Zeytinyağı, tereyağı, peynir, balda yapılan oynamaların ardından sıra kestaneye geldi. Hayvan yemi olarak kullanılan ve sağlığa zararlı olan Çin kestanesi Aydın, Bursa kestanesi diye piyasaya sürüldü.
Soguk kis günlerinin vazgeçilmezi, sokak saticilarinin ekmek teknesi kestanede müsteri yaniltilmaya baslandi. Kis aylarinin vazgeçilmezi yerli kestanenin fiyati artinca bu kez piyasa hayvan yemi için kullanilan ve sagliga zararli olan Çin kestanesi sürüldü. Ancak çitir çitir dumani üstünde kestane su siralar lezzetiyle degil Çinli rakibiyle gündemde. TGRT Haber’den Derya Efe ve kameraman Yusuf Öztürk arastirdi.
Çin kestanesi hakkinda bilgisi olmadiklarini söyleyen vatandaslar “Çin kestanesini duymadim Türk kestanesini duydum. Çin kestanesi yemedim hiç. Ben bilmedigim seyi yeme taraftari degilim” dedi. Çin kestanesi hayvan yemi olarak ithal ediliyor. firsatçilar tarafindan aydin bursa kestanesi diye piyasaya sürülüp vatandasin sagligi ile oynaniyor.
Zabita Amiri Özgür Özmen konuya iliskin sunlari söyledi: “Bunlar Türkiye'ye hayvan yemi olarak giren pismeyen kestaneler. Arka tarafi bizimkilerin ince oluyor, Çin kestanesi yuvarlak oluyor. Ne oldugunu bilmiyoruz ama kendi ülkemizde nasil yetistigini biliyoruz az çok. Gerçek orijinal kestane bu. Yerli ve milli. Çin kestanesi çok parlak olur. Çok parlak oldugu zaman o kestaneyi almayin.”
Parlak ve iri görünmesi sizi aldatmasin… Çünkü Çin kestanesi pisirirken kendini ele veriyor. Yerlisi kabugundan siyrilirken, Uzak Dogu kökenli olan köpük saçiyor. O köpügün nedeni Çin kestanesinin içindeki hemagulitinin adli madde. Öyle ki toksik etki olusturup kanin pihtilasmasina neden oluyor. Gida zehirlenmesine kadar varan sonuçlara yol açabiliyor.