Tgrt Haber

Karadeniz usulü arı nakil aracı

05 Mart 2015 12:41
Karadeniz usulü arı nakil aracı

Karadenizli mobilya ustası Mustafa Kaya ile arıcı İbrahim Sancak, tır dorsesinde 440 arı kovanın yerleştirilebileceği ve 2 kişinin rahatlıkla kalabileceği "mobil arıcılık" sistemi geliştirdi.

Mustafa Kaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçede arıcılık yapan İbrahim Sancak'ın, tır dorsesinde nasıl daha iyi arıcılık yapabileceği konusunda kendisine başvurduğunu anlattı. Bu konuda Sancak ile araştırma yaptıklarını, Ordu Arıcılık Araştırma İstasyonunun benzer bir projesine ulaştıklarını anlatan Kaya, arıcılıkta kullanılan mobil arı dorselerine benzer ancak daha gelişmişini yapmak için çalışmalara başladıklarını ifade etti.
Mobil arı dorsesini 3 ayda inşa edebileceklerini düşündüğünü dile getiren Kaya, "Ben mobilyacıyım. Dorseyi yaparken zorlandık. Biraz daha fazla uğraşmak durumunda kaldık. Fikir danıştığımız insanlar 'size makine mühendisi lazım' dedi ama biz Karadenizliyiz, biraz inatçı milletiz. İnat ettik, azmettik, kendi imkanlarımızla Karadeniz usulü arı nakil aracımızı, 6 ayda ortaya çıkardık" dedi.
Kaya, mobil arı dorsesinin 300 bin liraya malolduğunu anlatarak, şunları kaydetti:
"Tır dorsesine 24 kovanlı bölme yerleştirdik. Dorsenin her iki tarafında çekmece sistemiyle toplam 440 arı kovanı yerleştirdik. Mobil arı dorsesinin ortasında bir koridor bulunup sıcak havalarda içerideki ısıyı ayarlayabilmek için dorsenin üstü tamamen açılabiliyor. Dorsenin ön kısmında ise 2 kişinin giyinme, duş alma, mutfak gibi ihtiyaçlarını karşılaşabileceği ve yatabileceği kabin mevcut. Kabinin üzerinden yapılan tesisat ve depo sayesinde bütün arı kovanlarının ihtiyaç duyduğu şerbet, arılara ulaştırılabiliyor."
İbrahim Sancak ise seyyar arıcılık yaptığı için nakilde çok sıkıntı yaşadığını ve işçi bulamadığını belirterek, "İnternetten küçük bir araştırma yaptım. Bakanlığın daha önce buna benzer proje yaptığını gördüm. Projeyi inceledik ve daha da geliştirip uyguladık" ifadesini kullandı.
-"Kalite ve verimi artıracak bir sistem"
Ordu Arıcılık Araştırma İstasyonu Müdürü Feyzullah Konak, 2005 yılında mobil arıcılık sistemi yaptıklarını kaydederek, "Mustafa Kaya'nın sistemi bizim yaptığımızdan daha da gelişmiş. Arıcılık sektöründe yeni bir dönem başlatabilecek, yarı ekstansif arıcılık sisteminin başlangıcı olarak ifade edebiliriz" dedi. 
Bunun kalite ve verimi artıracak bir sistem olduğunu ifade eden Konak, şöyle konuştu:
"Bu sistem özellikle arı kovanlarını indirme bindirmeyi ortadan kaldırıp koloni girişimini hızlandırıyor. Gerek arıcının kalacağı gerek balların hasat edilmesi, süzülmesinin yapılabildiği komple bir sistem. Dolayısıyla arıların geniş bir sahaya yayılmasını sağlar. Bu sistem sayesinde arı nakillerinden doğan problemler ortadan kalkacak. Bu sistem, mobil aracılık sistemi olarak ifade edilebilir. Pahalı gibi görülse de verimi 3 kat artırdığını düşündüğümüzde maliyetini fazlasıyla karşılar. Karakovan dediğimiz balın da üretimi gerçekleştirilebilir. Çünkü karakovan arıcılığında arının bir mekanda 4 haftadan fazla kalmaması, yer değiştirmesi gerekiyor. Bu sistemle arının yerini değiştirmek çok kolay."

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...