Tgrt Haber

Kentsel dönüşüm için düşük faizli kredi desteği! 2 Bakanlık ortak çalışma başlattı

14 Mart 2023 12:05 - Güncelleme : 14 Mart 2023 12:26

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği ile Hazine ve Maliye Bakanlığı, başta İstanbul olmak üzere birçok ilde kentsel dönüşümün hızlandırılması maksadıyla "Kentsel Dönüşüm Finansman Modeli"ni hayata geçiriyor. 3 model belirlenen çalışmanın en önemli ayağı konut üreticisiyle anlaşan bağımsız bölüm sahiplerine piyasaya göre uygun koşullarda kredi kullandırılacak.

Türkiye​'yi derinden sarsan 6 Şubat'taki Kahramanmaraş depremlerinin ardından kentsel dönüşüm çalışmaları büyük önem kazandı. Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bu kapsamda İstanbul​ başta olmak üzere birçok ilde "Kentsel Dönüşüm Finansman Modeli"ni yürürlüğe sokmaya hazırlanıyor.

BAKAN NEBATİ DUYURMUŞTU

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati​, hafta sonu Şanlıurfa'da, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ile kentsel dönüşümü desteklemek amacıyla sağlanacak yeni finansman modellerine ilişkin ilk açıklamayı yapmıştı. Nebati'nin açıklamalarının ardından çalışmanın detayları netleşmeye başladı. Buna göre, Kentsel Dönüşüm Finansman Modeli ile acil dönüştürülmesi gereken konutlar için 3 ayrı yaklaşım belirlendi.

İlk modelde, konut üreticisiyle anlaşan bağımsız bölüm sahiplerine piyasaya göre oldukça uygun koşullarda kredi kullanım imkanı sonulucak. Söz konusu modelle, konut sahipleri hak kaybına uğramadan ve emsaller korunarak kentsel dönüşüme gidilecek.

İkinci modelde, ada bazlı kentsel dönüşüm için konut üreticilerinin teşviki amaçlanacak. Konut üreticilerine düşük maliyetli finansman desteği sağlanarak depreme dayanıklı konut arzı çoğaltılacak.

Her iki durumda da Kredi Garanti Fonu (KGF) destekleri devreye alınarak hem konut üreticisinin hem de bağımsız bölüm maliklerinin krediye kolay erişimleri sağlanacak.

"KİRALIK KONUT ÜRETİCİSİ" DÖNEMİ

Üçüncü modelin çalışmalarına ise 6 Şubat'tan önce zaten başlanmıştı. Dünyada farklı örnekleri olan bu modelle özellikle kiralık konut arzı artırılarak, kirada spekülasyonların ve fiyat artışlarının önüne geçilmesi amaçlanıyor.

Böylece Türkiye'ye "kiralık konut üreticisi" kavramı kazandırılarak, üretilen konutlar, öncelikle kentsel dönüşümde riskli yapı malik ve kiracılarına hizmet sağlayacak. Kiralama tutarları ve kira artışları kamu otoritesi tarafından belirlenecek ve kira tavanı uygulaması yapılacak.

Böylece, özellikle koronavirüs salgınından bu yana makul seviyelerin çok ötesinde artış gösteren kira enflasyonu dizginlenebilecek, enflasyonla mücadele daha etkin bir şekilde sürdürülecek.

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...