Tgrt Haber

Kuzey Marmara Otoyolu'nda zincirleme facia: Çok sayıda ölü ve yaralı var

Editör: Bengül Büyükhan / Kaynak: Anadolu Ajansı
28 Aralık 2023 08:05 - Güncelleme : 28 Aralık 2023 13:53

Kuzey Marmara Otoyolu'nun Sakarya mevkiinde 7 aracın karıştığı kazada 10 kişi öldü, 61 kişi yaralandı. Yaşadıkları dehşeti anlatan kazazede Hasan Horosan, "Çok sis vardı. Görüntü yoktu. 2-3 metre görüş alanımız yoktu. O kadar sisliydi. Yolun kenarında 2-3 ceset vardı. Kafası kanayanlar vardı" dedi. Kazayla ilgili 7 gözaltı kararı verildi. 6 sürücü gözaltına alınırken, diğer sürücünün ise yaralı olduğu ve hastanede tedavi altında olduğu öğrenildi.

Türkiye yeni sabaha sarsıcı bir facia haberiyle uyandı. Kuzey Marmara Otoyolu'nun Sakarya mevkisinde 7 aracın karıştığı zincirleme kazada ilk belirlemelere göre 10 kişi hayatını kaybederken, 61 kişi yaralandı.

YOĞUN SİS NEDEN OLDU

Alınan bilgiye göre, otoyolun İstanbul yönü Dağdibi mevkisinde aralarında 3 otobüs ve bir tırın da bulunduğu 7 araç yoğun sis nedeniyle zincirleme kaza yaptı.

Kuzey Marmara Otoyolu'nda zincirleme facia: Çok sayıda ölü ve yaralı var

Kaza nedeniyle otoyolun İstanbul yönü ulaşıma kapatılırken araçların kaldırma işlemlerinin devam ettiği bildirildi.

SAKARYA VALİSİ'NDEN AÇIKLAMA

Sakarya Valisi Yaşar Karadeniz, kazanın sabah 05.00 sıralarında Kuzey Marmara Otoyolu'nun Dağdibi mevkiinde meydana geldiği bilgisini verdi. 11 kişinin hayatını kaybettiğini belirten Vali Karadeniz, 57 kişinin de yaralandığını söyledi. Vali Karadeniz yaralılardan 7'sinin durumunun orta ve ağır olduğunu ifade ederken, bunlardan 5'inin ameliyata alındığını dile getirdi.

Vali Karadeniz hayatını kaybeden vatandaş sayısını daha sonra 10 olarak düzeltti.

Kuzey Marmara Otoyolu'nda zincirleme facia: Çok sayıda ölü ve yaralı var

Vali Karadeniz, yaralıların 10 farklı hastaneye naklinin gerçekleştirildiğini ve ekiplerin bölgedeki çalışmasının sürdüğünü sözlerine ekledi. 

Vali Karadeniz kazanın nasıl meydana geldiği konusunda çalışmaların sürdüğünü sözlerine ekledi.

BAKAN TUNÇ: 3 SAVCI GÖREVLENDİRİLDİ 

Kaza sonrası Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'tan da açıklama geldi. Bakan Tunç şu ifadelere yer verdi: "Kuzey Marmara yolu Sakarya mevkiinde 11 vatandaşımızın vefat ettiği, (10 olarak düzeltildi) 7’si ağır 57 vatandaşımızın yaralandığı aşırı sis sebebiyle birden çok aracın karıştığı trafik kazasında vefat eden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralı vatandaşlarımıza acil şifalar diliyorum. 

Kaza ile ilgili olarak Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığınca soruşturma başlatılmış olup bir Cumhuriyet Başsavcı Vekili koordinesinde üç Cumhuriyet Savcısı görevlendirilmiştir." 

Kuzey Marmara Otoyolu'nda zincirleme facia: Çok sayıda ölü ve yaralı var

OTOBÜSTEN İNENLERE BAŞKA OTOBÜS VURUYOR 

TGRT Haber’de Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, yaşanan elim kazaya ilişkin şu bilgileri verdi: “Olayın olduğu sırada çok yoğun bir sis var, sis halen kalkmadı. Bir otomobil tıra vuruyor, arkadan başka otobüs vuruyor, otobüsün arkasından başka bir otobüs vuruyor. Yola çıkan vatandaşlara araç vuruyor. 7 araç kazaya karışıyor. Elim bir kaza.”

BAKAN URALOĞLU'NDAN KAZA İLE İLGİLİ AÇIKLAMA

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, kaza hakkında sosyal medya hesaplarından açıklama yaptı. 

