Tgrt Haber

Kandilli Rasathanesi'nden deprem öncesi uyarı sistemi! 

Editör: Mutluhan Yıldız / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
25 Ocak 2024 11:31 - Güncelleme : 25 Ocak 2024 11:32
Kandilli Rasathanesi'nden deprem öncesi uyarı sistemi! 

Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırmaları Enstitüsü, Kartal'da deniz gözlem istasyonunu faaliyete geçirdi. İstasyon, deprem öncesinde oluşabilecek afetleri tespit etmekte Kandilli Rasathanesi'nde yardımcı olacak. 

Deprem​ gerçeği ile burun buruna olan Türkiye​, deprem öncesi hazırlıklarını sürdürüyor. Özellikle Marmara​'da meydana gelecek depremin ülkede büyük yıkıma yol açacağı bilim isnanları tarafından ortak fikir olarak sunuluyor. Hal böyle olunca Kandilli Rasathanesi​ ve Kartal Belediyesi'nin erken uyarı sistemi faliyete geçirildi. 

Kartal Belediyesi'nin desteklediği ve Kandilli Rasathanesi'nin inşa ettiği yeni sismik gözlem istasyonu, Kartal Dragos Su Sporları İskelesi'nde hizmete girdi. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırmaları Enstitüsü tarafından yapılan bu istasyon, Kartal bölgesindeki sismik hareketleri ve deniz suyu seviyelerini sürekli olarak takip edecek.

DEPREM ÖNCESİ VE SONRASINDAKİ AFETLERİ TESPİT EDECEK

İstasyonun amacı, deprem öncesi ve sonrası oluşabilecek doğal afetleri erken tespit etmek. Bu sayede, olası bir depremde alınacak önlemlerin daha etkili bir şekilde planlanması ve uygulanması mümkün olacak. 

Kandilli Rasathanesi'nden deprem öncesi uyarı sistemi! 

İstasyon tarafından toplanan veriler, eş zamanlı olarak Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırmaları Enstitüsü'ne iletilecek. Böylece, bölgedeki sismik aktivite hakkında daha detaylı ve güncel bilgiler elde edilerek, deprem riski yönetiminde önemli bir adım atılmış olacak.

Kandilli Rasathanesi'nden deprem öncesi uyarı sistemi! 
Yapay zeka ile yapılan 'erken uyarı sisteminin' temsili görseldir

"14 NOKTAYA KURULDU"

Gözlem istasyonunun kurulma aşamasında bulunan Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel, “Kandilli Rasathanesi ile ortak yürüyen bir proje. Kartal’ın 14 noktasına deprem hareketlerini ölçebilmek için sismik noktalarımızı da kurmuştuk. Gemlik depreminin yansımalarını ve Kartal’da ki zeminlere etkisini bir analiz halinde görmeye başladık. Burada kuracağımız istasyon ile Allah korusun deprem ve deprem sonrası oluşabilecek tsunami gibi bir afette denizin gelgit yaşaması, çekilmesi veya tsunamiye dönüşmesiyle alakalı bir uyarı sistemi" diye konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...