Koronavirüs artık çocuklarda: 14 yaşındaki çocukta akciğer tutulumu gürüldü
14 yaşındaki bir çocuğun koronavirüse yakalandıktan sonra akciğerinde ciddi anlamda tahribat oluştuğu öğrenildi. Konuyu değerlendiren uzmanlar aşılama yaşının düştüğünü hatırlatarak 12 yaş üstü, kronik hastalığı olan tüm çocukların aşılanması gerektiğini vurguladı.
Yeni tip koronavirüs salgınıyla mücadele küresel çapta devam ederken mutasyonlar, hastalığın ilk zamanlarında oluşan 'yaşlıları daha çok etkiliyor' algısını kırdı. 12 yaş ve üzeri kronik rahatsızlığı bulunan çocuklarda aşılama başlarken aşı olmayan çocukların koronavirüse yakalandıktan sonra akciğerlerinde ciddi tahribatlar görülüyor. Konuya ilişkin açıklama yapan Göğüs Hastalıkları Uzm. Prof. Dr. Şevket Özkaya, aşı olmamış kronik rahatsızlığı olan 14 yaşındaki bir çocuğun akciğerlerinde oluşan ciddi tahribatı gözler önüne serdi.
ÖKSÜRÜK, ATEŞ, NEFES DARLIĞI YAŞIYOR
Bazı vatandaşlar hâlâ aşı olmakta tereddüt etmeye devam ederken koronavirüs çocuk grubundaki hastaları da etkilemeye başladı. VM Medical Park Samsun Hastanesi Göğüs Hastalıkları Kliniği’nden Prof. Dr. Şevket Özkaya ise aşı olabilecek yaş grubundaki çocukların bir an önce aşılanması gerektiğine vurgu yaptı. 14 yaşında, kronik rahatsızlığı olan ve akciğerlerinde tahribattan dolayı ciddi öksürük, ateş ve nefes darlığı çeken bir hastanın akciğerlerini inceleyen Prof. Dr. Özkaya, hastanın kronik rahatsızlığı olduğunun altını çizerek şöyle konuştu:
"ÇOCUKALRIMIZA ROL MODEL OLMALIYIZ"
"14 yaşındaki kronik rahatsızlığı mevcut olan bir genç hastamızda ciddi akciğer tutulumları var. Her iki akciğerinde de yaygın buzlu cam ve konsolidasyon alanları var. Bu yaştaki çocuklarda beklemediğimiz bir durumdur. Okullarımızda da bu risk var. Okullarımızın açık kalmasının ve sağlık sistemimizin kitlenmemesi için mutlaka aşı olmalıyız. Çocuklarımıza rol model olmalıyız. Şu anda hastanelerimiz hastalara yetişebiliyor. Yatak sayımız yeterli. Ancak kontrollü sosyal hayatımızı düzene sokmadıkça ve aşı olmadıkça, gelecekte hastanelerde yatak sayısı sıkıntısı çekebiliriz"
HASTALIĞIN ÇOCUKLARDA GÖRÜLMESİNİN SEBEBİ
Okulların açılmasıyla ailelerin çocuklarını nasıl salgından koruyacakları konusunda tereddütlerinin başlayacağını ifade eden Prof. Dr. Özkaya, aşıda yaş grupları düştükçe, hastalığın aşı olmayan yaş gruplarında görülmeye başladığını belirterek, "Artık 15-18 yaşlarında aşılarını olmamış hastalarımız da ciddi akciğer tutulumları ile hastaneye gelebiliyorlar. Çocuklarımıza maalesef kötü örnek olduk. Maske, mesafe ve kontrollü sosyal hayatımızı tam doğru olarak gerçekleştiremedik. Bunları okullarda çocuklardan istememiz çok zor olacak."
"Çocuklarımızı korumanın birinci yolu aşıdır. Mutlaka aşı yaşı gelmiş her öğrencimizin aşı olması gerekiyor. Aşı çağı gelmemiş çocuklarımızın ise özellikle ailesinde anne, baba ve daha büyük ebeveynlerinin, anneannelerin, dedelerin aşılanması gerekiyor. Çocuklara rol model olmamız gerekiyor. Maske, mesafe, temizlik felsefesini çocuklara örnek olarak göstermeliyiz. Okulların açık kalması iki koşula bağlıdır. Birincisi aşı yaşına gelmiş çocuklarımızın aşılanmalarıdır. İkincisi aşı yaşına gelmemiş çocukların büyüklerinin aşılanmalarıdır" diye konuştu.