Gündem

Marmara Denizi'nde müsilaj önlemi! Yüzer bitki adaları oluşturulacak

Marmara Denizi'ndeki müsilaj tehlikesinin boyutu her geçen gün artıyor. Müsilajın en büyük nedeni olan kirliliğin önlenmesine yönelik eylem planının ilk evresi olarak Bursa Karacabey Çapraz Çayı'nda "yüzer bitki adaları" oluşturulacak. Bu çalışmanın sonuçlarına göre "yüzer bitki adaları"nın Marmara Denizi'ne bağlanan tüm akarsular üzerinde uygulanması hedefleniyor.

Marmara Denizi'nde müsilaj önlemi! Yüzer bitki adaları oluşturulacak
KAYNAK:
|
GİRİŞ:
17.02.2025
saat ikonu 15:34
|
GÜNCELLEME:
17.02.2025
saat ikonu 15:34

Deniz salyası bilinen adıyla müsilaj Marmara Denizi'nde etkisini sürdürmeye devam ediyor. İklim değişikliği, kirlilik ve kontrolsüz atık salınımı bu durumun etkenlerden sadece birkaçı. Kirliliğin önlenmesi için "yüzer bitki adaları" projesi hayata geçiriliyor.

Marmara Denizi Eylem Planı kapsamında, Marmara Denizi'ndeki kirliliğin önlenmesine yönelik Bursa Karacabey Çapraz Çayı'nda oluşturulması planlanan "yüzer bitki adaları" için işbirliği protokolü imzalandı.

Marmara Denizi'nde meydana gelen müsilajı önlemek amacıyla 2021'de Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayşegül Akpınar'ın yürütücülüğünde, Prof. Dr. Asuman Cansel ve Prof. Dr. Bülent Barış'ın danışman olarak yer aldığı TÜBİTAK-1001 projesi, bakanlık, sanayi ve üniversite işbirliğinde hayata geçirilecek. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürü Fatih Turan, Marmara Denizi'nde yaşanan müsilaj sonrasında 6 Haziran 2021'de yayınlanan Marmara Denizi Eylem Planı'ndaki maddelerden birinin de denize bağlanan dere, çaylar, akarsular üzerinde yayılı ve noktasal kirliğin önlenmesi adına ekolojik uygulamaların yapılması kararı olduğunu vurguladı.

Bu kapsamda BUÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayşegül Akpınar'ın yürütücülüğündeki projenin olumlu sonuçlandığını ve çalışmanın gerçekleştirilmesi adına bakanlık, sanayi ve üniversite işbirliğinde bulunduklarını aktaran Turan, şunları kaydetti:


"TÜM AKARSULARDA UYGULANACAK"

"Marmara Denizi'ne bağlanan akarsular üzerinde denize ulaşmadan bu kirliliklerin kaynağında ekolojik, doğal, bitkisel yöntemlerle azaltılmasına yönelik bir işbirliği projesi. Bu çalışmanın sonuçlarına göre biz bunu Marmara Denizi'ne bağlanan tüm akarsular üzerinde uygulamayı hedefliyoruz."

Projenin yürütücülüğünü üstlenen BUÜ Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Park ve Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayşegül Akpınar, bu çalışmayla Marmara Denizi'ne açılan kirlilikte ve müsilajda önemli bir faktör olan azot ile fosfor yükünü gidermeyi amaçladıklarını dile getirdi.

Sıkça Sorulan Sorular

Müsilaj nedir, neden oluşur?
Deniz Salyası olarak da bilinen müsilaj neredeyse tüm bitkiler ve bazı mikroorganizmaların ürettiği sümüksü ve yapışkan bir madde olarak bilinmektedir. Deniz sıcaklığının yükselmesi ile bakteri sayısındaki artış, deniz salyası olarak da bilinen müsilaj oluşumuna sebep olmaktadır.
ETİKETLER
#deniz
#kirlilik
#çevre
#marmara denizi
#kelebek
#müsilaj
#tıp
#Deniz Salyası
#Su Kirliliği
#Ekolojik Uygulama
#Yüzer Bitki Adaları
#Gündem
YorumYORUM YAZ
Uyarı
Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.