Tgrt Haber

Sıkışan PKK çareyi paralı eylemlerde buldu! Bombalı eylem 5 bin dolar videoya bonus

27 Nisan 2022 11:32 - Güncelleme : 27 Nisan 2022 16:05

Türk Silahlı Kuvvetleri Irak’ın kuzeyinde PKK’ya darbe üstüne darbe vuruyor. Güvenli bölge oluşturmayı amaçlayan Türkiye’nin bir sonraki hedefi Kandil. Öte yandan PKK’da şehirlerde eylem talimatı verdi. Türkiye’de militanları kalmayan PKK, taşeron örgütler ve çeteler üzerinden eylem yapmayı planlıyor. Peki Pençe Kilit operasyonu ne anlama geliyor? PKK sona mı yaklaştı? Türkiye'den eylem yapamayan PKK yeni yollar mı arıyor? TGRT Haber’de Dış politika analisti ve gazeteci Güngör Yavuzaslan, kritik yorumlarda bulundu.

Türkiye’nin PKK’ya yönelik Pençe Kilit Operasyonu tüm hızıyla devam ediyor. PKK’ya darbe üzerine darbe indiren Türk Ordusu, operasyon kapsamında 56 teröristi etkisiz hale getirdi. Amaç Zap, Metina ve Avaşin-Basyan'daki terör koridorunun temizlenerek güvenli bölge oluşturmak ve Kandil’e yapılacak operasyonlar için zemin oluşturmak. Öte yandan PKK, taşeron örgütler üzerinden metropollerde eylemler yaparak operasyonların önüne geçmeye çalışıyor. Peki pençe Kilit operasyonu hangi aşamada, bir sonraki hedefi ne? Sıkışan PKK'nın yeni stratejisi nedir? TGRT Haber’de Cem Küçük ile Günaydın Türkiye Programında dış politika analisti ve gazeteci Güngör Yavuzaslan, kirik yorumlarda bulundu.

“KİLİT” ADINDAKİ GİZLİ MESAJ

Etkisiz hale getirilen PKK üyelerinin Kandil’den gelenler olduğuna dikkat çeken Yavuzaslan, operasyonu 2019 yılında başlayan Pençe Operasyonlarının son evresi olduğunu söyledi. Operasyonun adının bu yüzden “Kilit” olduğunu vurgulayan Yavuzaslan, operasyonun hedefini şöyle özetledi:

“Hakkari ve Şırnak’ın karşısından yani yaklaşık olarak 200 metre içeri doğru, Metina’dan başlayıp Zap’a kadar devam eden, Avaşin-Basyan ve Kandil lokasyonuna kadar uzanan bir güvenli bölge oluşturmayı hedefliyor.”

BÜYÜK KANDİL OEPARASYONUNUN HABERCİSİ

“Gerçekten kilit bir operasyon” diyen Yavuzaslan, bölgedeki önemli noktanın Zap olduğunun altını çizerek “Zap Kandil’den Türkiye’ye bir geçiş olarak kullanılıyor. Türkiye, Zap’ı kontrol edilip buraya üs bölgesi oluşturacak. Yarım bir dikdörtgen oluşturulup kilitlenecek bu bölge. Aslında Kandil’e doğru yapılacak operasyonun habercisi. Kandil’e yapılacak operasyon Türkiye sınırından değil Pençe operasyonları bölgesinden yapılacak. Büyük Kandil operasyonun habercisi” ifadelerini kullandı.

PKK’NIN YENİ MERKEZİ SİNCAR VE SURİYE

Yavuzaslan, Milli Savunma Bakanlığının açıkladığından daha fazla PKK’lı öldürüldüğünü söyledi. “PKK, üyelerinin TSK’nın eline geçmemesi için ya gömüyor ya da yok ediyor” diyen Yavuzaslan, operasyonun Irak’ta da ses getirdiğine dikkat çekerek “İlk kez bu denli geniş çaplı ve Irak’ın içine girilerek hava destekli bir özel kuvvet operasyonu yapıldı. Operasyon bir süre daha devam edecektir” dedi. PKK’nin yeni merkezinin Irak’taki Sincar bölgesi ve Suriye olduğunu kaydeden Yavuzaslan, “TSK artık burunlarının dibinde. Ya İran’a çıkacaklar ya da Suriye’ye geçecekler. Teröristler güneye yani Sincar-Mahmur’a iniyor. Özellikle Sincar’da kendilerini daha güvende buluyorlar. Orda Haşdi Şabi var, kolaylıkla sivil hayata karışabiliyorlar” dedi.

PKK EYLEM BAŞINA PARA ÖDÜYOR

Kandildeki elebaşların Pençe Kilit operasyonundan sonra talimat verdiğini belirten Yavuazlan, “Operasyonları dağdan şehirlere indirin, dediler. PKK Türkiye’de üye bulamadığı için taşeron çetelerden yardım alıyor. Operasyon başına paket halinde fiyatlandırma yapıyor. Bombalı eylemde 5.000 dolar, bunu videoya çekersen 1.000 dolar da pirim veriyor. Lokal çetelerle çalışıyor. Suça karışmış gurupları, başka terör guruplarını veya çeteleri kullanıyor. Para karşılığı eylem yaptırıyor. Bursa’da, İstanbul’da gördük. PKK’nin Türkiye’de eylem yapacak militanı yok” diye konuştu.

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...