Yıkıldığı iddia edilen Kız Kulesi'nden yeni detay: Altı aşınmış, olası bir depremde yıkılırdı
Kız Kulesi’nin brandalarla çevrilmesi sosyal medyada tartışmalara neden olmuştu. Tarihi yapının restorasyon projesi sürerken çalışmalardan yeni ayrıntılar ve fotoğraflar paylaşıldı. Altı aşındığı belirtilen Kız Kulesi’nin olası bir depremde yıkılması tehlikesine karşın ada zemininin kayalarla güçlendirileceği ifade edildi.
İstanbul'da "Kız Kulesi’nin kulesi söküldü" iddiaları sürerken, tarihi yapının içerisi fotoğraf kareleriyle görüntülendi.Geçtiğimiz yıl restorasyon çalışması başlatılan Kız Kulesi’nin görüntülerinin sosyal medyada paylaşılması "Kız Kulesi yıkıldı mı?" tartışmasını beraberinde getirirken Kültür ve Turizm Bakanlığı sosyal medyadan ortaya atılan iddiayı yalanladı.
Tartışmaların ardından Bakanlık tarafından yapılan açıklamada kulenin aslına uygun bir şekilde restore edildiği belirtilerek kulenin külah kısmının özgün malzemeye uygun olarak yapılmasına yönelik çalışmaların sürdüğü belirtilmişti.
1940'lı yıllarda meydana gelen yangın sonrası restore edilen 2500 yıllık tarihe sahip Kız Kulesi’nin külah kısmı betonarme olarak yapılmıştı. Uzmanlar, betonarme yapının depreme dayanıklı olmadığı ve tarihi yapıya zarar verdiği bildirilmişti.
Bakanlık tarafından yayımlanan Kız Kulesi restorasyon raporunda yeni ayrıntılara da yer verildi.
1800’LÜ YILLARDAKİNE BENZER OLACAK
NTV'de yer alan habere göre; 1940 yılında Kız Kulesi’ne yapılan restorasyonda beton kullanılan bölümler değiştirilecek. Beton kısımların yerine kubbe,1800'lü yıllardaki görüntüsüne benzer şekilde ahşaptan yapılacak. Kule'nin bayrak direği de çelik bir direk ile değiştirilecek.
Restorasyon tamamlandıktan sonraki hali
AKINTILAR NEDENİYLE ALTI AŞINDI
Kulenin, kuruluğu olduğu adanın deniz altındaki bölüm incelendi. Daha önce yapılan dolguların dip akıntı ve dalgalar nedeniyle aşındığı tespit edildi. Kayalarla dolgu yapılarak güçlendirilmesi amaçlanan yapı görevini Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı üstlenecek.
1944 yılında yapıda kullanılan beton ve çimentonun içeriğindeki tuzlar ve diğer kimyasallar nedeniyle zamanla aşındığı tespit edildi. Ayrıca kolon ve döşeme donatılarının bağlantısının olmadığı tespit edilirken bunun yanı sıra içeriğinde deniz kabuklarına rastlanan deniz kumunun kullanıldığı belirlendi.
‘OLASI DEPREMDE ZARAR GÖRÜRDÜ’
Bakanlığın yayımladığı raporda belirtilen bilgiler doğrultusunda İstanbul’un göz bebeği olan Kız Kulesinin olası büyük bir depremde bütünüyle zarar göreceğinin anlaşıldığı ifadelerine yer verildi.
Elektrik, temiz su hatlarında da yenileme yapılacak olan kuleye kanalizasyon erişimi de sağlanacak.
Düşen yıldırımların direğe zarar vermesi nedeniyle çatlakların oluştuğu belirtilen ve yapıya paratoner takılacağı da açıklanan bakanlık raporunda şu ifadelere yer verildi:
''İstanbul’un en önemli simgelerinden olan bu güzide anıt eserde paratoner bulunmadığı ve zaman zaman düşen yıldırımların direğe zarar vererek ciddi çatlaklar oluşturduğu çalışmalarımızda görülmüştür. Bu durum için tüm önlemler alınacaktır ''
Çalışmaların 2023 yılının ilk aylarında bitirilmesi planlanan Kız Kulesi'nin bahar aylarında da ziyarete açılması bekleniyor.