Körfez'de dengeler değişiyor: Kalkınma Yolu Projesi yeni 'İpek Yolu' olacak
Türkiye, yapılan atılımlarla enerji alanında dünyaya yön vermeye devam ediyor. Jeopolitik açıdan önemli bir konumda yer alan ülkemiz 'yeni ipek yolu' olarak adlandırılan Kalkınma Yolu Projesi ile, 1200 kilometrelik demir yolu ve otoyol ile Türkiye'yi Basra Körfezi'ndeki Faw Limanı'na bağlayacak. Peki bu projeye neden yeni ipek yolu deniliyor ve Türkiye’ye getirileri neler? Detayları sizler için derledik...
Tarihin en önemli ve en geniş ticaret yolu olan İpek Yolu, Asya ve Avrupa’yı birbirine bağlamıştır. Buradan hem batılı tüccarlar hem de doğulu tüccarlar faydalanmıştır. Türkiye ve Irak arasında imzalanan Ankara Deklarasyonu ile kayıt altına alınan 'Kalkınma Yolu' dünya ticaret güzergahında yeni bir alternatif olacak. Bu da Türkiye'nin hem jeopolitik hem de jeoekonomik önemini artıracak...
Bölgede dengeleri değiştirecek iki tarihi icraatı hayata geçirmek için kolları sıvadık. Bunlardan biri Türk dünyasını Türkiye ve Avrupa’ya bağlayacak Zengezur Koridoru diğeri de Türkiye’yi Körfez ülkeleri ile Avrupa arasında köprü haline getirecek Kalkınma Yolu Projesi…
MALİYETİ 17 MİLYAR DOLARI BULACAK
Irak'ın Asya ve Avrupa'yı birbirine bağlama iddiasındaki yeni ulaşım ve altyapı projesi, Türkiye-Basra Körfezi Ekonomik Koridoru, bölgesel jeopolitiği ve ekonomiyi dönüştürme potansiyeli taşıyor.
Bu proje sayesinde Türkiye, Irak ve Körfez ülkeleri arasında, hatta Ortadoğu’da ekonomik bütünleşme için çok önemli bir adım atılmış olacaktır. Projenin 2029’da tamamlanması bekleniyor maliyeti ise neredeyse 17 milyar dolar…