Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği ile Hazine ve Maliye Bakanlığı, başta İstanbul olmak üzere birçok ilde kentsel dönüşümün hızlandırılması maksadıyla "Kentsel Dönüşüm Finansman Modeli"ni hayata geçiriyor. 3 model belirlenen çalışmanın en önemli ayağı konut üreticisiyle anlaşan bağımsız bölüm sahiplerine piyasaya göre uygun koşullarda kredi kullandırılacak.
Türkiye'yi derinden sarsan 6 Subat'taki Kahramanmaras depremlerinin ardindan kentsel dönüsüm çalismalari büyük önem kazandi. Hazine ve Maliye Bakanligi ile Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi bu kapsamda Istanbul basta olmak üzere birçok ilde "Kentsel Dönüsüm Finansman Modeli"ni yürürlüge sokmaya hazirlaniyor.
Hazine ve Maliye Bakani Nureddin Nebati, hafta sonu Sanliurfa'da, Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakani Murat Kurum ile kentsel dönüsümü desteklemek amaciyla saglanacak yeni finansman modellerine iliskin ilk açiklamayi yapmisti. Nebati'nin açiklamalarinin ardindan çalismanin detaylari netlesmeye basladi. Buna göre, Kentsel Dönüsüm Finansman Modeli ile acil dönüstürülmesi gereken konutlar için 3 ayri yaklasim belirlendi.
Ilk modelde, konut üreticisiyle anlasan bagimsiz bölüm sahiplerine piyasaya göre oldukça uygun kosullarda kredi kullanim imkani sonulucak. Söz konusu modelle, konut sahipleri hak kaybina ugramadan ve emsaller korunarak kentsel dönüsüme gidilecek.
Ikinci modelde, ada bazli kentsel dönüsüm için konut üreticilerinin tesviki amaçlanacak. Konut üreticilerine düsük maliyetli finansman destegi saglanarak depreme dayanikli konut arzi çogaltilacak.
Her iki durumda da Kredi Garanti Fonu (KGF) destekleri devreye alinarak hem konut üreticisinin hem de bagimsiz bölüm maliklerinin krediye kolay erisimleri saglanacak.
Üçüncü modelin çalismalarina ise 6 Subat'tan önce zaten baslanmisti. Dünyada farkli örnekleri olan bu modelle özellikle kiralik konut arzi artirilarak, kirada spekülasyonlarin ve fiyat artislarinin önüne geçilmesi amaçlaniyor.
Böylece Türkiye'ye "kiralik konut üreticisi" kavrami kazandirilarak, üretilen konutlar, öncelikle kentsel dönüsümde riskli yapi malik ve kiracilarina hizmet saglayacak. Kiralama tutarlari ve kira artislari kamu otoritesi tarafindan belirlenecek ve kira tavani uygulamasi yapilacak.
Böylece, özellikle koronavirüs salginindan bu yana makul seviyelerin çok ötesinde artis gösteren kira enflasyonu dizginlenebilecek, enflasyonla mücadele daha etkin bir sekilde sürdürülecek.