Tgrt Haber

Marmara Denizi'nde tehlikeli ısınma: Kabus geri dönebilir

Editör: Onur Kaya / Kaynak: NTV
13 Aralık 2023 17:05 - Güncelleme : 13 Aralık 2023 17:20
Marmara Denizi'nde tehlikeli ısınma: Kabus geri dönebilir

Son 50 yılda 2,5 derece ısınan Marmara Denizi'nde tehlike çanları çalıyor. Uzmanlar, deniz suyundaki ısınmanın yüksek kirliliğin yanında müsilaja ve başta balıklar olmak üzere bazı canlı türlerinin yok olmasına neden olabileceğine dikkat çekti.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü kayıtları, ortalama sıcaklığı 1970 yılında 15,3 santigrat olan Marmara Denizi​'nin ısındığını gösteriyor. Verilere göre, denizin ortalama sıcaklığı son 50 yılda 2,5 derece artış gösterdi.

Söz konusu ısınmanın ağır sonuçlar doğurabileceği konusunda uyarıda bulunan bilim insanları, Marmara Denizi'nin tehdit altında olduğunu vurguladı.

TEK SEBEP KÜRESEL ISINMA​ DEĞİL

Su sıcaklığı kayıtlarına göre; Karadeniz, Ege ve Akdeniz'de de ısınma söz konusu. Ancak Marmara Denizi'ndeki ısınma hepsinden daha fazla. Uzmanlar bu durumun tek sebebinin küresel ısınma​ olmadığını belirtiyor.

NKÜ Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer, Marmara Denizi'ndeki sıcaklık artışına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. NTV'ye konuşan Hakan Tecer, sıcaklık artışının devam etmesi halinde müsilajın tekrar başlayabileceğini söylerken tek tehlikenin bu olmadığının da altını çizdi.

"BALIK POPÜLASYONU AZALACAK"

Artan sıcaklığın çözülmüş oksijen miktarını düşürdüğünü, bunun da başka bir tehlikeyi beraberinde getireceğini söyleyen Prof. Dr. Hakan Tecer, "Çözülmüş oksijenin azalması demek orada oksijene ihtiyaç duyan hassas canlılar için yaşam ortamlarının riske girmesi demek. Oksijene duyarlı lezzetli balıkların türleri ve popülasyonları azalacak anlamına gelir" dedi.

"CİDDİ ANLAMDA DEŞARJ SÖZ KONUSU"

Bölgede 25 milyon insanın yaşadığını söyleyen Prof. Dr. Tecer,  "Buraya çok ciddi anlamda deşarjlar oluyor. Hem atık su deşarjları, hem de bölgedeki sanayiden kaynaklanan soğutma suyu deşarjları söz konusu" ifadelerini kullanıp, uzun vadede derin deşarjlardan vazgeçilmesi gerekebileceğini dile getirdi.

Bilim insanları Marmara çevresinde atık su arıtma tesisi sayısının hızlı bir biçimde artırılması gerektiğine de dikkat çekti.

Kaynak: NTV

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...