Tgrt Haber

Malatya'da zahmetli yolculuk başladı! Kilosu 200 TL: Tam bir demir deposu

Editör: Merve Yaz / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
03 Temmuz 2024 17:17 - Güncelleme : 03 Temmuz 2024 17:23

Büyüklerimizin fokur fokur kaynattığı şifalı bir besin dut pekmezi, demir eksikliğini ortadan kaldırıyor.Malatya'da da zahmetli yolculuğu başlayan o besinin kilosu ise 200 liradan satışa sunuluyor.

Demir eksikliği ve kabızlık insan sağlığını olumsuz etkiliyor. Ancak öyle bir besin var ki şifa deposu...

Osmanlı döneminde yaprağı ipek böcekçiliğinde kullanılan dut ağaçlarının meyvesi günümüzde çeşitli işlemlerden geçirilerek pekmez, pestil, olarak tüketiliyor.

Malatya'da, dut yetiştiriciliğinin önemli merkezlerinden Arguvan'da, hasat mevsimiyle birlikte dutu ağaçlardan toplayan vatandaşlar, zahmetli bir uğraş olan pekmez yapımına başladı.

Malatya'da zahmetli yolculuk başladı! Kilosu 200 TL: Tam bir demir deposu - 1. Resim

KIŞ AYLARI İÇİN STOK YAPILIYOR

Üretilen pekmezlerin bir bölümü özellikle kış aylarında tüketmek için muhafaza eden çiftçiler bir kısmını ise satarak ev ekonomilerine katkıda bulunuyor.

Dutun olgunlaşmasıyla, sabahın erken saatlerinde bahçelerin yolunu tutan çiftçiler pekmez üretimi için yoğun mesai harcıyor. Ağaçlardan silkelenen dutlar brandalara alınıyor.

Malatya'da zahmetli yolculuk başladı! Kilosu 200 TL: Tam bir demir deposu - 2. Resim

DOĞAL ORTAMDA YETİŞİYOR

Toplanan dutlar daha sonra özenle ayıklanıp yıkandıktan sonra pekmeze dönüştürülmek üzere kazanlarda odun ateşinde saatlerce kaynatılıyor.

Doğal ortamda yetiştirilen dutların kaynatılmasıyla, hiçbir katkı maddesi kullanılmadan hazırlanan geleneksel lezzet pekmez daha sonra tepsilerde soğumaya bırakılıyor.

Özellikle kış aylarında kahvaltı sofralarını süsleyen besleyici pekmez yapımı için günler süren yorucu ama ekonomik bir kazanç için yoğun bir çalışma gerçekleştiriliyor.


Pekmez üreticileri Sultan Erkaya ile Ali Ekber Özdemir, dutun pekmeze dönüşmesinin zorlu bir süreç olduğunu belirterek, kilogramını 200 TL’den satışa sunduklarını söyledi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...