Tgrt Haber

Mardin’de 10 bin yıllık tarih aydınlanacak

13 Temmuz 2017 14:35
Mardin’de 10 bin yıllık tarih aydınlanacak

Mardin'in bilinen en eski yerleşimi olan Boncuklu Tarla’da, Mardin Müzesi tarafından çalışmalara başlandı.

Mardin’in Dargeçit ilçesi Ilısu Mahallesi’nde bulunan Boncuklu Tarla yerleşiminde Mardin Müze Müdürü Nihat Erdoğan ve ekibi tarafından yürütülen arkeolojik kazı çalışmalarında günümüzden 10 bin yıl önceki Kuzey Mezopotamya’da yaşayan insanların kültürleri, sosyal yaşamları ve ölü gömme gelenekleri aydınlatıldı. Müze Müdürü Erdoğan, Boncuklu Tarla kazılarında Seramiksiz Neolitik Döneme (M.Ö 10 bin - 7 bin yılları) tarihlenen, temelleri moloz taşlarla örülmüş duvarlar ve sertleştirilmiş kil tabanları olan konutlar açığa çıkarıldığını söyledi. Erdoğan, “İnsanlık tarihinde, besin üretimi yanında ilk yerleşik toplumların kurulması ile başlayan dönem Neolitik Çağ adıyla anılmaktadır. Çağın başlangıcında besin üreticiliğinin bilinmesine karşın pişmiş toprak kapların daha yapılmadığı, bunların yerine sepet, tahta ya da taştan kapların kullanıldığı ilk evre, Akeramik (seramiksiz) Neolitik olarak adlandırılıyor. Anadolu’da ancak birkaç yerde saptanan bu evre, belirli bir düzene göre inşa edilen yapıları, taş ya da kemik alet ve silahları, süs eşyaları ile ilk yerleşik köy örneklerini vermektedir” dedi. 

“10 bin yıldır muskanın yapısı aynı”
Bulunan kolye uçlarının üçgen şeklinde olmasıyla 10 bin yıldan bu yana muskaların şeklinin değişmediğinin ortaya çıktığını anlatan Erdoğan, “Boncuklu Tarla Neolitik yerleşim yerinde ölüler ev tabanlarının altına, dizleri karna çekik ana rahmindeki biçimde yeniden doğuş inancı ile gömülürmüş. Mezarların içerisinde çok sayıda boncuktan oluşan takılar ve yontma taş aletler bulunmuştur. Bu dönemde bu yana insanlar inanç, bereket, büyü, totem, muska ve uğur getirmesi için takıları süslenme ihtiyacı için binlerce yıldır kullanılmıştır. Renkli taşlar, hayvanların diş, boynuz, kemik ve tırnak kısımları ile deniz kabukları gibi doğal malzemeler, sürtme ve kazıma yolu ile şekillendirilmiş, delinip dizilerek takı haline getirilmiştir. Kimi zaman kötülükten hastalıklardan koruyucu gücüne inanılan, kimi zaman şans uğur getirmesi için kullanılan takılardan Boncuklu tarlada açığa çıkarılan üçgen formlu kolye uçları günümüzde hala kullanılan muskaların formlarının ve kullanılış amacının 10 bin yıldır değişmediğini gösteriyor” diye konuştu. 
Boncuklu tarlasından tarihi bulgular çıkmaya devam ettiğini söyleyen Erdoğan, “Boncuklu Tarla yerleşim yerinde binlerce takı için üretilmiş boncuğun yanı sıra çok sayıda obsidiyen ve çakmaktaşı dilgi, çekirdek ve yongalardan oluşan üretim artıkları, yontma taş aletlerin yerleşim yerinde üretildiğine tanıklık etmektedir. Bunlar arasında ok uçları, kesici aletler, delgiler ve mikrolitler bulunmakta. Tarım yapmaya, hayvanları evcilleştirmeye ve sabit köyler kurmaya başlanan Neolitik süreçte günümüz uygarlıklarının temeli atılmış, sosyo ekonomik yapılanması oluşmuş, hakim toplumsal sınıflar oluşmaya başlamış insan yaşamında büyük ve köklü değişiklikler meydana gelmiştir. Kazı çalışmaları Ekim Sonuna kadar devam edecek. Kazı çalışmalarında açığa çıkarılan eserler Müzemizde sergilenmekte. Müzemize bekliyoruz” ifadelerinde bulundu.

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...