Tgrt Haber

Kuduz olan çocuk yoğun bakımda: 'Durumu ciddi, sudan korkuyor'

Editör: Ferhat Erdemir / Kaynak: TGRT Haber TV
03 Kasım 2022 18:40 - Güncelleme : 03 Kasım 2022 21:41
Kuduz olan çocuk yoğun bakımda: 'Durumu ciddi, sudan korkuyor'

Bitlis’in Adilcevaz ilçesinde köpekler tarafından ısırılan ve Ankara’ya sevk edilen 2 çocuktan birine kuduz teşhisi konuldu. Çocuğun durumu ciddiyetini korurken Çocukta hırçın davranışlar olduğunu söyleyen Hacettepe Üniversitesi öğretim üyesi Prof Dr. Cengiz, ilk tetkiklerde çocuğun sudan korktuğu ve tükürük salgısının arttığının tespit edildiğini belirtti.

Bitlis​'in Adilcevaz​ ilçesinde Sokak köpekleri iki çocuğa saldırdı. Saldırıya uğrayan çocuklardan 11 yaşındaki Mustafa Erçetin'e kuduz​ teşhisi konuldu. Çocukların kuduz olmasının ardından İl Tarım ve Orman Müdürlüğü harekete geçti. Köydeki hayvanlara kuduz aşısı yapıldı. Tedavisi Hacettepe Üniversitesi Hastanesi yoğun bakım ünitesinde devam eden 11 yaşındaki çocuğun durumu kritik.

‘SUDAN KORKUYOR’

Hacettepe Üniversitesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Bülent Cengiz, çocuğun durumuna ilişkin açıklama yaptı. Hastaneye geldiğinde çocuğun bilincinin açık olduğunu ve belirtileri kendisinin söylediğini belirten Cengiz şunları dile getirdi: 'Sol kolumda uyuşukluk ve ağrı devam ediyor, karnım ağrıyor, sudan korkuyorum' dedi.

TANI KESİNLEŞTİ

Çocuktan alınan numunelerin incelenmesinin sonucunda ilk 2 tetkikin sonucunun negatif geldiğini belirten Cengiz, “Yalnız 3. örneğinde tükürükte kuduz virisünün saptandığı belirtildi. Tanı kesinleşti" dedi.

Kuduz olan çocuk yoğun bakımda: 'Durumu ciddi, sudan korkuyor'

YOĞUN BAKIMA ALINDI

Çocuğun birkaç saat içinde hırçın ve anlamsız davranışlar sergilediğini ve anlamsız davranışlar da gözlemlediklerini belirten Cengiz, “Şu anda tedavisine solunum cihazına bağlı olarak yoğun bakım ünitesinde gerçekleştirdik.” dedi.

Hastaneye başvuru geç yapıldığı için önleme anlamında yapılacak bir müdahale olmadığını ifade eden Cengiz, bundan sonraki sürecin yoğun bakımda devam edeceğini söyledi.

Hacettepe Hastanesi'nde tedavisi süren 9 yaşındaki Polat Ergün'ün ise taburcu edilmesi bekleniyor.

ERKEN TANI ÖLÜMLERİ ENGELLİYOR

Kuduz vakalarında erken tanının hayat kurtardığını belirten uzmanlara göre kuduz hayvan tarafından ısırılan kişinin ilk yapması gereken şey yara bölgesini 10-15 dakika boyunca yıkaması. Sonrasındaysa en yakın sağlık kuruluşuna başvurması gerekiyor. Kuduz hastalığı belli bir süreden sonra durdurulamıyor ama erken tanı ile ölümlerin çoğu önlenmiş oluyor.

Öt yandan her yıl dünyada 60 bin kişi, kuduz vakasından hayatını kaybediyor. Kuduz vakalarını önlemenin yolu hayvanların aşılanmasından geçiyor.

 

 

Kaynak: TGRT Haber TV
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Yakamozum83 4 Kasım 2022 14:25

Köpekler toplanmıyor madem çin e bırakın bu işi hepsini toplasınlar götürsünler adamlarında işi görülür bizimde

Nevzat 3 Kasım 2022 22:09

Her gün yüzlerce köpek saldırıları oluyor, bu konu hakkında devlet hala başı boş köpekleri toplamıyor,toplamamaktada ısrar ediyor, insan hayatının neden önemi yok çucuklarımızı okula gönderemiyorum, gece işten gelirken acaba yolda köpeklerle karşılaşırmıyız diye panorayak olduk.

Sonraki Haber Yükleniyor...