Marmara’daki müsilaj felaketi uzaydan görüntülendi
Marmara Denizi’ni adeta saran müsilaj İstanbul Teknik Üniversitesi Uydu Haberleşme ve Uzaktan Algılama Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından yapılan araştırma ile uydu aracılığıyla uzaydan görüntülendi.
Marmara Denizi geçen yılın sonundan bu yana su yüzeyi ve derinleri saran müsilaj tehlikesi ile karşı karşıya. Ciddi bir artış gösteren müsilaj Marmara Denizi’nde özellikle denizin derinliklerindeki canlı ve cansız varlıkların yaşamlarını tehdit etmeye devam ediyor.
MARMARA DENİZİ’NDE DAĞILIYOR
Müsilajın küresel, ulusal bölgesel ekonomik etkileri çevre kirliliği hasarı başta olmak üzere birçok sektöre yönelik olumsuz etki gösteriyor. Marmara’daki müsilaj felaketi Türkiye'nin ilk uydu yer istasyonu İTÜ UHUZAM tarafından yapılan çalışmalar neticesinde görüntülendi. Marmara Denizi'ndeki müsilaj dağılımı, Pleiades, Spot 5 ve Spot 6&7 uyduları aracılığıyla görüntülendi. Uzaydan alınan görüntü kayıtlarıyla Marmara Denizi'nde müsilajın alanları tespit edildi.Uydu görüntülerinde, müsilajın en çok İzmit Körfezi ile çevresi, İstanbul'da Anadolu Yakası'nın kıyı alanları ve Adalar civarında olduğu belirlendi. Yüksek çözünürlüklü uydu görüntülerinde, müsilajın zaman zaman Marmara Denizi'nin tamamına parça parça dağıldığı görüldü.
52 BÖLGEDE 733 METREKÜP TEMİZLENDİ
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada müsilaj temizleme çalışmaları hakkında bilgi verdi. 8 Haziran’da başlatılan eylem planı çerçevesinde Marmara Denizi’nde müsilaj temizliğinde 3’üncü günde 52 bölgede sürdürdüklerini belirten Kurum, "10 Haziran'da topladığımız 341,1 metreküp müsilajla birlikte toplamda 733,1 metreküp müsilajı bertarafa gönderdik." ifadelerini kullandı