Tgrt Haber

Topkapı Sarayı'nın restorasyonu tamamlandı! Kutsal emanetler, Kaşıkçı elması yuvasına geri döndü

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: TGRT Haber
25 Nisan 2023 14:53 - Güncelleme : 25 Nisan 2023 15:35

Topkapı Sarayı'nın 9 yıldır süren restorasyon çalışmaları bayram öncesinde tamamlandı. Aralarında Mecidiye Köşkü'nün de bulunduğu 5 bölüm, arife günü Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından ziyarete açıldı. Açılır açılmaz da ziyaretçi akınına uğradı. 

Osmanlı İmparatorluğunun 600 yıllık tarihinin 400 yılına ev sahipliği yapan Topkapı Sarayı’nda, kapalı kapıları açıldı. 165 yıllık bir köşk, Dolmabahçe Sarayı​'nın bir benzeri olarak 1858 yılında sarayın avlusuna inşa edildi. İlk kez de Cuma gününden beri ziyaretçi ağırlamaya başladı. Uzun yıllar restoran olarak kullanılan Mediciye Köşkü, artık vatandaşların hizmetinde. 

FATİH KÖŞKÜ DE ZİYARETE AÇILDI

Topkapı Sarayı​ uzun bir restorasyon süreci geçirdi. 2014'te başlayan süreçte, tüm mobilya ve malzemeler Milli Saraylar Başkanlığına bağlı ekiplerce onarıldı. Altın varaklı duvar işlemeleri, uzman kalemkarlar tarafından restore edildi. Koltuk ve halı döşemeleri, dönemine uygun bir olarak Hereke'de dokutuldu. 10 yıl aranın ardından ziyarete açılan bir diğer yer Fatih Köşkü. Köşkün özellikle zeminle ilgili yapısal sorunları vardı.

O sorunların nasıl giderildiğini TGRT Haber’den Özay Erad’a Milli Saraylar Başkanı Dr. Yasin Yıldız anlattı: “Bilhassa kubbelerinden kaldırmış olduğu 1500 ton beton yükü 1940lı yıllarda bu binaya eklenmiş. Binayla ilgili ilgili çok ciddi bir rahatlama sağladı. Aynı zamanda zemin bölümünde yapılmış olan üç kademeli zemin güçlendirmeleri ve binanın içindeki çelik örgülerle Fatih Köşkü Allah’ın izniyle uzun yıllar daha tarihi mirasın uzun bir parçası olarak yaşayacak” dedi. 

KAŞIKÇI ELMASI ASLİ YERİNE DÖNDÜ 

Dünyanın en meşhur elmaslarından biri olan  Kaşıkçı elması da bu köşkte yer alıyor. Kaşıkçı Elması ziyaret edilebiliyordu ama buradaki yenilik Kaşıkçı Elması asli yerine döndü. Yani asırlar önce de Osmanlı hazine dairesinde sergileniyordu. Başta kaşıkçı elması olmak üzere pek çok değerli eşya günümüzde yine aynı yerinde hazine dairesinde sergileniyor. En büyük ilgiyi ise Kaşıkçı Elması görüyor. Hazine dairesinin her bir yerinde, birbirinden değerli taşlarla bezeli eşyalar bulunuyor. 

KEVKEB- İ DÜRRİ ELMASI DA SERGİLENİYOR 

 Paha biçilemeyen mücevherlerden biri de "Kevkeb- i Dürri elması" Yani İncilerin Yıldızı. Sultan 1’nci Ahmed tarafından, Hazreti Muhammed’in kabri için yaptırılmış. Ortasında 52 karatlık bir elmas var. Som altından yapılmış, elmasla bezeli tatlı takımları, yüzükler küpeler, elmas saç tokaları... Üzerlerinde ayetler, sureler ve Allah'ın isimlerinin bulunduğu nazarlıklar da yine burada sergileniyor.

300 PARÇALIK KOLEKSİYON İLK DEFA GÖRÜCÜYE ÇIKTI 

Saraydaki Padişah kaftanları da uzman ekipler tarafından onarıldı ve ilk kez sergilendi. Yaklaşık 300 kaftan ziyarete açıldı. Tılsımlı gömlekler de sergilenen eşya arasında. Bu gömleklerin, padişahları kötülüklerden koruduğu gibi savaş alanında da galip getireceğine inanılıyordu. Topkapı Sarayı’nın yaklaşık 300 parçadan oluşan dünyaca ünlü yazmaları ve hat koleksiyonu da ilk defa görücüye çıktı.

KUTSAL EMANETLER YUVASINA DÖNDÜ 

Mukaddes Emanetler de yuvasına döndü. Restorasyon işlemleri tamamlandı ve her emanet büyük bir titizlikle yerine taşındı. Daha önce 60 parçanın olduğu bu bölümde şimdi 200 emanet sergileniyor. Ziyaretçiler Hazreti Muhammed’in hırkasını, yani Hırka-İ Saadet'i ve onun muhafaza edildiği altın sandukayı da görebiliyor.

Topkapı Sarayı’nda sergilenen taşınır eser sayısı bin 200’den 3 bin 500’e çıktı. Önümüzdeki aylarda sergilenecek 201 bin taşınabilir eser daha bulunuyor. 

 

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...