Meclis Başkanı İsmail Kahraman oldu!
TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanı seçimi sonucunda İsmail Kahraman üçüncü tur oylama sonucunda tekrardan Meclis başkanlığına seçildi.
AK Parti İstanbul Milletvekili İsmail Kahraman (77), yeniden TBMM Başkanı oldu.
TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanı seçimi için TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı başkanlığında toplandı.
Kahraman, teşekkür konuşmasında şu ifadeleri kullandı:
''TBMM Başkanlığı'na tekrar seçerek şahsıma gösterdiğiniz teveccühe teşekkürlerimi sunuyorum. Milletimizin kalbi Meclisimiz savaş uçaklarıyla bombalandı. Milletimiz milli birlik ve kardeşlik ruhu ile meydanları doldurdu artık darbelere geçit verilmeyeceğini ilan ve ispat etti. 15 Temmuz Cuma gecesi bombalar atılırken bu çatı altında şehitlik ruhu ve duygusuyla toplandık sabahladık.15 Temmuz hadisesi ibret ve ders alınması unutulmaması ve hatırlatılması gereken bir olaydır.
Siyasi partileri bir elin parmaklarına benzetirim. Yeri geldiğinde o parmaklar sıkılır tek yumruk olur bunun örneğini 15 Temmuz'da gördük. Yanlış düşüncelerle birbirimizi yaralamamalı meseleleri konuşarak çözen insanlar olmalıyız.''
6 ADAY YARIŞTI
TBMM Başkanlığı için AK Parti İstanbul Milletvekili ve Meclis Başkanı İsmail Kahraman, AK Parti Adana Milletvekili Tamer Dağlı, CHP İzmir Milletvekili Zekeriya Temizel, HDP Hakkari Milletvekili Selma Irmak, MHP İstanbul Milletvekili Celal Adan ve İYİ Parti Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu yarıştı.
Genel Kurul'da, Meclis Başkanlığı seçimi gizli oyla yapıldı. İlk iki oylamada üye tamsayısının 3'te 2'si (367), üçüncü oylamada ise üye tamsayısının salt çoğunluğu (276) arandı.
İsmail Kahraman üçüncü tur oylamada tekrar TBMM Başkanlığı'na seçildi.
1. TUR OYLAMA SONUÇLARI
Birinci tur oylamada 500 milletvekili oy kullandı, 4 oy geçersiz sayıldı.
İşte adayların ilk turda aldıkları oy sayıları:
AK Parti adayı İsmail Kahraman: 260
AK Parti adayı Tamer Dağlı: 38
CHP adayı Zekeriya Temizel: 113
HDP adayı Selma Irmak: 39
MHP adayı Celal Adan: 40
İYİ Parti adayı Yusuf Halaçoğlu: 6 oy
2. TUR OYLAMA SONUÇLARI
İkinci tur oylamada 506 milletvekili oy kullandı, 5 oy geçersiz sayıldı.
İşte adayların ikinci turda aldıkları oy sayıları:
AK Parti adayı İsmail Kahraman: 257
AK Parti adayı Tamer Dağlı: 37
CHP adayı Zekeriya Temizel: 122
HDP adayı Selma Irmak: 38
MHP adayı Celal Adan: 40
İYİ Parti adayı Yusuf Halaçoğlu: 7
TAMER DAĞLI ADAYLIKTAN ÇEKİLDİ
Tamer Dağlı, Başkanlık Divanı'na sunduğu dilekçe ile adaylıktan çekildi.
KAHRAMAN'IN AİLESİ DE SEÇİMİ LOCADAN TAKİP ETTİ
Öte yandan İsmail Kahraman'ın ailesi de seçimi izleyici locasından takip etti. Kuliste bir süre milletvekilleriyle sohbet ettikten sonra Genel Kurul Salonu'na giren Kahraman, burada AK Parti'li milletvekilleriyle, daha sonra MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve diğer muhalefet partilerin milletvekilleriyle tokalaştı.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, salona partisinin milletvekilleriyle girdi.
İSMAİL KAHRAMAN KİMDİR?
İsmail Kahraman, 7 Aralık 1940 tarihinde Rize'de doğdu. İlk ve orta öğrenimini Karabük'te tamamlayan Kahraman, liseyi de Haydarpaşa Lisesi'nde tamamladı. Ardından İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde eğitim gördü ve mezun oldu.
29 Mayıs 1985 tarihinde kurulan Birlik Vakfı'nda Mütevelli Heyeti Başkanı olan İsmail Kahraman, 21 Aralık 1994 tarihinde kurulan Türkiye Gönüllü Teşekküller Vakfı'nın da kurucu üyesi olmuştur. Bir süre boyunca İstanbul Ticaret Üniversitesi Mütevelli Heyeti üyeliğinde bulunan İsmail Kahraman, İlim Yayma Vakfı kurucuları arasında yer almıştır.
İş hayatında sanayi ve ticaret şirketlerinde icra kurulu başkanlıkları yapan İsmail Kahraman, Çalışma Bakanlığı'nda bir süre boyunca da Bakan Müşavirliği yapmıştır.