Vefat eden vatandaşlara Allah’tan rahmet; yaralı vatandaşlarımıza acil şifalar dileyen Uraloğlu, "Kazanın ardından ekiplerimiz hızlı bir şekilde olay yerine sevk edilmiş ve otoyolda gerekli önlemler alınmıştır. Otoyolumuz, Karasu Kavşağı kesiminde geçici olarak trafiğe kapatılmıştır." ifadelerini kullandı. 

Sürücülere uyarılarda bulunan Uraloğlu, "Yoğun sis ve olumsuz hava koşullarında dikkatli olmalarını, trafik uyarılarına ve yönlendirmelerine riayet etmelerini önemle rica ediyoruz. Hayatını kaybeden vatandaşlarımıza tekrar Allah’tan rahmet; yaralılarımıza da acil şifalar diliyorum." dedi.

BAKAN KOCA: YARALILAR 30 AMBULANSLA HASTANELERE NAKLEDİLDİ

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Kuzey Marmara Otoyolu Tekeler mevkiinde meydana gelen zincirleme trafik kazasında yaralanan 30 vatandaşın ambulanslarla hastanelere nakledildiğini duyurdu.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Bu sabah 04.36’da Sakarya Kuzey Marmara Otoyolu Tekeler mevkiinde meydana gelen zincirleme trafik kazasında 10 kişi olay yerinde hayatını kaybetmiş, 8’i ağır 59 kişi ise yaralanmıştır. Yaralılar 30 ambulans ile hastanelere nakledilmiştir. Hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyoruz. Tedavileri devam eden yaralıların sağlıklarına kavuşmaları için gereken her şey yapılmaktadır" ifadelerine yer verdi.

BAKAN YERLİKAYA: YOL AÇMA ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Kuzey Marmara Otoyolu'nda meydana gelen zincirleme trafik kazasının ardından yol açma çalışmalarının sürdüğünü bildirdi.

Yerlikaya, İstanbul istikametinde meydana gelen ve 3'ü otobüs olmak üzere 7 aracın karıştığı zincirleme trafik kazasında ilk belirlemelere göre 10 kişinin hayatını kaybettiğini 59 kişinin de yaralandığını belirtti.

Hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifa dileyen Yerlikaya, "Yol açma çalışmaları devam etmektedir. Yoğun sis durumu devam etmektedir. İstanbul istikametinde trafik, Anadolu Otoyolu ve D-100 Karayolu'ndan devam etmektedir." ifadelerini kullandı.

Kuzey Marmara Otoyolu'nda zincirleme facia: Çok sayıda ölü ve yaralı var

KAZAYLA İLGİLİ 7 GÖZALTI KARARI

Kuzey Marmara Otoyolu'nda meydana gelen kazayla ilgili 7 sürücü hakkında gözaltı kararı verildi. 6 kişi gözaltına alınırken, gözaltı kararı verilen sürücülerden birinin hastanede olduğu ve tedavi edildiği bilgisine ulaşıldı.

Kazaya karışan Esenyurt Belediyesi otobüsünün Giresun'dan döndüğü öğrenildi.

TRAFİĞE KAPANAN İSTANBUL İSTİKAMETİ 6 SAAT SONRA AÇILDI

Kuzey Marmara Otoyolu'nda meydana gelen zincirleme trafik kazasında 10 kişi hayatını kaybederken 61 kişi ise yaralandı.

Kaza sebebiyle 6 saat boyunca kapanan İstanbul istikameti, araçların yoldan kaldırılmasıyla açıldı. Bölgede hala yoğun sis etkisini sürdürürken, ekipler yeni bir kazanın olmaması için bölgede çalışmalarını sürdürüyor.

10 YOLCU BAŞKA OTOBÜSLE İSTANBUL'A GETİRİLDİ

Kuzey Marmara Otoyolu'nda meydana gelen kaza sonrası büyük çapta hasar gören araçlardaki diğer yolcuların, İstanbul'a sevk edilmesi için çalışma başlatıldı.

Dehşeti yaşayan 10 yolcu, olay yerine gönderilen başka bir otobüsle İstanbul'daki 15 Temmuz Demokrasi Otogarı'na getirildi.

Otobüslerden birinin dün akşam saat 19.00'da Kayseri'den yola çıktığı sis nedeniyle kazaya karıştığı öğrenildi.

