Tgrt Haber

Köylüler dağlardan binbir zorlukla topluyor! Çedenenin kilosu tam 400 lira

Editör: Özge Sönmez / Kaynak: Anadolu Ajansı
27 Eylül 2024 12:25 - Güncelleme : 27 Eylül 2024 12:26
Köylüler dağlardan binbir zorlukla topluyor! Çedenenin kilosu tam 400 lira

 Tunceli'nin Pertek ilçesinde köylüler bölgede yetişen çedeneleri toplayarak kahve gibi içilebilen bir toza dönüştürüyor. Köylüler çedeneleri hem kendi tüketiyor hem de kilosunu 400 liradan satarak geçimlerine katkı sağlıyor.

Aşağıgülbahçe köyü sakinleri bölgede yetişen çedeneleri toplayarak her sene kahve​ gibi tüketilen bir toz​ elde ediyor. Köylüler çedene tozunu evde kullanmanın yanı sıra satıp kazanç da sağlıyor. Sonbaharın da gelmesiyle köylülerin çedene mesaisi başladı. 

KAHVE GİBİ TOZ HALİNE GETİRİLİYOR 

Hasat öncesi çedene ağaçlarının altına çadır seren köylüler, gerekli hazırlıkların ardından dallardaki yeşil renkli çedeneleri sırıklarla yere düşürüyor. Zorlu mesaiyle çedeneleri torbalara dolduran köylüler, daha sonra ürünleri evlerine taşıyarak bahçelerinde güneşin karşısına seriyor.Köylüler dağlardan binbir zorlukla topluyor! Çedenenin kilosu 400 liradan satılıyor - 1. Resim

Birkaç günlük sürenin sonunda iyice kuruyan çedeneler, bu defa üreticilerce eleklerden geçirilip toz, toprak, ot ve dal parçalarından ayıklanıyor. Odun ateşi üzerine konulan saclarda kavrulan çedeneler, köylülerin "sıkot" adını verdikleri taş havanda öğütülerek kahve gibi toz haline getiriliyor.

Bilimsel adı "pistacia terebinthus" olan çedene, ülkenin farklı yerlerinde menengiç, çitlenbik, çıtlık, çitemik, bıttım, çıtımık, çıtlık, çetemük, yabani antep fıstığı, çıtırık ve çöğre adlarıyla da biliniyor.Köylüler dağlardan binbir zorlukla topluyor! Çedenenin kilosu 400 liradan satılıyor - 2. Resim

KİLOSU 400 LİRADAN SATILIYOR 

Çedene üreticisi Mahmut Irmak, Aşağıgülbahçe köyünde yıllar önce dikilmiş çok sayıda çedene ağacının olduğunu söyledi.

Bazı komşularının çedene ağaçlarını aşılayarak çam fıstığına çevirdiğini ifade eden Irmak, "Çedeneler yazın kırmızıyken sonbaharda olgunlaşıp yeşil oluyor. Çedeneleri sıkot dediğimiz taşla öğüterek kilogramını 300-400 liraya satıyoruz." dedi.Köylüler dağlardan binbir zorlukla topluyor! Çedenenin kilosu 400 liradan satılıyor - 3. Resim

Köylülerden Semi Ber de Aşağıgülbahçe köyünün 400 hanelik bir yer olduğunu anlattı. Bölgede daha çok hayvancılığın yaygın olduğunu belirten Ber, "Bu aylarda çedene hasadı başlıyor ve biz de ev ihtiyacımıza göre topluyoruz. Çedene yağı çok sağlıklı ve Almanya'ya gittiğim zaman mutlaka götürüyorum. Bazı hastalıklara karşı çok faydası oluyor ve içinde herhangi bir katkı maddesi yok." diye konuştu.

Köylülerden Anık Öz, çedene ağaçlarının atalarından kalma olduğunu aktardı. Öz, üretimin meşakkatli yanlarının olduğundan bahsederek, "Çedene ağaçları her yıl çok sayıda meyve veriyor ve güzün çedene toplayıp kahveye dönüştürüyoruz. Çedene kahvesini genellikle evimizde tüketiyoruz, çok yararı oluyor." ifadelerini kullandı.

Kaynak: Anadolu Ajansı

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Ayşe27 Eylül 2024 12:43

Bu çok güzel bir fikir, yerel ürünlerden değerli şeyler yaratmak her zaman iyi olur Yalçın: Belki bu tozları daha geniş kitlelere ulaştırabilirler böylece hem ekonomiye katkı sağlar hem de yeni bir ürün ortaya çıkarırlar

Sonraki Haber Yükleniyor...