Maden faciasında ihmal var mı? Erdoğan’la dikkat çeken diyalog: Kardeşim ‘gaz kaçağı var, bizi patlatacaklar’ demiş
Bartın maden faciasında hayatını kaybeden maden şehidinin ablası ‘faciada ihmal’ iddialarını gündemde tutacak açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’la konuşan maden şehidinin ablası, “Kardeşim 10-15 gün önce ‘burada gaz kaçağı var’ demiş. ‘Bizi yakında patlatacaklar’ demiş. Nasıl ihmal oldu? ‘Patlatacaklar bizi burada’ demiş. 10-15 gün önce söylemiş. Kardeşimin içine doğmuş. Kardeşim göz göre göre şehit oldu.” dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, maden şehidinin ablasını dikkatle dinledi ve başsağlığı diledi.
Bartın'da yaşanan maden faciası Türkiye’yi yasa boğdu. Faciada 41 madenci şehit oldu. Benzer her olaydan sonra gündeme gelen o can yakıcı "Maden kazası önlenebilir miydi?" sorusu bir kez daha akıllara düştü. İşte bu tartışma devam ederken Cumhurbaşkanı Erdoğan’la konuşan patlamada hayatını kaybeden maden şehitlerinden birinin ablası, faciada ihmal iddialarını gündemde tutacak türden açıklamalarda bulundu.
Başsağlığı dilediği sırada maden şehidinin acılı ablası, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a şu sözleri sarf etti:
“Kardeşim 10-15 gün önce ‘burada gaz kaçağı var’ demiş. ‘Bizi yakında patlatacaklar’ demiş. Nasıl ihmal oldu? ‘Patlatacaklar bizi burada’ demiş. 10-15 gün önce söylemiş. Kardeşimin içine doğmuş. Kardeşim göz göre göre şehit oldu.”
Maden şehidinin ablasını dikkatle dinleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Cümleten başımız sağolsun. Rabbim sabırlar versin başsağlığı” diledi.
SAYIŞTAY’IN RAPORUNA YALANLAMA
Öte yandan Bartın maden faciasına ilişkin Sayıştay’ın “patlama olabilir” uyarısı yaptığı ortaya çıkmış Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) ise haberler “dezenformasyon içeriyor” açıklaması yaparak iddiaları yalanlamıştı.
İşte Sayıştay’ın raporu ve TTK’nın iddiaları yalanladığı açıklamaların detayları…
Sayıştay 2019 yılındaki raporunda uyardı. "Bartın’daki madende patlama olabilir" dedi. Hazırlanan raporda, ani gaz degajı ve grizu riskinin arttığına dikkat çekildi.
SAYIŞTAY’DAN "DERİNLİK" UYARISI
Sayıştay, 2019 yılında Bartın’ın Amasra ilçesindeki Türkiye Taşkömürü Kurumu'na (TTK) bağlı madende denetim yaparak eksikleri tespit etti. Madenin derinliğinin artmasının patlamalara neden olacağını belirten Sayıştay, dengelenmiş üretim derinliğinin -300 metre olmasının riskine dikkat çekti.
Sayıştay’ın raporuna yansıyanlar:
Bu derinleşme, ani gaz degajı ve grizu patlaması gibi ciddi kaza risklerinin artmasına neden olmaktadır. Çalışılan damarların tamamında gaz içeriklerinin yüksek olduğu, dolayısıyla degaj kapasitelerinin de yüksek olduğu, arıza zonlarında riskin daha da arttığı bilinmektedir.
"KAZA GÖZ GÖRE GÖRE Mİ GELDİ?"
İşte Sayıştay’ın bu raporu "kaza göz göre göre mi geldi" sorusunun sorulmasına yol açtı. Türkiye Taşkömürü Kurumu’ndan da rapora ilişkin açıklama geldi. TTK açıklamasında "söz konusu haberler gerçeği yansıtmadığı gibi dezenformasyon içermektedir.” denildi.
TÜRKİYE TAŞKÖMÜRÜ KURUMU'NDAN AÇIKLAMA
Söz konusu haberlerde "çalışılan ortamdaki havada yüksek metan gazı tespit edildi” şeklinde lanse edilmektedir. Bu ifade tamamen yanlıştır. Ocak içerisindeki havalandırma ile kömürün bünyesindeki metan gazı birbirinden farklı konulardır. Dolayısıyla bu durum iş sağlığını ve güvenliğini etkileyen bir durum değildir." ifadelerine yer verildi.
Öte yandan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez de patlamanın olduğu maden ocağını 20 Eylül'de ziyaret etmişti.
Bakan Dönmez, ziyaretin ardından sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda "Ülkemizin ilk maden teşkilatlarından Amasra TTK'yı ziyaret ettik. Türkiye'de madenciliğin başladığı, geliştiği, büyüdüğü yerlerdeyiz. Madenlerimizi çıkaracak, işleyecek ve ekonomimize kazandırmaya devam edeceğiz." ifadelerini kullanmıştı.