kapısının işleyişinde sıkıntı olduğuna işaret ederek, proje ihalesinin yapıldığını, iki ayda projenin, beş-altı ayda da ihalesinin tamamlanacağını belirterek, "harika bir hale getirileceğini" söyledi
Kapıkule'deki uzun kuyrukların Türkiye'den kaynaklanmadığını, Bulgaristan tarafının gümrüklere operasyon yaptığını, Hamzabeyli'de karşı taraftan beş-altı kişinin tutuklandığını anlatan Canikli, memurların da araçları X-Ray'e yönlendirdiğini, 400-500 aracın geçtiği yerlerde 60 aracın geçmeye başladığını kaydetti. Canikli, "Anlaştık, ikna ettik onları, şimdi normale döndü, kuyruklar da eriyor" dedi.