Buğdayın atası tatlandı! Kastamonulu pastanecinin yaptığı şekerpareler büyük ilgi görüyor
Kastamonu'da bir pastaneci, siyez buğdayından yaptığı şekerpare büyük ilgi görüyor. Buğdayın atasından hazırladığı şekerpareleri Türkiye'nin farklı şehirlerine de gönderiyor.
Kastamonu'da, Anadolu topraklarında 10 bin yıldır yetiştirilen ve "buğdayın atası" olarak nitelendirilen siyez buğdayından yapılan şekerpare ilgi görüyor.
Geçmişi 10 bin yıl öncesine dayanan ve "Hitit Buğdayı" olarak da bilinen siyez buğdayı, araştırmalara göre 14 kromozomdan oluşuyor. Siyez buğdayı ve ona bağlı ürünlerin imalatı, doğal ürünlere taleple giderek artıyor.
TÜRKİYE'NİN FARKLI ŞEHİRLERİNE GÖNDERİYOR
Siyez ekiminin yoğun yapıldığı Kastamonu'nun İhsangazi ilçesinde kardeşiyle pastane işleten İrfan Çakal, bu buğdaydan hazırladığı şekerpareleri Türkiye'nin farklı şehirlerine de gönderiyor.
GENETİĞİ KORUNMUŞ, BUĞDAYIN ATASI
Dünya üzerinde GDO’lu ürünlerde yaşanan artış, genetiği bozulmamış gıdalara verilen önemi arttırmaktadır. Kaplıca ya da kabulca buğdayı olarak da bilinen siyez buğdayı, genetiği değişmemiş en doğal buğday türüdür ve hibritlerin yaşamasının imkânsız olduğu kurak topraklarda yeşerir.
Siyez denen besin neredeyse 10 bin yıldır tüketilen bir buğday türüdür. Siyez tohumu doğadan uzaklaşan insanoğlunun tekrar doğaya dönüş ve doğal beslenmeye duyduğu ihtiyaç ile birlikte benzer genetiği değiştirilmemiş bitkiler gibi daha çok rağbet görmeye başlamıştır.
Nuh’un tatları olarak bilinen presidium yani dünya üzerinde tek bir bölgeye özgü olarak yetişen ve yok olmak üzere olan gıdalar arasındadır. İşte bu derece önemli olan siyez buğdayı, kültürel ve doğal mirasımızın gelecek kuşaklara aktarımını sağlamaktadır.