Macaristan, Türk yapımı roketatar sistemlerine göz kırptı! Türkiye'den açık kapı: İhtiyaç varsa destek veririz
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Macaristan Dışişleri ve Ticaret Bakanı Peter Szijjarto ile bir araya geldi. ABD yapımı HIMARS çoklu roketatar sistemi almaya kolları sıvayan Macaristan'a Bakan Varank'tan alternatif bir teklif geldi. Bakan Varank, "HIMARS'a alternatif ürünleri biz Türkiye'de üretiyoruz bunlarla ilgili de ihtiyaç varsa biz bu ürünlerle ilgili gerekli desteği vermeye hazırız" açıklamasında bulundu.
Bir takım resmi ziyaretlerde bulunmak için Macaristan'a giden Bakan Varank burada mevkidaşı Peter Szijjarto ile bir araya geldi. Varank burada Türkiye-Macaristan 8. Dönem Karma Ekonomik Komisyon (KEK) Toplantısı'na katıldı.
"İKİLİ İLİŞKİLER İVME KAZANDI"
Toplantı sonrası Macaristan Dışişleri ve Ticaret Bakanı Peter Szijjarto ile ortak basın toplantısı düzenleyen Varank, karşılıklı üst düzey ziyaretlerle, kurulan istişare mekanizmaları ve yapılan yatırımlarla, iki ülke arasındaki ilişkilerde her alanda muazzam ivme yakalandığını söyledi.
Kendisine tevdi edilen liyakat nişanının iki ülke arasındaki durumun göstergesi olduğunu belirten Varank, "Bu nişanı ülkem adına kabul ederken ilişkilerimize katkı sağlamış olmaktan dolayı onur duyduğumu da ifade etmek isterim. Özellikle ülkemin bağımsızlık mücadelesinin yüzüncü yılı olan 2023’te bu nişanı almak bu durumu çok daha anlamlı kılıyor. Bu liyakat nişanının, ilerleyen yıllarda bizim yerimizde görev yapacak mevkidaşlarımızın taşıyacakları sorumluluğa da örnek olacağına inanıyorum" dedi.
"YAKIN SİYASİ İŞ BİRLİĞİMİZ VAR"
Macaristan'ın, Türkiye'nin Avrupa'daki en önemli müttefiklerinden birisi olduğunu, bu ilişkinin sadece ekonomik ve ticaretle sınırlı olmadığına işaret eden Varank, ''Başta NATO, Avrupa Birliği (AB), Avrupa Konseyi ve Türk Devletleri Teşkilatı olmak üzere uluslararası ve bölgesel kuruluşlar çerçevesinde yakın siyasi işbirliği ve koordinasyonumuz var" diye konuştu.
"SAVUNMA SANAYİSİNDE İŞ BİRLİĞİ DEVAM EDECEK"
Savunma sanayisinin son zamanlarda iki ülke arasında işbirliğinin arttığı bir alan olduğunu, Macaristan'ın yurt dışından aldığı zırhlı araçların bir kısmını Türkiye tedarik etmeye başladığını ifade eden Varank, ''Bunlarla ilgili yaptığımız görüşmelerde Macaristan'ın bundan memnun olduğunu, Türk şirketlerinin bu ilişkiden memnun olduğunu gördük. Önümüzdeki dönemde de biz bu süreci devam ettireceğiz. Savunma sanayisi anlamında Macaristan'ın en önemli ortaklarından bir tanesi olmak istiyoruz. Bildiğiniz gibi Türkiye insansız hava araçlarında çok ciddi bir oyuncu. Şu an dünyanın en önemli oyuncularından bir tanesi. Bu kabiliyetimizi de dost ve müttefik Macaristan'la paylaşmaya hazırız. Bu alanlarda da gerekli işbirliği görüşmelerini yapıyoruz'' dedi.
"TÜRKAKIM, MACARİSTAN'IN DOĞALGAZ TEDARİĞİNDE ÖNEMLİ ROL OYNUYOR"
Macaristan Dışişleri ve Ticaret Bakanı Peter Szijjarto ise Avrupa'nın savaş nedeniyle ciddi kriz yaşadığını, Türkiye ile Macaristan arasındaki işbirliğinden dolayı ülkesinin enerji güvenliğinin garanti altında olduğunu söyledi.
TürkAkım Doğal Gaz Boru Hattı'nın ülkesinin doğalgaz tedariğinde önemli rol oynadığına işaret eden Szijjarto, ''TürkAkım Doğal Gaz Boru Hattı, Avrupa'da, Doğu-Batı arasında yüzde 100 kapasite ile çalışan ve ülkemizin enerji güvenliğini sağlayan tek güvenilir boru hattı. Geçen yıl Macaristan'a toplam tüketiminin yaklaşık yarısı olan 4,8 milyar metreküp doğal gaz bu yolla ulaştı'' açıklamasında bulundu.
Ülkesinin enerji tedariğini çeşitlendirmek için bazı adımları attığını belirten Szijjarto, bu kapsamda en gerçekçi seçeneğin Azerbaycan gazının yanı sıra Türkiye limanlarına getirilecek olan sıvılaştırılmış doğal gazın (LNG) Macaristan'a ulaştırılması olduğunu söyledi.
İki ülke arasındaki ikili ticaretin geçen yıl rekor kırdığını, Macaristan'da 100 Türk şirketinin yaklaşık 2 bin 200 kişiyi istihdam ettiğini kaydeden Szijjarto ayrıca, Rusya-Ukrayna arasındaki barış görüşmelerine yönelik umut veren tek adımı tahıl koridoru ile Türkiye'nin attığını belirtti.
Macar gazetecinin, ülkenin gündeminde yer alan ABD yapımı HIMARS çoklu roketatar sistemlerinin satın alınıp alınmayacağına yönelik sorusuna ilk olarak Bakan Varank yanıt verdi.
"GEREKLİ DESTEĞİ SAĞLARIZ"
Varank "Macaristan (HIMARS konusunda) bir adım atacak mı atmayacak mı bilmiyorum ama şunu söyleyebilirim; ona alternatif ürünleri biz Türkiye'de üretiyoruz. Bunlarla ilgili de ihtiyaç varsa biz bu ürünlerle ilgili gerekli desteği vermeye hazırız" değerlendirmesinde bulundu.
Bu soruya Szijjarto da “Macar ordusunun silahlarını yeniliyoruz. Silahları satın alınca ilk olarak müttefikler aklımıza geliyor. NATO ülkeleri, mesela Türkiye ve diğer NATO müttefikleri. Türkiye ile de anlaşmamız var. Masada açık teklifler var. Tabii ki bütün bunları ilk olarak Savunma Bakanlığı daha sonra da hükümet değerlendiriyor” yanıtını verdi.
Basın toplantısı öncesi Varank ve Szijjarto, Türkiye-Macaristan Karma Ekonomik Komisyon Toplantı Protokolü ile KOSGEB ve HEPA arasında eylem planı anlaşmasını imzaladı.
Bakan Varank'a, iki ülke ilişkilerine yaptığı katkıdan dolayı Macaristan Liyakat Nişanı takdim edildi.