Tgrt Haber

Son dakika! 'Kız Kulesi yıkıldı mı?' tartışmasına yetkililerden açıklama: Külah kısmı yapıdan uzaklaştırılmakta

Editör: Ferhat Erdemir / Kaynak: TGRT Haber
03 Eylül 2022 21:34 - Güncelleme : 03 Eylül 2022 23:22
Son dakika!  'Kız Kulesi yıkıldı mı?' tartışmasına yetkililerden açıklama: Külah kısmı yapıdan uzaklaştırılmakta

Son dakika haberi: Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, 'Kız Kulesi yıkıldı' iddialarının ardından sosyal medya hesabından açıklama yaptı. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından da paylaşılan açıklamada "1940’lı yıllarda kız kulesinde yaşanan yangın sonrasında yapılmış olan betonarme eklenti raporlar doğrultusunda yapıdan uzaklaştırılmakta özgün malzemesiyle ve evrensel koruma ilkelerine uygun şekilde yapılmaktır." denildi. Restorasyon çalışmaları bittikten sonra ise Kız Kulesi'nin 2023 yılında müze olarak hizmete sunulacağı da belirtildi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından restore edildiğini belirtilen Kız Kulesi​'nin söküldüğü yönündeki haberler sosyal medyada büyük tepki çekmişti. Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü 'Kız Kulesi yıkıldı mı?' tartışmalarının ardından sosyal medya hesabı Twitter üzerinden konuya ilişkin açıklama yaptı.

'KÜLAH KISMI YAPIDAN UZAKLAŞTIRILMAKTA'

Genel Müdürlük'ten yapılan açıklamada 1940'lı yıllardaki Kız Kulesi'nde yaşanan yangın​ sonrası yapılan betonarme eklentiye dikkat çekilirken 2022 yılı sonunda çalışmaların biteceği ifade edildi. Müdürlükten yapılan açıklamada, "Evrensel koruma ilkelerine bağlı kalarak külah kısmı yapıdan uzaklaştırılmakta" denilirken Kız Kulesi'nin 2023 yılında müze olacağı belirtildi. 

Son dakika!  'Kız Kulesi yıkıldı mı?' tartışmasına yetkililerden açıklama: Külah kısmı yapıdan uzaklaştırılmakta

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından da retweet yapılan Genel Müdürlükten yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: 

Kız k

 

“1940’lı yıllarda kız kulesinde yaşanan yangın sonrasında yapılmış olan betonarme eklenti, alanında uzman isimler olan Prof. Dr. Zeynep Ahunbay, Prof. Dr. Feridun Çılı, Han Tümertekin ile İstanbul Teknik Üniversitesi ve Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi tarafından hazırlanan yapının depreme karşı dayanımının olmadığına ilişkin raporlar ve yine danışman hocalarımızın kontrollüğünde hazırlanan projeler doğrultusunda evrensel koruma ilkelerine bağlı kalarak külah kısmı yapıdan uzaklaştırılmakta, özgün malzemesine uygun olarak yapılmasına yönelik çalışmalar devam etmekte olup restorasyona ve Kız Kulesine ilişkin tüm belgeler ve gelişmeler https://kizkulesi.com sitesinden tüm halkımızla paylaşılmaktadır."

"KIZ KULESİ MÜZE OLACAK"

Müdürlükten yapılan açıklamada ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100. yılı olan 2023 yılında Kız Kulesi'nin müze olarak hizmet vereceği belirtildi.

"2023 yılında, Cumhuriyetimizin 100. yaşında, Kız Kulesi, tarihi ve abidevi değerine uygun şekilde, bir anıt eser ve müze olarak hizmet verecektir.”

https://twitter.com/muzeler_dairesi/status/1566139628557684736

ÜSKÜDAR BELEDİYE BAŞKANI: HER GÖRSELE İNANMAYIN

Kız Kulesi ile ilgili iddiaların gündem olmasının ardından Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen de konuya ilişkin açıklama yaptı.

İddialara ilişkin bir televizyon kanalında yaptığı açıklamada “Her gördüğünüz görsele inanmayın” diyen Hilmi Türkmen “Restorasyon sıkıntısız bir şekilde devam ediyor. Hiçbir problem yok. Her gördüğünüz görsele inanmayın” ifadelerini kullandı.

MİMARLAR ODASI: SÜRECİN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ

Öte yandan Mimarlar Odası İstanbul Şube Başkanı Esin Köymen de iddialara ilişkin konuştu. Daha önce restorasyon​ sürecinin şeffaf yürütülmesi yönünde Bakanlığa çağrı yaptıklarını belirten Esin Köymen, açıklamasında “İddialar gündemimizde, sürecin takipçisi olacağız” dedi.

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...