Tgrt Haber

Kilise saldırısının ucu İran'a çıktı! MİT, bağlantıları deşifre etti

Editör: Suat Vilgen / Kaynak: Anadolu Ajansı
04 Şubat 2024 11:30 - Güncelleme : 04 Şubat 2024 11:31
Kilise saldırısının ucu İran'a çıktı! MİT, bağlantıları deşifre etti

MİT, Santa Maria Kilisesi'ndeki saldırının faillerinin DEAŞ'ın sözde Horasan yapılanmasıyla bağlantılı olduğunu belirledi. Türkiye'deki faaliyetlerinde yabancıları tercih eden İran merkezli şebeke, talimatları da internet uygulamaları üzerinden göndermiş.

Türkiye​, Sarıyer'deki Santa Maria Kilisesi​'nde geçtiğimiz hafta pazar ayini esnasında düzenlenen silahlı saldırının arkasındaki güçlerin peşini bırakmıyor. Milli İstihbarat Teşkilatının (MİT), saldırıyı DEAŞ​'ın sözde Horasan yapılanmasının organize ettiğini ortaya çıkarırken terör şebekesine büyük darbe vurdu.

YÖNTEM DEĞİŞTİRMİŞLER

Güvenlik kaynaklarının verdiği bilgilere göre, 28 Ocak'taki saldırının ardından yapılan istihbarat çalışmaları sonucu kilisedeki saldırının failleriyle bağlantılı olan sözde Horasan vilayeti İstanbul sorumlusu ve onunla birlikte hareket eden örgüt üyeleri tek tek tespit edildi. Ardından operasyon için düğmeye basıldı, MİT​'in Emniyet Genel Müdürlüğü ile dün gerçekleştirdiği baskınlarda 17 şüpheli yakalandı.

Kilise saldırısının ucu İran'a çıktı! MİT bağlantıları deşifre etti - 1. Resim

Operasyonun ardından DEAŞ'ın Horasan yapılanmasının, eleman temini, finans ve lojistik faaliyetleri ra deşifre edilmiş oldu. Türkiye'nin MİT'in istihbaratları ile son dönemde yurt içinde ve yurt dışında gerçekleştirdiği operasyonlarla DEAŞ'ın Türkiye'deki faaliyetlerinde farklı yöntemler kullanmak zorunda kaldığı belirlendi.

İşte şebekenin faaliyetlerine ilişkin elde edilen o bilgiler:

DİNİ MEKANLARA SALDIRI TALİMATI VERİLMİŞ

  • Şebeke son dönemde Türkiye'ye karşı faaliyetlerinde yabancı uyruklu mensuplarını daha çok kullanmaya başladı.
  • Elemanlarla, yakalanmamaları için internet tabanlı uygulamalar üzerinden haberleşildi.
  • DEAŞ'ın sözde "Türkiye vilayeti"ne yönelik gerçekleştirilen operasyonlar sonrasında, örgüt tarafından öncelikle "Türkiye vilayeti" isminin "Selman-ı Farisi Taburu" olarak değiştirilmesi kararının alındığı tespit edildi.
  • İsrail'in Gazze'ye yönelik 7 Ekim'de başlayan saldırıları sonrasında, örgütün sözde üst yönetiminin, Türkiye'deki diğer dinlere mensup kişilere, ayrıca sinagog ve kiliselere yönelik eylem talimatı verdiği belirlendi.

Kilise saldırısının ucu İran'a çıktı! MİT bağlantıları deşifre etti - 2. Resim

İSTANBUL'DA KEŞİF YAPMIŞLAR

  • İstanbul'da bulunan dini mekanlara yönelik, terör örgütü DEAŞ'ın Türkiye yapılanmasının sözde istihbarat sorumlusu "Abu Yakin el Iraki" kod adlı Micbel el-Şuveyhi ile "Ebu Leys" kod adlı Muhammed Hilaf İbrahim İbrahim tarafından keşif faaliyeti yürütüldü.
  • Hazırlanan rapor örgüt üst yönetimine kriptolu bir mesaj halinde aktarıldı, DEAŞ'ın Türkiye yapılanmasından "Abdullah el Cumeyli" kod adlı İyheb Elani tarafından ise Irak Büyükelçiliğine yönelik rapor hazırladı.
  • Emniyet Genel Müdürlüğü ile koordineli olarak Aralık 2023'te düzenlenen operasyonlarda, Selman-ı Farisi Taburu unsurlarının yakalanması sağlandı.

 

Kaynak: Anadolu Ajansı

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...