Tgrt Haber

Kobani provokatörleri yine devrede

25 Haziran 2015 18:57
Kobani provokatörleri yine devrede

Bugün Kobani'de IŞİD militanları tarafından gerçekleştirilen ve 35 kişinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan olayların ardından Türkiye karşıtı çirkin saldırı başlatıldı.

Militanların Türkiye üzerinden Kobani'ye geçerek kanlı saldırıyı gerçekleştirdikleri iddiasını atan Esed rejimine Türkiye'deki sempatizanlarından da destek geldi. Bazı basın yayın organları ve Türkiye düşmanları, sosyal medya üzerinden yine provokasyon peşinde. Suriye'nin kuzeyindeki Kobani kentinin Mürşitpınar Sınır Kapısı'na yakın bir bölgesinde sabah saatlerinde IŞİD militanları tarafından bombalı araçlarla iki saldırı gerçekleşti. Saldırılarda 35 kişi hayatını kaybetti, onlarca kişi yaralandı. Esed rejimi, kanlı saldırının ardından Türkiye'yi suçlayarak, IŞİD militanlarının Türkiye üzerinden Kobani'ye geçtiğini iddia etti. Hem Şanlıurfa Valiliği'nden hem de Dışişleri Bakanlığı'ndan konuya ilişkin flaş açıklama yapıldı ve iddiaların tamamen asılsız olduğu belirtildi.
 
SOSYAL MEDYADA HAİN PROPOGANDA
 
Esed rejimine Türkiye'deki sempatizanlarından da destek geldi. Kapıları Kobanili yaralılara açan Türkiye hakkında sosyal medyada çirkin bir çalışma başlatıldı. Hükümet karşıtı gruplar Twitter'da "Terörist Türkiye" şeklinde bir tag açarak Türkiye'ye karşı haince bir propaganda yapıyorlar.
 
DIŞİŞLERİNDEN YALANLAMA
 
Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Tanju Bilgiç IŞİD militanlarının Türkiye üzerinden Kobani'ye geçtiği bilgisinin doğru olmadığını söyledi. Bilgiç, "Önümüzdeki günlerde gerekli görüntüler paylaşılacaktır. Bu iddiaların hiçbiri doğru değildir" dedi
 
Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş da konuya ilişkin yaptığı açıklamada "Birtakım kirli odaklar Kobani'deki son saldırıyı bahane ederek Türkiye'yi de hedef tahtasına oturtmaya çalışıyorlar. Türkiye'yi de her zaman yaptıkları gibi karalama kampanyasının konusu, muhatabı haline getirmeye çalıyorlar. 'Bugün Kobani'deki bombayı patlatan IŞİD militanları Türkiye sınırlarını geçerek Türkiye'den geldiler' diye kara propaganda yapılıyor, külliyen yalandır ve iftiradır." dedi.
 
YARALILARIN ÇOĞU TÜRKİYE'YE GETİRİLDİ
 
Saldırıda yaralananların büyük bir kısmı Türkiye'ye getirildi, hastanelerde tedavi altına alındı. Her iki saldırıda yaralanan 96 kişinin tedavileri, Suruç başta olmak üzere Şanlıurfa'daki hastanelerde sürüyor. Bu arada, patlamalarda yaşamını yitirenlerden 4'ünün cenazesi, Suruç Devlet Hastanesi morgunda bulunuyor.
 
ESED-IŞİD-PKK EKSENİ ALGI OPERASYONU PEŞİNDE
 
Suriye'nin kuzeyinde yaşanan son gelişmeler ekseninde Beşşar Esed, IŞİD ve PKK propagandistlerinin Türkiye'ye yönelik algı operasyonu yaptığını gözler önüne serdi.
Algı operasyonu çerçevesinde, Kobani'de (Ayn el Arap), yaşananların Türkiye ve dünya kamuoyuna farklı yansıtılması, Türkiye'nin IŞİD'e destek verdiği iddiasının kamuoyuna yayılması ve Türkiye'nin "terörist gruplara destek sağladığı" iddiası her platformda yayılmaya çalışıldı.
 
"TÜRKİYE'Yİ PASİFİZE ETMEYE DÖNÜK HABERLER"
 
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Yasin Aktay, Türkiye'nin IŞİD terör örgütüne destek verdiği iddialarına yanıt vererek, "Bütün bu haberler, Türkiye'yi kendi yanı başındaki komşuda olup bitenlere karşı pasifize etmeye dönük haberler" dedi.
Türkiye'nin şu ana kadar hep uluslararası meşruiyeti olan Suriye dostlarıyla birlikte hareket ettiğine dikkati çeken Aktay, "Bugün öyle anlaşılıyor ki Türkiye'ye yönelik bu ithamları yapanların gizli bir ajandası var ve bu ithamların kendisi de o gizli ajandanın, o gizlilik planlarının bir parçası" diye konuştu.
 
ETNİK TEMİZLİK ENDİŞESİ
 
Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Akif Okur da Türkiye'nin sınırlarındaki güvenliği artırarak PKK, YPG ve IŞİD'e katılımların önünü, ulusal güvenliği için kesmesi gerektiğine dikkati çekti.
 
Türkiye'ye yöneltilen suçlamaların temelsiz olduğunu, doğrudan değerlendirmeler yapılmadığını ifade eden Okur, "Evet, sınır güvenliğiyle ilgili bizim sorunumuzun olduğu doğru. Biz, bunu PKK terör örgütüne karşı da sağlayamadık" diye konuştu.
PKK ve Suriye'de birlikte hareket ettiği YPG'nin egemen oldukları bölgelerde kendi iktidarları için bir devlet altyapısı oluşturmaya çalıştığını vurgulayan Okur, şöyle devam etti:
 
"Bütün bunlar elbette etnik temizlik endişelerini gündeme getiriyor. Etnik temizliğin yaşanması demek etnik savaşlar demek. YPG, kendi iktidarı için bir devlet altyapısını hazırlamaya çalışırken bu topraklarda binlerce yıl beraber yaşamış olan toplumları da birbirleriyle yaşamayacak hale getiren adımlar atıyor. Etnik temizlik hafızalardan silinmeyecek olan bir şeydir, o yüzden Türkiye'nin bu hususa karşı dünya kamuoyunun dikkatini çekmesi hem de gerektiğinde bu işe karşı fiilen müdahale konusunda bir kısım hazırlıklar yapması lazım."
 
"SUÇLAMALAR TÜRKİYE'Yİ BU İŞTEN UZAK TUTMAK İÇİN"
 
Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Şahin, IŞİD'in bölgede güç kazanmasıyla birlikte, Ortadoğu'da, özellikle Türkiye'nin yakın çevresinde siyasetin yeniden şekillendirilmeye çalışıldığının rahatlıkla anlaşıldığını söyledi.
 
"Türkiye'nin IŞİD'e destek verdiği yaklaşım Türkiye'yi savunma pozisyonuna sokmak için yürütülen algıdır" ifadesini kullanan Şahin, "Hem Türkiye'yi içine dönük bir ülke haline getirmeye hem de Türkiye'yi yakın çevremizde siyasal coğrafyayı yeniden oluşturulmaya çalışılırken, belli planlar yürütülürken, Türkiye engelini ortadan kaldırmak için Türkiye'yi IŞID gibi bir terör örgütüne destek veriyor suçlamasına, maalesef içeriden de buna destekler var. Bunu, Türkiye'yi bu işten uzak tutma, Türkiye engelini öteleme girişimi olarak yorumlayabiliriz" dedi.

500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...