Tgrt Haber

Kar yağışı ne kadar sürecek

19 Şubat 2015 08:25
Kar yağışı ne kadar sürecek

Sibirya üzerinden gelen soğuk hava dalgası, cumartesi gününden itibaren yerini daha ılık bir hava kütlesine bırakacak.

Pazar ve pazartesi günü yurdun büyük bölümü açık geçecek. İstanbul’da pazartesi günü sıcaklık 9 dereceye kadar çıkacak.

İstanbul'da okullar 1 gün daha tatil edildi

Valilik'ten yapılan açıklamada şöyle denildi: "Meteoroloji yetkililerinden alınan bilgiye göre; ilimizde kar yağışının yarın öğle saatlerine kadar yoğun bir şekilde devam etmesi ve kuvvetli don olayı beklenmektedir.Valiliğimizce öğrencilerimizin ulaşımda herhangi bir risk ve mağduriyetle karşılaşmamaları için anaokulu, ilkokul, ortaokul, liseler ile özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde eğitim ve öğretime 19 Şubat Perşembe günü de 1 (bir) gün ara verilmesi uygun görülmüştür.Aynı gün kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan engelli personel ile hamile personel de idari izinli sayılacaktır."

 

ANKARA'DA OKULLAR TATİL

Ankara'da kar yağışı nedeniyle bugün okullar tatil edildi.

Sibirya üzerinden gelen soğuk ve yağışlı hava, başta İstanbul olmak üzere batı bölgelerde dün de etkili oldu. İstanbul’da fırtına şeklinde yağan kar gün boyu etkisini artırdı. Belediye ekipleri, yolları açık tutmak için kar temizleme ve tuzlama çalışması yaptı. Okulların tatil olması ve birçok sürücünün trafiğe çıkmamasına rağmen trafikte yine aksamalar yaşandı. Beşiktaş Fulya Mahallesi’nde yolda kalan vatandaşlar isyan etti. Ancak Meteoroloji yetkilileri kar yağışının yarın sona ereceğini, cumartesi gününden itibaren tüm yurtta havanın ısınacağını müjdeledi.

YÜKSEK GERİLİM HATTI YOLU KAPATTI

İstanbul'da, kar yağışı ve şiddetli rüzgar nedeniyle kopan yüksek gerilim hattı D-100 karayolunu trafiğe kapattı. Gece boyunca etkili olan yoğun kar yağışı ve şiddetli rüzgar nedeni ile Avcılar Denizköşkler mevkisinde D-100 karayolunun üzerinden geçen yüksek gerilim hattının iki teli koparak yola düştü.

Kopan teller nedeniyle D-100 karayolu ve yan yolun İstanbul istikameti trafiğe kapandı. Olay yerine sevk edilen itfaiye ve belediye ekipleri vinç ve iş makineleri yardımı ile çalışma başlattı. Yaklaşık bir saat trafiğe kapanan yol, kabloların geçici olarak vinçlerle askıya alınmasının ardından tek şeritten kontrollü olarak yeniden trafiğe açıldı. Trafiğe kapanan yol nedeniyle uzun araç kuyrukları oluştu. Yüksek gerilim hattının yoldan kaldırılması için çalışmalar sürdürülüyor.

841 TRAFİK KAZASI: Yaşanan gizli buzlanma nedeniyle önceki geçeden dün öğleye kadar 841 kaza meydana geldi. Gece boyunca 4 bin 815 personel ve bin 28 araçla görev yapan belediye ekipleri, 15 bin ton tuz, 320 ton solüsyon kullandı.

İSTANBUL’DA 60 SANTİM KAR: Kar kalınlığı Çatalca’nın köyleri, Binkılıç ve Aydos’ta 40-60 cm, Selimpaşa, Başakşehir, Beylikdüzü, Arnavutköy ve Tuzla Uğur Mumcu’da 25-40 cm ölçüldü. THY, salı gününden itibaren 3 günde 300’den fazla seferini iptal etti. 7 bin 500 yolcusunu otellere yönlendiren THY, 10 binden fazla yolcuya yemek verdi. THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, yolculardan özür diledi. Akşam saatlerinde açıklama yapan THY, bazı Avrupa kıtalararası uçuşlar dışında tüm seferleri iptal etti. THY’nin Beyrut-İstanbul seferini yapan Aibus 321 tipi yolcu uçağı, saat 04.55 sıralarında Atatürk Havalimanı’na inişinin ardından apron ile pisti birbirine bağlayan taksi yolundan çıkarak toprağa saplandı. 1 saat uçak içinde bekleyen yolcular daha sonra tahliye edildi. Uçak, 2 saat sonra saplandığı yerden kurtarıldı.

