Tgrt Haber

Kapatılan askeri okulların öğrencileri için tercihler başladı

22 Eylül 2016 18:57
Kapatılan askeri okulların öğrencileri için tercihler başladı

Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan askeri yükseköğretim kurumlarının öğrencilerinin diğer yükseköğretim kurumlarına yerleştirme tercihleri başladı.

KHK ile kapatılan askeri okulların öğrencilerinin yerleştirme işlemleri başladı.  YÖK'ten yapılan yazılı açıklamaya göre, harp okulları, fakülte ve  yüksekokullar ile astsubay meslek yüksekokullarında (Jandarma dahil) öğrenimine  devam eden askeri öğrenciler, üniversite sınavının yapıldığı tarihte aldıkları  yerleştirme puanları dikkate alınarak durumlarına uygun fakülte ve yüksekokullara  naklen kaydedilecek. 30 Ağustos 2016 tarihi itibarıyla mezun olacak askeri öğrencilerin,  üniversite sınavının yapıldığı tarihte aldıkları yerleştirme puanları dikkate  alınarak durumlarına uygun fakülte ve yüksekokullarca diploma verilmesi hususunda  YÖK görevli ve yetkili olacak.

Bu usul ve esaslara göre askeri yükseköğretim kurumlarından 2015-2016  eğitim öğretim döneminde mezun olan öğrencilerin diplomaları, YÖK tarafından  belirlenen koordinatör üniversite tarafından düzenlenecek, kayıtlı ve mezun  aşamasında olmayan öğrenciler ise yükseköğretim kurumlarına merkezi olarak  yerleştirilecek. Bu öğrencilerin yerleştirilmesine ilişkin usul ve esasları belirleyen  YÖK, yerleştirme işlemlerinde yaşanabilecek muhtemel gecikmelerin öğrencileri  mağdur etmemesi için harekete geçerek, tarihinde ilk kez kurum olarak  merkezi  yerleştirme işlemi yapacak.

Bu bağlamda, KHK ile kapatılan askeri yükseköğretim kurumlarının  öğrencileri (yaklaşık 7 bin  öğrenci) Türkiye'deki diğer yükseköğretim  kurumlarına YÖK tarafından yerleştirilecek. YÖK, bu öğrencilerden halen tutuklu durumda bulunanların yerleştirme  işlemlerine ilişkin ilgili kurumlara bir yazı göndererek görüş sorulmasına da  karar verdi.

TERCİHLER e-devlet ÜZERİNDEN YAPILACAK

Öğrenciler  tercihlerini,  22-26    Eylül   2016   tarihlerinde YÖK’ün  https://yoksis.yok.gov.tr/TS  internet adresinden TC kimlik numaraları ve  e-Devlet kapısı şifrelerini kullanarak kendileri yapacak. Tercih işlemi, 26 Eylül  2016'ta saat 17.00'de sona erecek. Öğrenciler, tercih bildirim işlemini tamamladıktan sonra "tercih  süresi" içerisinde  https://yoksis.yok.gov.tr/TS  internet adresinden  tercihlerinde değişiklik yapabilecek. Tercih süresi tamamlandıktan sonra tercihlerde değişiklik ve düzeltme  yapılamayacak. Öğrenciler tercih sırasında yayımlanacak başvuru esaslarını da  dikkate alarak alanlarında 30 tercih yapabilecek. Bando Astsubay Meslek Yüksekokulu öğrencileri, hacettepe Üniversitesi  Devlet Konservatuarında aynı isimli önlisans programlarına yerleştirildiğinden,  Hava Trafik Kontrol önlisans programlarındaki öğrenciler de Anadolu Üniversitesi  Ulaştırma Meslek Yüksekokulu Hava Trafik Kontrol önlisans programına  yerleştirildiğinden tercih yapmayacak.   Kapatılan askeri yükseköğretim kurumlarında mezun duruma gelmiş  öğrenciler, YÖK tarafından yapılan merkezi yerleştirme işlemine alınmayacak. Bu  öğrencilerin diplomaları belirlenen koordinatör üniversite tarafından  düzenleneceğinden, mezun duruma gelmiş öğrenciler tercih yaparak yerleştirilmiş  olsa bile bu durumları tespit edilenlerin yerleştirilmesi iptal edilecek.

TERCİH YAPANLAR YERLEŞTİRİLECEK

Yerleştirme işlemlerinde öğrencilerin, ilgili yıldaki ÖSYS puanları,  ortaöğretim diploma notları, tercihleri ve yükseköğretim programlarının  kontenjanları göz önünde tutulacak.Öğrenci, tercih ettiği programa veya programlara yerleşememesi  durumunda YÖK tarafından ÖSYS puanları veya ortaöğretim diploma notları ile  programların oluşan taban puanları dikkate alınarak yerleştirilecek. Yerleştirilen öğrencilerin 2017-ÖSYS'ye girmeleri durumunda  ortaöğretim başarı puanlarında düşme olmayacak.     YÖK tarafından yapılan  yerleştirme işlemlerinde tercih yapmayan öğrenciler haklarından vazgeçmiş  sayılacak. Bu öğrenciler için yeniden yerleştirme yapılmayacak. Kayıt tarihleri yerleştirme işlemleri tamamlandıktan sonra adaylara  duyurulacak. Öğrenciler kayıtlarını e-Devlet kapısı üzerinden elektronik ortamda  veya bizzat üniversitelere giderek yapabilecek.

500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...