Karabüklü Rümeysa 2,13'lük boyuyla dünya rekoru kırdı
Dünyada çok az kişide görülen, 17 yaşındaki Weaver sendromu hastası Rümeysa Gelgi, 2,13 metrelik boyuyla Guinnes Rekorlar Kitabı'na girdi.
Karabük'te 17 yaşındaki Weaver sendromu hastası Rümeysa Gelgi, 2,13 metrelik boyuyla dünya rekoru kırdı. Gelgi, gazetecilere yaptığı açıklamada, Weaver sendromunun Türkiye'de ilk kendisinde görüldüğünü savunarak, ciddi sağlık problemleri yaşadığını söyledi. "2012 yılında boyumun uzunluğu nedeniyle Guinness Rekorlar Kitabı'na başvurmaya karar verdim" diyen Gelgi, "Birkaç ay sonra kendilerinden cevap aldım. Beni 2013 yılında Türkiye Hakemi ve Sorumlusu Şeyda Subaşı Gemici'ye yönlendirdiler. Kendisi evime gelerek boy ölçümü yaptı. Daha sonra ölçümleri Londra'ya gönderdiler. Bir ay sonra rekorumun onaylandığını haber verdiler. Dünyanın 18 yaş altı en uzun boylu genç kızı olarak tescillendim" şeklinde konuştu.
Gelgi, destek olmadan ayağa kalkamadığını ve yürüyemediğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Küçükken korkanlar oluyordu. Bana insan değilmişim gibi bakanlar çok oldu. Büyüyüp bu durumu anlamaya başladığımdan beri pek aldırmıyorum. Bağımsız yürümeme engel olması benim için en büyük zorluk. Evde eğitime devam ettim, ilkokulu evde bitirdim. Liseye gidiyorum, şu anda boyumun uzaması durdu. Doğduğumdan itibaren takip altındayım. 6 yaşıma geldiğimde ilaç tedavisi uyguladılar. Üç yıl boyunca bazı ilaçlar kullandım, boyum çok hızlı uzatıldı. Bu üç yılın sonunda boyumun uzaması durmaya başladı. Tedavim bittiğinde 2,2 metre civarındaydım. Boyum o yıllardan sonra uzamaya devam etti ama geçen yıl skolyoz ameliyatı oldum. Ondan sonra boyum 7 santimetre daha uzadı. Şu an artık uzamıyorum."
Baba Haydar Gelgi de kızının ameliyat edilmeye karar verdiğine dikkati çekerek, omurgasının "S" harfi şeklinde olduğunu anlattı.
Gelgi, sözlerini şöyle tamamladı: "Ameliyatın ardından stres ve sıkıntılar oldu. Yeni yürümeye başladı. Doktorlar, 'gün geçtikçe toparlayacak' dediler. Dünyada ilk kez yapılan skolyoz ameliyatında vücuduna bir metreye yakın platin konuldu. Ameliyattan önce yüzüstü yatıyordu. Artık sırtüstü yatabiliyor, en önemlisi oturabiliyor. Daha iyi olacağına inanıyoruz." Guinness Rekorlar Kitabı Türkiye Temsilcisi ve Hakemi Şeyda Subaşı Gemici de AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gelgi'ye 9 Temmuz'da sertifikasının verileceğini söyledi.