Tgrt Haber

'Kandil' yeni katılımları şehirlere yönlendiriyor

27 Ocak 2016 11:11
'Kandil' yeni katılımları şehirlere yönlendiriyor

Terör örgütü PKK yeni katılımları Kandil yerine operasyonların yoğun olduğu şehir merkezlerine yönlendiriyor.

AA muhabirinin güvenlik kaynaklarından edindiği bilgiye göre, son  dönemde güvenlik güçlerinin, kırsalın ardından şehir merkezlerindeki kararlı  operasyonlarıyla ağır kayıplar veren PKK, varlığını sürdürebilmek ve temel amacı  "Kürdistan" hayalini hayata geçirebilmek için strateji değişikliğine gidiyor. Yurt dışındaki kamplarına düzenlenen hava operasyonları nedeniyle  kırsalda organizasyon kabiliyetini kaybeden terör örgütü, özellikle bölge ve  üniversitelerdeki yapılanmaları aracılığıyla kandırdığı gençleri terörist olarak  yetiştirmek için dağa götüremiyor. Terör örgütü özellikle son dönemde Türkiye  içerisindeki uzantılarının elindeki yeni katılımları, operasyonların yoğun olduğu  çatışma bölgelerine yönlendiriyor. Bu durum, istihbarat birimlerinin bölgedeki  duruma ilişkin raporlarına da yansımış durumda.
 
"Örgütün amacı elde ettiği kazanımları muhafaza edebilmek"
 
 Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Siyaset, Ekonomi ve Toplum  Araştırmaları Vakfı (SETA) Dış Politika Araştırmacısı Can Acun, PKK terör  örgütünün çözüm sürecini sonlandırarak terör eylemlerine tekrar başlaması ve  ardından "devrimci halk savaşı" adı altında, çatışmaları kent merkezlerine  taşımasındaki en temel gerekçenin, Suriye'deki gelişmeler olduğunu kaydetti.  Acun, PKK'nın Suriye kolu olarak örgütlenen PYD-YPG'nin elde ettiği kazanımları  muhafaza edebilmek ve elinde bulundurduğu Afrin'le Ayn el Arab (Kobani) kantonunu  birleştirerek Türkiye'nin tüm Suriye sınır hattı boyunca bir kuşak oluşturmak  istediğini söyledi.
 
Terör örgütünün, özellikle Suriye'de ele geçirdiği bölgelerde  demografik mühendislik yapabilmek için Arap ve Türkmenleri tehcir etmekten  çekinmediğini ifade eden Acun, örgütün, Esed rejimi, ABD ve son olarak Rusya ile  taktik ilişkiler kurarak Makyavelist bir yaklaşımla Suriye'de etkinliğini  artırmaya çalıştığını belirtti. Acun şunları kaydetti:
 
 "Örgüt, sahip olduğu kantonları birleştirmenin önündeki en büyük  engelin Türkiye olduğu bilinciyle Türkiye'nin enerjisini içeride tüketmek  istiyor. Bu bağlamda, Türkiye'de çatışmaları kentlere çekip bölge halkını canlı  kalkan haline getirerek sivil kayıplar yaşanmasını ve halkla devletin karşı  karşıya gelmesini arzuluyor. Son dönemlerde örgütün kırsalda ağır kayıplar  vermesi, güçlendirilmiş kalekollara etkili saldırılar yapamaması da bu strateji  değişikliğinde bir faktör olmuş gibi gözüküyor.
 
 Örgüt ayrıca strateji değişikliğine giderek yeni katılımları dağ  kadrosuna almak yerine, doğrudan kent çatışmalarına dahil etmeye çalışıyor. Bu  durum, bir yandan örgütün kırsalda zayıfladığı ve yeni katılımları organize  edecek güce sahip olmadığını gösterirken bir yandan da kentlerde kaybettiği  güçleri ikame ederek Suriye'de sonuç alana kadar çatışmaları sürdürmek istediğini  gösteriyor"

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...