KAZAZEDELER YAŞADIKLARI DEHŞETİ ANLATTI

Sakarya'dan getirilen kazazedeler o anları anlattı. Kayseri'den İstanbul'a gelmek üzere dün akşam saatlerinde otobüse binen yolcular kazanın sis nedeniyle gerçekleştiğini söyledi.

Hasan Horosan, "Çok sis vardı. Görüntü yoktu. 2-3 metre görüş alanımız yoktu. O kadar sisliydi. Yolun kenarında 2-3 ceset vardı. Kafası kanayanlar vardı" dedi.

Yüzünde kan olan yaşlı bir kazazede ise, "Uyuduk uyandık kaza oldu" diye konuştu.

Uyurken kazanın birden bire olduğunu söyleyen Senem Büyükel ise, "Nasıl olduğunu göremedik, sisliydi. Birden bire patladı. Gözüme geldi. Ne olduğunu ben bilemedim. Aşağıya indik. Sabaha karşı 04.00 civarıydı. Ben Kayseri'den geliyordum. Hiçbir şey bilmiyorum, kendimden geçmişim" diye konuştu.

Hafif yaralı kayınvalidesini almak için otogara gelen Oğuzhan Ağar, "Saat 04.45 gibi bizi aradılar. Sisten dolayı kaza olduğunu görememişler. Şoförün sadece ayağının kırıldığını diğer yaralıların burnunda, kaşında bir açılma olduğu söyledi. Biz öyle öğrendik. Kayınvalidemin durumu iyi. En son onunla Bolu'da konuştu. Orayı geçtik sonra kaza olmuş" ifadelerini kullandı.

Kazazede Osman Dursun ise yolda çok yoğun sis bulunduğunu belirterek, "Araç kazası vardı, tırla araç kazası vardı, bizim şoförümüz durabildi. Arabayı durdurduk, şoför indi ben de çıktım peşinden. 'Arkaya reflektör koyalım.' diyene kadar o anda gelen araba bizim arabaya vurdu." diye konuştu.

Dursun "İki genç arkadaşımız öldü. Ben kazayı gördüm ancak herkes arabada uyuyordu. Şoför arabayı durdurarak dörtlüleri yaktı, 'Arkadan gelenler bize vurmasın, müdahale etmeye çalışalım' dedi. Ben peşinden koştum. Biz böyle diyene kadar bizim araca vurdular. Orada yaralı insanlar vardı, araç onları hep ezdi. Tır da bir anda sürüklendi. Çok kötü bir andı. Allah kimseye yaşatmasın. Bir anda orası can pazarına döndü. Allah kimsenin başına vermesin, acının tarifi yok. Kaza olunca hemen yaralılara koştuk. Yoğun sis vardı. Bizim otobüs doluydu. Giresun Görele'den cenazeden geliyorduk. Otobüstekilerin hepsi akrabaydı, aynı köylülerdi" şeklinde konuştu.

FECİ KAZANIN DETAYLARI ORTAYA ÇIKTI

Feci kazaya ilişkin detaylar ortaya çıkmaya başladı.  Kazaya karışan Esenyurt Belediyesi'ne ait yolcu otobüsünün cenaze için gittiği Giresun'un Görele ilçesi Yeşildere köyüne döndüğü öğrenildi. Defin işleminin ardından İstanbul'a dönüşe geçen otobüs, Sakarya Kuzey Marmara otoyolunda yoğun sis nedeniyle önündeki kazayı görünce sağ şeritte beklemeye başladı. İddiaya göre o sırada arkadan gelen diğer yolcu otobüsü, cenazeye katılan vatandaşları taşıyan otobüse çarparak sürükledi. Kazada cenazeden dönen vatandaşları taşıyan otobüsteki 2 kişi hayatını kaybetti.

KAZADA YARALANANLARIN ARASINA OTOBÜS DALMIŞ

Kuzey Marmara Otoyolu'nda meydana gelen olayda iddiaya göre, kaza ilk başta hafif ticari aracın önündeki tıra çarpmasıyla meydana geldi. Arkadan gelen Esenyurt Belediyesi'ne ait otobüs hafif ticari araca çarptı, ardından ise bir başka otobüs kazaya karıştı. O esnada yaralanan yolcular otobüslerden can havli ile indi. Bu sırada arkadan gelen 50 ACU 195 plakalı otobüs, yaralanan yolcuların arasına daldığı iddia edildi.

Sakarya Cumhuriyet Başsavcısı Osman Köse'nin talimatıyla olayda 4 savcı görevlendirildi.

 

 

 

Kaynak: Anadolu Ajansı
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...