Tgrt Haber

KIZILELMA'ya yerli motor müjdesi! Haluk Bayraktar duyurdu

Editör: Emir Yücel / Kaynak: tgrthaber.com
02 Haziran 2024 17:06 - Güncelleme : 02 Haziran 2024 17:11

Türkiye’nin milli ve yerli insansız savaş uçağı projesi Bayraktar KIZIELMA için, yerli motor müjdesini BAYKAR Genel Müdürü Haluk Bayraktar verdi.

Ülkemizi Savunma ve Havacılık Sanayisinde üst lige taşıyan BAYKAR​ şirketi 33 ülkeden fazla ülkeye İHA ve SİHA​ ihraç ediyor.

KIZILELMA'YA yerli motor müjdesi! Haluk Bayraktar duyurdu - 1. Resim

BAYKAR şirketinin son olarak üzerinde yoğun bir şekilde çalıştığı Bayraktar KIZILELMAinsansız savaş uçağı​, şimdiden tüm dünyanın gündeminde. İlk olarak TEKNOFEST 2023’te uçan KIZIELMA’NIN seri üretimi bu yıl başlıyor.

KIZILELMA'YA yerli motor müjdesi! Haluk Bayraktar duyurdu - 2. Resim

“EN GELİŞMİŞ SAVAŞ UÇAĞINI YAPAN ÜLKE OLACAĞIZ”

Savunma ve Havacılık Sanayisi hakkında özel bir dergiye röportaj veren BAYKAR Genel Müdürü Haluk Bayraktar; insansız savaş uçağı KIZIELMA için 5 yıl içerisinde yerli motor üreteceklerini ifade etti:

“Beş yıl sonra seri üretim aşamasına gelmiş kendi türbin motorumuzu da üreteceğiz. Böylece motoru da milli olan dünyanın en gelişmiş insansız savaş uçağını yapan ülke haline geleceğiz...”

KIZILELMA'YA yerli motor müjdesi! Haluk Bayraktar duyurdu - 3. Resim

HEDEF KIZILELMA

KIZILELMA, insansız hava aracı üreticisi BAYKAR Teknoloji tarafından tasarım ve geliştirme çalışmaları devam eden, turbo fan motorlu ve stealth özelliklere sahip insansız savaş uçağıdır. Bayraktar MİUS için ilk kavramsal çalışmalar 2013 yılında başlamıştı. Proje ile ilgili en önemli gelişme ise 20 Temmuz 2021 tarihinde yaşanmıştı.

KIZILELMA'YA yerli motor müjdesi! Haluk Bayraktar duyurdu - 4. Resim

Bu tarihte Bayraktar MİUS'a ait ilk kavramsal tasarım görselleri ve uçağın özelliklerine dair orijinal bilgiler kamuoyu ile paylaşılmıştı.

Bayraktar KIZILELMA'NIN gövdesi, stealth teknolojisine uygun olarak tasarlandı. Böylece uçağın düşük radar izine sahip olması planlandı. Dikey kuyruklar ve önde bulunan yatay kontrol yüzeyleri sayesinde KIZILELMA'NIN yüksek manevra kabiliyetine kavuşması hedeflendi.

KIZILELMA'YA yerli motor müjdesi! Haluk Bayraktar duyurdu - 5. Resim

KIZILELMA’NIN ÖZELLİKLERİ

TEMEL UÇUŞ PERFORMANS KRİTERLERİ

500 Nm Görev Yarı Çapı
35.000 Feet Operasyonel İrtifa
5 Saat Havada Kalış Süresi
6 Ton Maksimum Kalkış Ağırlığı
0.6 Mach Seyir Hızı
1500 Kilogram Faydalı Yük Kapasitesi

KIZILELMA'YA yerli motor müjdesi! Haluk Bayraktar duyurdu - 6. Resim

GELİŞMİŞ ÖZELLİKLER

Otomatik İniş ve Kalkış
Düşük Görünürlük
Yüksek Manevra Kabiliyeti
Görüş Hattı ve Görüş Hattı Ötesi Haberleşme
Kısa Pistli Uçak Gemilerinden Kalkış ve İniş Kabiliyeti
AESA Radar İle Yüksek Durumsal Farkındalık

 

Kaynak: tgrthaber.com
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...