Tgrt Haber

Libya'daki felaket akıllara İstanbul'u getirdi! Barajlar risk altında 

Editör: Mutluhan Yıldız / Kaynak: TGRT Haber
14 Eylül 2023 10:10 - Güncelleme : 14 Eylül 2023 10:57
Libya'daki felaket akıllara İstanbul'u getirdi! Barajlar risk altında 

Libya'da meydana gelen sel felaketi sonrası iki barajın yıkılması, Derne'de vadiyi iki yarıp büyük yıkıma yol açtı. Uzmanlara göre Türkiye'yi teğet geçerek Libya'da etkili olan 'Daniel' fırtınası yurdumuzu vursaydı, aynı oranda hasar görebilirdik. Libya'daki felaket akıllara, İstanbul'u bu denli bir afet vurduğunda nasıl bir sonuç ortaya çıkarabileceği sorusunu getirdi. İSKİ Planlama ve Yatırım Dairesi Başkanı Yasemin Taşçı, tehlikedeki barajları açıkladı. 

Libya​'nın doğusunda, Akdeniz kıyısında yer alan, Yeşil Dağ tepeleriyle çevrelenen ve ortasından vadi geçen Derne, sel​ sularının etkisiyle büyük bir yıkıma uğradı.

Derne'yi ikiye bölen vadi, "Daniel" fırtınasının neden olduğu yağmur sularıyla dolarken, su seviyesi eşi benzeri görülmemiş bir şekilde yükselerek vadideki suyu tutan en önemli iki baraj​ üzerinde muazzam bir baskı oluşturdu ve sel suları barajların çökmesine sebep oldu. 

Libya'da yaşanan felaket olası İstanbul depreminin barajlara etkisini bir kez daha gündeme getirdi. NTV'de yer alan habere göre, İSKİ Planlama ve Yatırım Dairesi Başkanı Yasemin Taşçı, İstanbul'daki riskli barajları açıklarken neler yapılması gerektiğini anlattı. 

HANGİ BARAJLAR DAHA TEHLİKELİ? 

Yasemin Taşçı, "Büyükçekmece, Alibeyköy ve Ömerli daha tehlikeli. Bunlardaki güçlendirme çalışmalarına DSİ tarafından devam ediliyor. Pabuçdere ve Kazandere barajlarımızda da iyileştirme alternatiflerimiz hazırlandı. Bu barajların bir kısmı DSİ mülkiyetinde bir kısmı idaremiz mülyiketinde. İdaremizle DSİ arasında protokol imzalanarak alınması gereken güçlendirme proje çalışmaları başlatıldı" dedi. 

Libya  

"İNSAN KAYBI OLABİLİR" 

İklim değişikliğinin etkisiyle olası bir depremde önündeki duvarın yıkılması halinde suyun doğrudan yerleşim yerlerine vuracağı Alibeyköy barajıyla ilgili de bilgi veren Taşçı, "Yaklaşık bir buçuk iki saatlik taşın senaryosuyla baraj gövdesinin yıkılması durumunda taşkın haritaları belirlendi. Büyükçekmecede baraj gödesinin yıkılması denizle bağlantılı olduğu için çok sıkıntılı değil ama Alibeyköyde yerleşim yerlerinde taşkın riski var. insan kaybı, can kaybı, mal kaybı bunun çok ciddi ekonomik boyutu da var. Yani bu bölgelerde yaşayanlar açısından risk daha yüksek" dedi. 

 

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...