Karşılıksız çek oranında Antalya birinci sırada
Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır, Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi’nin 2016 Temmuz raporuna göre Antalya'nın karşılıksız çek adedi oranında beş il arasında yüzde 5,8 ile 1’inci sırada yer aldığını belirtti. Çandır ayrıca Antalya’da sektörel kredilerin son 7 yılda 4 kat arttığını ifade etti.
ATB Temmuz ayı Meclisi, Meclis Başkanı Hüseyin Cahit Kayan başkanlığında toplandı. Sektörel değerlendirmelerin yapıldığı ve yönetimin bir aylık çalışması hakkında bilgi verilen meclis toplantısında ATB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, ülke gündemine ve ekonomiye ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Konuşmasına son günlerde yaşanan terör olaylarını lanetleyerek başlayan Çandır, "Şehirlerimizi kana bulayan bu soysuzluğa lanet olsun. Yaşamını yitiren vatandaşlarımız ve şehitlerimize Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar dilerim. Milletimiz birlik ve beraberliğimize kasteden bu soysuzluğa geçit vermeyecektir. İnsanımızın, ülkemizin ve kentimizin son dönemde en uçlarda yaşadığı olumsuzluklar; bizleri dağılmaya değil birleşmeye, korkmaya değil direnmeye, topluluk olmaya değil ulus olmaya yöneltti" dedi.
"Ekonomi son 10 aylık dönemde ciddi zorluklar yaşadı"
Ekonominin son 10 aylık dönemde ciddi zorluklar yaşadığını aktaran Çandır, "Bu zorluklar hala geçerliliğini korumaktadır. Hiç şüphesiz bugün ekonomide yaşamakta olduklarımız, sadece son 10 ayın değil son yılların biriktirdikleriyle de ilgilidir. Ancak bugün içinde bulunduğumuz toplumsal ve siyasal iklim, birikmiş zorlukları birlikte hareket ederek aşmamız için hepimize umut aşılamaktadır. Dolayısıyla hükümetimiz tarafından açıklanan varlık barışı ve borçların yeniden yapılandırılmasıyla ilgili konuları, teknik detaylara ve önceki uygulamalara bakarak eleştirmek yerine, kendi içindeki eksiklerini ve zayıflıklarını öne çıkararak tamamlayıcı olma görevine odaklanmalıyız" diye konuştu.
"Tarım son 13 yılda yüzde 40 büyüyebildi"
Son 13 yılda sektöre toplam 81,3 milyar TL düzeyinde tarımsal destek sağlandığını aktaran Çandır, "Bu miktar hiç de azımsanacak bir miktar değildir. 2015 yılı toplam üretim değerimizin yaklaşık 3’te 1’idir. Bunun etki analizini sürekli yapma zorunluluğumuz bulunmaktadır ki sağlanan destekler sektörde var oluşumuzu kuvvetlendirsin. Yani demem o ki destek; üretken birimlerin faaliyetlerini sonlandırmalarını önleyen nitelikte olmalıdır. Dolayısıyla sağlanan destekler mülkiyete ya da şahısa yönelik olmayıp, rekabetçi ortamda dezavantajlı konumda olan üretken faaliyetlere yönelik olmalıdır. Yine, gerçekleşmelere baktığımızda tarım bu kadar büyük desteklere rağmen reel olarak Türkiye ekonomisinin çok altında büyüyebilmiştir. Örnek vermek gerekirse, son 13 yılda ekonomimiz reel olarak yüzde 60’ın üzerinde büyürken, tarım yaklaşık yüzde 40 büyüyebilmiştir" açıklamasını yaptı.
"Sektörel krediler Antalya’da 4 kat arttı"
"Antalya tasarrufçu kimliğini ilk kez bu dönemde kaybetmiş ve 1 TL’lik mevduatına karşılık 2 TL’lik kredi kullanır duruma düşmüştür" diyen Çandır, "Üstelik bu oran Türkiye ortalamasının çok üzerindedir. Çünkü son 7 yılda Türkiye genelinde sektörel krediler 3 kat artmışken, Antalya’da 4 kattan fazla artmıştır. Bankaların takipteki alacakları aynı dönemde 2,5 kat artmışken Antalya’da 3 kattan fazla artmış durumdadır. Halbuki Antalya bankalar nezdinde uzun yıllar boyunca, Türkiye genelinde borcuna en sadık iller arasında bulunmakla ünlü olmuştur. Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi’nin Temmuz-2016 raporuna göre çek senet işlemlerinin adet ve tutar hacimlerine göre en yüksek olduğu beş il arasında karşılıksız çek adedi oranında yüzde 5,8 ile Antalya 1. sırada yer almıştır. Bu oran Türkiye genelinde yüzde 3,8’dir. Karşılıksız çek tutarı oranında ise yüzde 7,2 ile yine 1’inci sırada yer almıştır ki Türkiye ortalaması yüzde 3.4 düzeyindedir" diye konuştu. Antalya ihracatının geçmişte 1 milyar 200 milyon dolar düzeyinde gerçekleştiğini aktaran Çandır, "Üstelik toplam ihracatı içerisinde tarımın payı o dönemlerde yüzde 55 gibi yüksek bir oranı da yakalamıştır. Keza yaş meyve sebze ihracatı da toplam ihracat içerisinde yüzde 45’lik payları da gerçekleştirmiştir. Halbuki son açıklanan verilere baktığımızda, hem 1 milyar dolar eşiğinin altında bir ihracat rakamı ile hem de tarım payı yüzde 41’e düşmüş, yaş meyve sebze payı yüzde 31’e düşmüş bir ihracat performansı ile karşı karşıya kalıyoruz. Turizmdeki ve istihdamdaki kayıplar hepinizin malumudur. Antalya ekonomisinin bu dumura uğrama hali, yalnızca kentimizin ağırlıklı faaliyet alanı konumundaki tarım ve turizmde yaşanmamaktadır" diye konuştu.
"Müjdeli haberleri tarım sektörü için de bekliyoruz "
Rusya Başbakanlığı tarafından charter uçuşların başlaması yönünde izin çıkmasının herkesi memnun ettiğini dile getiren Çandır, "Ancak aynı müjdeli haberleri tarım sektörü içinde beklediğimizi ifade etmek isterim. Çünkü üreticiler ve üyelerimiz bu yasağın bir an evvel kaldırılmasının 2017 yılına pozitif yansıyacağını ifade etmektedirler. Yaş meyve ve sebze fiyatının ucuzlaması için, üretim alanında üreticinin standartlara uygun paketleme yapması oluşan zaiyat oranlarını önemli ölçüde düşürecektir. Bu da fiyatlara olumlu yansıyacaktır. Bu sistemin kurulabilmesi içinse üretici örgütleri ve kooperatiflere aktif roller yüklenmelidir. Maliyeti etkileyen bir başka unsur ise tarım sektöründeki uzun vade yapısıdır. Vade yapısının uzun olması doğal olarak finans giderlerini arttırdığından maliyetlere yansımaktadır" dedi.
Diğer taraftan mecliste 15 Temmuz darbe girişiminde şehit olan vatandaşlar için başlatılan yardım kampanyasına, 20 bin TL yardımda bulunmak üzere meclis başkanlığına yetki verildi.