Tgrt Haber

Kurban eti nasıl tüketilmeli?

03 Ekim 2014 10:24
Kurban eti nasıl tüketilmeli?

Uzmanlar, kurban bayramında, etin mutlaka 24 saat bekletildikten sonra tüketilmesini öneriyor.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Deniz Meta, yaptığı açıklamada, kurban bayramı'nda şeker ve şekerli besinlerin yanı sıra et tüketiminin de arttığını belirterek, obezite, yüksek tansiyon, kalp-damar, mide ve şeker hastalığı bulunanların beslenmelerine dikkat etmeleri gerektiğini söyledi. Veteriner kontrolü yapılamayan ve uygun koşullarda kesilmeyen hayvanlardan, salmonella, tüberküloz, şarbon gibi hastalıkların bulaşabileceğine dikkati çeken Meta, sağlıklı bir beslenme için etin sebzelerle birlikte pişirilmesi ve tüketilmesinin uygun olduğunu anlattı.

Kurban etinin mutlaka 24 saat bekletilmesi gerektiğinin altını çizen Meta, yeni kesildiğinden dolayı sert olan etin hem pişirmede hem de sindirimde sıkıntı oluşturduğunu, şişkinlik ve hazımsızlığa yol açabildiğini bildirdi.

Haşlama ve fırınlama gibi pişirme yöntemlerinin tercih edilmesi önerisinde bulunan Meta, şunları kaydetti:'Bu şekilde, parazitlerin insana geçmesi büyük ölçüde önlenir. Mangal yapılması halinde ise etle ateş arasında 15 santimetre mesafe bırakılmalı. Çünkü, etin ateşe yakın olması B12 ve B1 vitaminlerinin kaybına yol açar. Fazla et tüketimiyle vücudun ihtiyacından fazla protein, kolesterol ve hayvansal yağ alınır. Bu da kalp damar, diyabet, hipertansiyon, böbrek ve gut hastalarının sağlık durumlarını olumsuz etkiler.

Etin yağlı kısımlarının mutlaka ayrılması ve hayvansal yağın mümkün olduğunca tüketilmemesi gerekir, doymuş yağ oranı yüksek hayvansal gıdaların kalp ve damar hastalıklarına davetiye çıkardığı unutulmamalı.'Ciğerlerin üzerindeki zar ve görülebilen kötü kısımların mutlaka ayrılması gerektiğinin altını çizen Meta, bayramda sakatat tüketiminin arttığına işaret etti. Meta, sakatatlarda parazit bulunabildiğini belirterek bunların çok iyi temizlenmesi, ciğerlerin üzerindeki zarın ve görülebilen kötü kısımların ayrılması gerektiğini vurguladı.

GÜNLÜK ET TÜKETİMİ 90-120 GRAM OLMALI

Günlük et tüketiminin 90-120 gram olması ve tercihen öğleyin tüketilmesi gerektiğini anlatan Meta, akşam ise sebze ve posa içeriği yüksek besinleri tavsiye etti.Etlerin yanında C vitamininden zengin salata, sebze, taze sıkılmış meyve sularının tüketilmesini salık veren Meta, "Böylece demir emilimi artırılmalı" dedi.

Deniz Meta, şu önerilerde de bulundu:

"Et kullanarak pişirilen yemeklere yağ ilave etmekten kaçınılmalı. Kavurma, içine kuyruk yağı veya tereyağı eklemeden kısık ateşte kendi suyuyla pişirilmeli. Şerbetli tatlılar çok tüketilmemeli ve bol su içilmeli."

KURBAN ETİ NASIL SAKLANMALI?

Beslenme uzmanı Meta'nın verdiği bilgiye göre, kurban etleri, parçalara ayrıldıktan sonra serin ve temiz bir yerde 5-6 saat dinlendirilmeli. Parçalanmış etin iç kısmının sıcaklığının düşmesi için et, üstü kapatılmadan bekletilmeli. Et dinlendirildikten sonra temiz kaplar içerisinde buzdolabında 3-4 gün, -18 derecede dondurularak 6 ay saklanmalı. Dondurup çözdürülen etlerin tekrar kullanılması sağlıklı olmadığından etler, tek seferde tüketilecek büyüklükte paketlenmeli.

KAHVALTIDA CİĞER KAVURMA TÜKETİLMEMELİ!

Beslenme ve Diyet Uzmanı Merve Güler de bazı yörelerde ciğerin, kurban etinin, kesildikten sonra kahvaltı sofrasına getirildiğini; pişirilirken içine hayvanın yağından da konulduğunu belirterek, "Bu şekilde tüketilen ciğer, kalp damarları için çok tehlikeli. Özellikle ciğer yenilecek diye öğlene kadar hiçbir şey yememek, sağlık açısından son derece sakıncalı olabiliyor" uyarısında bulundu.

Hafif bir kahvaltı ile güne başlanmasının, enerjinin ve vücut dengesinin yerinde olmasını sağladığına dikkati çeken Güler, şöyle devam etti: "Ciğer birçok vitamin ve mineralin önemli bir kaynağı ancak tehlikeli olan nokta, kolesterol miktarı. Dana etinin 100 gramında yaklaşık 90 miligram kolesterol varken, karaciğerinde 300 miligram kolesterol bulunuyor. O yüzden ciğer, kavurma olarak değil, domates sosuyla sote şekilde ve normal ete göre daha az miktarda tüketilmeli. Ayrıca yanında bol salataların bulunması da sindirim sağlığı açısından önemli."

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...