Uzmanından korkutan uyarı: Karadeniz’de deprem riski 3 kat arttı
Son zamanlarda sel felaketleri ve heyelanlarla çokça gündeme gelen Karadeniz bölgesi için deprem uzmanlarından korkutan uyarı geldi. Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, Doğu Karadeniz Bölgesi’nin büyük bir deprem riskiyle karşı karşıya olduğunu belirtti.
Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, Karadeniz Bölgesi’ndeki deprem riskine ilişkin açıklamalarda bulundu. Son zamanlarda meydana gelen sel ve heyelan felaketlerinin ardından bölgede deprem riskinin de yüksek olduğunu belirten Bektaş, vatandaşları uyardı.
TRABZON’DA 2, RİZE’DE 3 KAT ARTTI
Olabilecek olan bir deprem Doğu Karadeniz kuşağında sahil kesiminde kayaç türüne bağlı olarak büyütme özelliği olduğunu bu da bölgenin bir diğer risk faktörü olduğuna dikkat çeken Bektaş, 2019 yılında çıkan deprem yönetmenliğine göre, Doğu Karadeniz kuşağında Trabzon'un deprem tehlikesinin 2, Rize'nin ise üç kat arttığını söyledi.
‘Doğu Karadeniz Bölgesinde deprem olmaz’ diye bir algı olduğunu, bu algıyı değiştirmemiz gerektiğini hatırlatan Bektaş, “Arsa talebi sadece dere yataklarında olmuyor. Arsa talebini karşılamak için denizleri doldurmaya çalışıyoruz. Karadeniz sahiline baktığınız zaman dolgu üzerinde hastaneler, futbol sahaları var, diğer stratejik yapılar var. “ dedi.
“DOLGULARI DEPREM KUŞAĞINA UYGUN DİZAYN ETMEMİZ LAZIM”
Denizden yer kazanmanın sadece Türkiye'de değil bütün dünyada yapıldığını belirten Bektaş, “Burada önemli faktör şu; üzerinde bulunan yapının güvenliği açısından, dolguyu dünya standartlarına göre yapmamız lazım. Eskiden burası sahil, bir deprem bölgesi değildi diye bir anlayış vardı. Bu anlayış bugün hala devam ediyor. Dolguyu yapıyorsunuz ama dolgu aynı zamanda bir deprem kuşağı üzerinde. Dolayısıyla yapılan dolguların ve onun üzerindeki binalarında depreme karşı dayanıklı olması gerekir. Bir diğer önemli sorun, 2019 yılında çıkan deprem yönetmenliği Doğu Karadeniz kuşağında Trabzon'un deprem tehlikesinin 2 kat, Rize'nin üç kat arttığını ortaya koydu. Hâlbuki daha önce Doğu Karadeniz Bölgesinde deprem olmaz diye bir algı vardı bu algıyı değiştirmemiz lazım. Gelecek kuşakları teminat altına almamız için muhakkak suretle gerek dolguları gerek sahildeki yapıları deprem kuşağına uygun şekilde dizayn etmemiz lazım” diye konuştu.
“DEPREMDEN HİÇ BAHSEDİLMİYORDU”
Doğu Karadeniz Bölgesinin afetle ilgili sel ve heyelanlarla hatırlandığını kaydeden Bektaş, “Doğu Karadeniz Bölgesinde daha önceleri afetleri sıraladığımız zaman birinci sırada heyelanlar ikinci sırada seller geliyordu doğrudur. Ancak depremden hiç bahsedilmiyordu. Oysa artık bugün en önemli konulardan biri ortaya çıkıyor çünkü deprem aynı zamanda Doğu Karadeniz sahilinde büyütme özelliğine sahiptir. Yani olabilecek olan bir deprem Doğu Karadeniz kuşağında sahil kesiminde kayaç türüne bağlı olarak büyütme özelliği var. Bu da bölgenin bir diğer risk faktörüdür. Doğal afetlerle birlikte yaşamak için bilinçli olmamız lazım. Çıkardığımız yasaları önce devletin kendi uygulaması lazım daha sonra vatandaşların da bu şekilde bilinçli bir şekilde davranması gerekir” dedi.