 KAR ENGELİ: Antalya’yı Konya’ya bağlayan Akseki-Seydişehir Karayolu Alacabel mevkii ile Kayseri-Malatya Karayolu uzun süre trafiğe kapandı. İstanbul ve Bursa’yı İzmir’e bağlayan Balıkesir Çevreyolu’nda ise ulaşım güçlükle sağlandı.

2 KİŞİ DONDU: Amasya’da Ekrem Bülbül, kaldığı barakada donarak öldü. Kocaeli Gebze’de 69 yaşındaki Nurettin Sezgin adlı çoban donarak can verdi.

ANTALYA’DA KAR: Kemer İlçesi’nin Ulupınar Mahallesi’ne bağlı Çıralı mevkisine uzun yıllardan sonra yağan kar, vatandaşları şaşırttı

KAR YAĞINCA NEDEN BÖYLE OLUYOR?

Meteoroloji günler önceden bildirdi. Belediye gerekli önlemlerin alındığını duyurdu. Ancak salı akşamı etkisini artıran kar yağışı trafiğin kilitlenmesine sebep oldu. Uzmanlar, uyarılara ve alındığı söylenen tedbirlere rağmen İstanbul’da trafiğin kilitlenmesini değerlendirdi:

‘DONANIMSIZ ÇIKMAYACAKSINIZ’

Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı: İstanbul’daki araçların yüzde 80’i, 1 yolculu özel araç. İBB, karla mücadele çalışmalarının zamanında ve sorunsuz bir şekilde yapıldığını söylüyor. Özel araç sürücüleri kış lastiği veya zincir kullanmıyor. Donanımınız eksikse ve kış şartlarında sürüş eğitiminiz yoksa özel aracınızla trafiğe çıkmayacaksınız.

‘YOLU TUZLAMIYORSUNUZ’

Doç. Dr. Murat Ergün: 06.30’da yola çıktım, ana caddelerin hiçbirinde İBB’nin tuzlama araçlarını görmedim. Önceden tedbir almalısınız. İnsanları toplu ulaşıma yönlendiriyorsunuz. Metrobüs yolunu bile tuzlamıyorsunuz.

‘VATANDAŞ ÖNLEM ALMIYOR’

Türk Sürüş Akademisi Genel Müdürü Selçuk Dedeoğlu: Tuzlama ve denetimler yeterli oranda yapılıyor. Çok sayıda kişi özel aracı ile yola çıktı. Tıkanıklığın en büyük sebebi bu. Birçok araçta çekme halatı, zincir ve takoz bulunmuyor.

‘BAŞLAMADAN ÖNLEM ALINMALI’

Türkiye Trafik Güvenliği Vakfı Onursal Başkanı Ekrem Bulgun: Sürücülerin hataları var. Zincirleme kazaların sebebi bu. Önlemlerin önceden alınması gerekir. Metrobüs çalışmazsa tabii ki trafik felç olur. Özel araç sürücülerinin arabalarını çok iyi bilmesi ve tanıması lazım. İstanbul’da kar yağdığı zaman hangi yollar tıkanıyor, o bölgelerde önceden tedbir alınmalı, hazırlık yapılmalı.

İstanbul'da etkili olan kar yağışı ve soğuk hava evsizleri de etkiliyor. Belediye ekipleri sokakta kalanları spor salonlarına yerleştirirken, Kadıköy’de de evsizler İskele Meydanı’nda bulunan Haldun Taner Sahnesi’nin önünde battaniyeye sarılıp yatıyor. Sokak köpekleri de kader birliği yapmışçasına evsizlerin yanında kıvrılıp uyuyor.

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...