'Lavanta kokulu köy' mora boyandı
Türkiye'de lavanta üretiminin yüzde 80'ini karşılayan Isparta'daki Kuyucak köyü, mora boyanan tarlalarıyla turizmin de gözdesi oldu.
Dünya gül yağı üretiminin yüzde 65'inin gerçekleştirildiği Isparta, son yıllarda artan yetiştirme alanları ve miktarıyla lavanta üretiminin de üssü oldu. Genellikle temmuz ayının hemen başında açmaya başlayan lavanta, en fazla Keçiborlu ilçesine bağlı Kuyucak köyünde üretiliyor.
Neredeyse köydeki her ailenin bir lavanta bahçesinin olduğu köyde üretim, 3 bin 473 dekar alanda yapılıyor, yılda ortalama 500 ton yaş lavanta çiçeği elde ediliyor.
Türkiye'nin dört bir yanından köye gelenler, lavanta bahçelerini gezip fotoğraf çekiyor, dondurmadan bala kadar birçok alanda lavantadan üretilen ürünleri tadıyor.
Gülden sonra en fazla ziyaretçiyi lavanta çekiyor
Isparta Kültür Turizm Müdürü Osman Çot, Isparta'da gülden sonra en fazla ziyaretçi çeken aromatik bitkinin lavanta olduğunu söyledi.
Isparta'nın lavanta turizminde her geçen yıl daha iyiye gittiğini ifade eden Çot, "Binlerce insan sadece lavantayı görmek için Kuyucak'a geliyor. Özellikle fotoğraf sanatçıları açısından burası doğal bir stüdyo konumunda." dedi.
Doğal fotoğraf stüdyosu
Afyonkarahisarlı Hakan Şen ise Kuyucak'a ilk kez geldiğini, lavanta görüntüsünün kendisini çok etkilediğini anlattı.
Ispartalı Gonca Pektaş da ilk kez geldiği Kuyucak'taki lavantaların kendisini büyülediğini anlatarak lavantanın mor renginin kendisini rahatlattığını, Burdur Gölü'nün de lavantayla harika bir manzara sunduğunu kaydetti.