Tgrt Haber

Çin kestanesi tezgahlara indi, sağlığa zarar veriyor, hayvan yeminde kullanılıyor

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: TGRT Haber
26 Aralık 2023 09:59 - Güncelleme : 26 Aralık 2023 11:21

Zeytinyağı, tereyağı, peynir, balda yapılan oynamaların ardından sıra kestaneye geldi. Hayvan yemi olarak kullanılan ve sağlığa zararlı olan Çin kestanesi Aydın, Bursa kestanesi diye piyasaya sürüldü. 

Soğuk kış günlerinin vazgeçilmezi, sokak satıcılarının ekmek teknesi kestanede müşteri yanıltılmaya başlandı. Kış aylarının vazgeçilmezi yerli kestanenin fiyatı artınca bu kez piyasa hayvan yemi için kullanılan ve sağlığa zararlı olan Çin kestanesi sürüldü. Ancak çıtır çıtır dumanı üstünde kestane​ şu sıralar lezzetiyle değil Çinli rakibiyle gündemde. TGRT Haber’den Derya Efe ve kameraman Yusuf Öztürk araştırdı.

AYDIN​, BURSA​ KESTANESİ DİYE  

Çin kestanesi hakkında bilgisi olmadıklarını söyleyen vatandaşlar “Çin kestanesini duymadım Türk kestanesini duydum. Çin kestanesi yemedim hiç. Ben bilmediğim şeyi yeme taraftarı değilim” dedi. Çin kestanesi hayvan yemi olarak ithal ediliyor. fırsatçılar tarafından aydın bursa kestanesi diye piyasaya sürülüp vatandaşın sağlığı ile oynanıyor.

YERLİ KESTANE İLE ÇİN KESTANESİ NASIL AYIRT EDİLİR? 

Zabıta Amiri Özgür Özmen konuya ilişkin şunları söyledi: “Bunlar Türkiye'ye hayvan yemi olarak giren pişmeyen kestaneler. Arka tarafı bizimkilerin ince oluyor, Çin kestanesi yuvarlak oluyor. Ne olduğunu bilmiyoruz ama kendi ülkemizde nasıl yetiştiğini biliyoruz az çok. Gerçek orijinal kestane bu. Yerli ve milli. Çin kestanesi çok parlak olur. Çok parlak olduğu zaman o kestaneyi almayın.”

KANDA PIHTILAŞMAYA NEDEN OLUYOR 

Parlak ve iri görünmesi sizi aldatmasın… Çünkü Çin kestanesi pişirirken kendini ele veriyor. Yerlisi kabuğundan sıyrılırken, Uzak Doğu kökenli olan köpük saçıyor. O köpüğün nedeni Çin kestanesinin içindeki hemagulitinin adlı madde. Öyle ki toksik etki oluşturup kanın pıhtılaşmasına neden oluyor. Gıda zehirlenmesine kadar varan sonuçlara yol açabiliyor.

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...