24 Aralık 1995 tarihindeki genel seçimlerde Refah Partisi'nden İstanbul milletvekili olarak TBMM'ye girdi. Ardından 28 Haziran 1996 tarihinde Refah Partisi genel başkanı Necmettin Erbakan tarafından Doğru Yol Partisi koalisyonu ile kurulan 54. Hükümette Kültür Bakanlığı görevine geldi.
28 Şubat postmodern darbesiyle hükümetin 18 Haziran 1997 tarihinde istifa etmesinin ardından İsmail Kahraman'ın da Kültür Bakanlığı görevi sona erdi. 18 Nisan 1999 tarihindeki genel seçimlerde Refah Partisi'nin kapatılmasının ardından kurulan Fazilet Partisi'nden 21. Dönem milletvekili olarak yeniden meclise girdi.
3 Kasım 2002 tarihindeki seçimlerde aday olmayan ve bir süre boyunca siyasete ara veren İsmail Kahraman, 1 Kasım 2015 tarihindeki seçimlerde yeniden AK Parti'den İstanbul milletvekili olarak seçildi ve meclise geri döndü.
1 Kasım 2015'teki seçimlerden sonra TBMM'de milletvekili olarak yerini alan İsmail Kahraman, 22 Kasım 2015 tarihindeki TBMM Başkanlığı seçimlerinde TBMM'nin 27. Başkanı oldu.
İSMAİL KAHRAMAN ŞUNLARI SÖYLEDİ
3. turda 289 oyla yeniden TBMM Başkanı seçilen İsmail Kahraman, “İstiklalimizin sembolü ay yıldızlı bayrağımızı indirtmeyiz. Bayrağımızdaki kırmızı renk ceddimizin kanıdır. Biz millet olarak bir bütünüz. Vatanımızı böldürtmeyiz. İnşallah Türkiye Cumhuriyeti devleti ilelebet yaşayacaktır” dedi.
Yeniden TBMM Başkanı seçilen İsmail Kahraman, TBMM Genel Kurulu'nda bir konuşma yaptı. “26. Yasama Döneminin 2. devresi için TBMM Başkanlığına tekrar seçerek şahsıma gösterdiğiniz teveccühe teşekkürlerimi sunuyorum” diyerek konuşmasına başlayan Kahraman, “Öncelikle zorluk ve sıkıntılar içinde, gaz lambaları altında İstiklal Savaşını bizzat yöneten birinci meclis üyelerini başta TBMM ilk Başkanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, silah arkadaşlarını, milli mücadeleye katılan ve katkı sağlayan ecdadımızı saygıyla selamlıyorum. TBMM’nin içinde bulunduğumuz 26. Yasama Dönemi siyasi tarihimizde müstesna bir yere sahip olacaktır. Dönemimizde hain, menfur ve menhus FETÖ örgütünün kullanılması ile devletimiz yok edilmekle, ortadan kaldırılmakla karşı karşıya geldi. Milletimizin kalbi meclisimiz savaş uçaklarıyla bombalandı, helikopterlerle ateş altına alındı. Cumhurbaşkanımızın önderliği ve davetiyle, milletimiz parti farkı gözetmeksizin milli birlik ve kardeşlik ruhu ile meydanları doldurdu, demokrasiyi özümsediğini, artık darbelere geçit verilmeyeceğini ilan ve ispat etti. 15 Temmuz Cuma gecesi bombalar atılır ve kurşunlar yağdırılırken bu çatı altında şehitlik ve duygusuyla toplandık, sabahladık. Gazi meclisimizin İstiklal Savaşını yöneten kadrosundaki aynı ruhla bu çatı altındaki direnişimiz meclisimizin bir kere daha gazi unvanına layık olduğunu gösterdi. Başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere örnek bir davranış, direniş ve dayanışma içinde darbe teşebbüsüne karşı duran necip milletimize, hükümetimize, siyasi partilerimize, güvenlik güçlerimize, bütün kurum ve kuruluşlarımıza, basınımıza şükranlarımı sunuyorum. Allah milletimize, devletimize zeval vermesin. 250 şehidimize rahmet eylesin, gazilere şifalar, hayırlı uzun ömürler nasip eylesin” ifadelerini kullandı.
15 Temmuz hadisesinin unutulmaması, hatırlatılması, ders ve ibret alınması gereken bir olay olduğunu belirten Kahraman, “Bu millet ve devlet düşmanlarından adalet önünde hesap sorulmaktadır. İstiklalimizin sembolü ay yıldızlı bayrağımızı indirtmeyiz. Bayrağımızdaki kırmızı renk ceddimizin kanıdır. Biz millet olarak bir bütünüz. Vatanımızı böldürtmeyiz. İnşallah Türkiye Cumhuriyeti devleti ilelebet yaşayacaktır. Hedefimiz, Türkiyemizi muasır medeniyetin ötesine götürmek, kendi ruh kökümüze, manevi ve milli değerlerimize bağlı kalmak olmalıdır” diye konuştu.
TBMM Başkanı seçilmesinin açıklanmasıyla İsmail Kahraman’ın ailesi sevinç gösterisinde bulundu. Konuşmasının ardından İsmail Kahraman, TBMM Genel Kurul Salonunda partililer ile birlikte hatıra fotoğrafı çektirdi.