Tgrt Haber

Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir: Altay için Güney Kore ile imzaları atacağız

06 Aralık 2021 06:32
Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir: Altay için Güney Kore ile imzaları atacağız

Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, Altay tankının güç grubu konusunda Güney Kore ile temas hâlinde olduklarını belirterek “Bu konuda mutabakat zaptı tamam, şubat ayında imzalar atılacak” dedi.

Savunma Sanayii Başkanı Demir projeleri anlattı: Muharip Uçak: Motor tipini seçtik. S-400: Ortak üretim için adımlar atılıyor. ATAK: Yerli burun topu geliyor. ALTAY: 1.500 beygirlik motorun testleri sürüyor. Güney Kore ile temas hâlindeyiz.

Savunma Sanayii Başkanı (SSB) İsmail Demir ‘Moskova ve Kiev arasında gerginlik üzerine Türkiye, Ukrayna’ya SİHA gönderiyor’ anlayışının doğru olmadığını belirterek “Bu bir süreç ve daha önceki anlaşmaların gereği olarak baştan beri ne konuşulduysa o proje ilerliyor” dedi. Antalya’da bir grup gazeteci ile bir araya gelen İsmail Demir, S-400 ikinci sistemleri, Millî Muharip Uçak, Güney Kore ile ALTAY tankı anlaşması ve Türkiye’nin savunma sanayii alanındaki yerli ve millî projelerine ilişkin önemli açıklamalar yaptı. İsmail Demir, millî imkânlarla geliştirilen Altay tankının güç grubu konusunda alternatif ülkenin Güney Kore olduğunu belirterek “Salgının etkisiyle Kore tarafında yavaşlama olmuştu. Dışişleri Bakanı’mızın ziyaretinde gündeme getirip ihraç izni imzalandı ve akabinde bir mutabakat zaptı söz konusu. Kore’deki muhatabımız ile telefonda görüştük. Şubat ayında Türkiye’yi ziyaret edecek ve yüz yüze görüşeceğiz. Üst düzeyde inisiyatifle meselenin rayına sokulacağı yönünde bildirim aldık” dedi.

MİLLÎ MUHARİP UÇAK

Rusya ile görüşmelerimizde çok sayıda iş birliği kalemi var. Bunlar Millî Muharip Uçak (MMU) ile ilgili bazı konuları da içeriyor. MMU 2023’te hangardan çıkacağı için seçtiğimiz bir motor tipi, belirli sistemler var. Ama zaman geçtikçe belirli sistemlerin geliştirilerek yenilenmesi veya yerlileştirilmesi gibi adım adım bir süreç olacak.

BAE İLE SAVUNMA İŞ BİRLİĞİ

Savunma sanayi, potansiyel olarak iş birliği oluşturabilecek alanlardan birisi. Savunma sanayi rakamlarımıza baktığımızda kriz döneminde dahi savunma sanayinde ilişkilerimizin devam ettiğini gösteren rakamlar var. Türkiye’nin savunma sanayinde geldiği konum ve seviyenin onların ilgisini çektiğini biliyoruz. İlişkilerin yüksek olmadığı dönemde bile temas vardı. İlişkilerin yoluna girdiğinde bu temasların daha iyi olacağını belirtmek isterim.

UKRAYNA’YA SİHA SATIŞI

Ukrayna’ya bir parti SİHA sattık. Şimdi ‘bölgede gerginlik varken satılıyor’ diye bir şey yok. Bu bir süreçti. Baştan konuşulan parti anlaşmaları vardı. Ukrayna’nın belli üretim ve yatırım projeleri vardı. Daha önceki anlaşmaların gereği olarak baştan beri ne konuşulduysa o. Projenin ilerlemesi bu. Son gelişmelerle ilgisi yok. ‘Gerginlik üzerine Türkiye, Ukrayna’ya İHA ve SİHA gönderiyor’ anlayışı olmasın.

ALTAY’A 1500 BEYGİRLİK MOTOR

Altay tankı için yerli imkânlarla geliştirilen 1500 beygir gücündeki motorun testlerinin sürdüğünü kaydeden İsmail Demir, “Transmisyon entegre edilmesi aşamasına gelindi. Motor testinin belli bir aşamasında yüklemeleri gördükten sonra onu da entegre edip çalıştırılmasını 1-2 ay sonra görmüş olacağız. Güç grubu konusunda da yerli motor ve transmisyonlarımız test aşamasında çalışıyorlar” ifadelerini kullandı.

S-400: S-400’ün ikinci sisteminde Rusya ile belirli bir iş birliği alanı öngörülüyor. Ortak üretim ve iş birliği konusunda adımlar atılıyor. Bunun detayları çalışıldı. İkinci sistemin ana unsurlarından birisi de teknoloji transferiydi. Bu tür sistemler, stratejik sistemler olduğu için her ülke mahremiyetini korumak ister. Türkiye olarak biz de biraz daha ketum olmak gerektiğini düşünüyoruz. Sistemler üretildiğinde daha net açıklama yaparız. PATRIOT ve SAMP-T: Patriot konusunda ABD ile bir gelişme ve herhangi bir temas yok. Fransa ve İtalya ortaklığında üretilen SAMP-T de tanımlama çalışmamız bitti. Birkaç detay imzamız var. Ondan sonra oturup daha önce konuştuğumuz çerçevede görüşüp, SAMP-T’yi planlayacağız

HÜRKUŞ: Azerbaycan’dan ilgi görüyor. Orada da inşallah önemli gelişmeleri yakında göreceğiz .

HİNDİSTAN’A S-400: Hindistan’ın S400 görüşmelerini biliyoruz. ABD, Hindistan’a istisna tanımakla ilgili inisiyatifi var. Bunu görüyoruz. ABD’nin tavrı net şekilde turnusol kâğıdı oldu.

SİPER: Siper’in bir nihai hali, bir de aşama aşama gittiğimiz hâli var. Siper’in menzil ve irtifa bilgisi konusunda özellikle askerî cenahla mutabakat hâlinde bu tür bilgilerin fazla verilmemesi gerektiğiyle ilgili yaklaşımımız var. Siperin nihai hâli çok daha iyi olacak.

TCG ANADOLU: Anadolu gemisinin hizmete girmesinin 2022 olması için çalışıyoruz. Gemiye İHA/SİHA konuşlanmasıyla ilgili proje devam ediyor. Ayrıca ATMACA teslimatı başladı, AKYA torpidosu problemsiz ve o da 2022’de envantere girecek.

ATAK’A YERLİ BURUN TOPU

Taarruz helikopteri ATAK’ın burun topunun yerli olacağını söyleyen İsmail Demir “Başlanan proje olgunlaşma aşamasına ulaştı” dedi. Demir “İdealimiz, risk taşıması ihtimali olan bütün unsurların yerlileşmesi. Savunma sanayinde yerlilikten bahsederken yüzde yüz olarak koyduğumuz hedef, kritik sistemlerde ve ilerde sıkıntı çıkarmasını beklediğimiz sistemler. Yoksa en küçük cıvatasına kadar yüzde yüz yerli olmasının çok mantıklı olmadığını söylüyoruz” diye konuştu.

Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir: Altay için Güney Kore ile imzaları atacağız

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...