Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 'Samimiyet testinden sınıfta kaldılar'
Maliye Bakanı Şimşek, çözüm sürecinde siyaseten güçlü bir irade ortaya koyduklarını belirterek, "Çözüm süreci samimiyet ister. Bunlar, samimiyet testinden sınıfta kaldılar" dedi.
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, çözüm sürecinde siyaseten güçlü bir irade ortaya koyduklarını belirterek, "Çözüm süreci samimiyet ister, madem çözüm süreci var, dağlarda eli silahlı adamların ne işi var. Bunlar, samimiyet testinden sınıfta kaldılar" dedi.
Şimşek, Batman Ticaret ve Sanayi Odası Vergi Ödül Töreninde yaptığı konuşmada, Batman'ın Türkiye ile arasındaki mesafeyi hızla kapattığını söyledi. İlin 2002'de 600 bin dolar seviyesinde ihracat yaptığını anımsatan Şimşek, bugün bu rakamın 90 milyon doların üzerine çıktığını ve 3-5 yıl içinde de çok rahat milyar dolarların yakalanabileceğini ifade etti.
Şimşek, bölgedeki huzur ve barış ortamı için siyaseten çok önemli riskler aldıklarını ve ortaya güçlü bir irade koyduklarını vurgulayarak, "Kürt meselesini kalıcı bir şekilde, kardeşlik hukuku içerisinde çözmek için büyük bir çaba içine girdik" diye konuştu.
Bu meseleyi çözmek için somut adımlar attıklarını kaydeden Şimşek, "Çözüm sürecini yasal zemine oturttuk. Yeni hükümet kurulur kurulmaz ilk bakanlar kurulu kararlarından biri buna ilişkindir. Çözüm süreci samimiyet ister, madem çözüm süreci var, dağlarda eli silahlı adamların ne işi var. Bunlar, samimiyet testinden sınıfta kaldılar. Umarım önümüzdeki dönemde samimiyet noktasında bir irade ortaya koyabilirler" değerlendirmesinde bulundu.
Şimşek, ülkedeki bütün etnik farklılıkları bir zenginlik olarak gördüklerinin altını çizerek, sorunları daha çok demokrasi, daha çok temel hak ve özgürlükler ekseninde çözerek Ortadoğu coğrafyası ve dünya için ilham kaynağı olacaklarını dile getirdi.
Bakan Şimşek, sorunları çözmek için birçok adım atıldığını da anımsatarak, bu adımların bir dönem hayal olarak görüldüğüne işaret etti.
TOBB'un anketinde Batman'ın geleceğe bakışında yaşanan gerilemeye de değinen Şimşek, Batman'da yaşanan suni sebeplerle olumsuz görüntülerin buna neden olduğunu ifade etti.
"Şimdi mikro reform zamanı"
Bakan Şimşek, 90'lı yılların sorunlu olduğunu belirterek, bu dönemde hükumetlerin ortalama ömürlerinin kısa olması sebebiyle istikrarın sağlanamadığını söyledi.
İstikrarın tek başına yeterli olamayacağını da vurgulayan Şimşek, "İstikrar reformlarla desteklenirse gerçek anlamda kalıcı bir refah artışı sağlanabilir" dedi.
Şimşek, 90'lı yıllarda makro problemlerin olduğunu, reformlarla bunların aşıldığını kaydederek, "Şimdi sektörel, firma ve mikro reformlara ihtiyaç var. O nedenle 1 senedir Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın başkanlığında çalışıyoruz. Bin 200 reform olur mu diyorlar, olur tabii. Örneğin, cari açık sorunu için ısı yalıtımı konusu. Toplam enerjimizin yüzde 74'ünü ithal ediyoruz. Isı yalıtımı makro mu hayır değil" ifadelerini kullandı.