Tgrt Haber

Meclis olağanüstü toplanıyor

14 Mart 2014 16:27
Meclis olağanüstü toplanıyor

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Cemil Çiçek, Meclis'i 19 Mart Çarşamba günü saat 15.00'te toplantıya çağırdıklarını açıkladı.

14 Mart Tıp Bayramı sebebiyle TBMM Sağlık Merkezi'ne yaptığı ziyaretinin ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Çiçek, iki gün evvel Berkin'i kaybettiklerini, bugün ise Burakcan'ın cenazesinin kaldırıldığını ifade etti. "Eskiden cephelerden ölüm haberleri gelirdi. Sonra çok şükür Türkiye uzunca bir süre savaşa gitmedi. Biraz sulh ve sükûn dönemi yaşadık ama arkasından kanlı terör olayları başladı. Bu defa evlatlarımızı cephelerde değil ülke içerisindeki kanlı çatışmalara sahne oldu ve her defasında da terörde kaybettiğimiz evlatlarımıza üzüldük." diyen Çiçek, "Şimdi bu defa ise maalesef toplumsal olaylarda kaybettiğimiz insanlar var. Aslında her kayıp sadece aileleri bakımından değil Türkiye için bir kayıptır. Allah ailelerine sabırlar versin. Hepimizin başı sağolsun. Ama bu kayıp Türkiye'nin kaybıdır ve bu kayıpların her birisi dinleyene, anlayana ve anlaması gerekenlere bir mesaj veriyor. Bu mesajı bizim iyi okumamız ve iyi anlamamız lazım. Türkiye'nin huzura, barışa ve kalkınmaya ihtiyacı var. Kavgaya gerek yok bunun yolu birbirimizi anlamak ve kulak vermektir. Farklı düşüncelerde ve inançlarda da olsa bu ülke hepimizindir. Birlikte yaşayacağız ve birlikte yaşamanın şartlarını oluşturmamız lazım. Barışı ve huzuru sağlamak için kalp krizi geçiren yolda hayatını kaybeden güvenlik güçlerimiz var. Bunların hepsi yüreğimizi yakan hususlardır. Hiç olmazsa bu Tıp Bayramı vesilesi ile sağlık çalışanlarımız insanlarımızı hayata kazandırmaya çalışırken sağlıklı yaşam alanı temini için gayret gösterirken öbür taraftan da bizler toplum önünde sorumluluk taşıyan insanlar olarak bu mesajları iyi okuyup sağlıklı bir toplum inşa etmek içinde bir ortak çabayı göstermemiz gerekiyor." dedi.
CHP'nin Meclis Genel Kurulu olağanüstü toplantı çağrısını da değerlendiren Çiçek, "19 Mart saat 15.00'de TBMM Genel Kurulu'nu toplantıya çağırıyoruz. İşlemleri ümit ederim bugün tamamlarız ve bunun gereğini yapmış olacağız. Tabii bu çağrı vesilesi ile iki hususu da belirmek isterim. Evvela konu bir Meclis soruşturması talebi merkezinde değerlendiriliyor. Meclis soruşturması Meclis'te sık başvurulan bir konu olmadığı için iki hususu kamuoyunun da bilgisine sunmak isterim. Meclis soruşturması bir yasama faaliyeti değildir. Bir siyasi denetim faaliyeti de değildir. Bir Meclis Araştırması, gensoru ve genel görüşme gibi bir siyasi denetim faaliyeti değil, Anayasanın 100. maddesinin verdiği yetkiye dayanılarak yürütülen, yapılan gerçekleştirilen ve sürdürülecek olan bir adli faaliyettir. Dolayısıyla adli faaliyet olduğunda bizim bakmamız gereken birkaç husus var. Elbette bu konuyu konuşan arkadaşlarımızın önemli bir kısmı siyasi değerlendirmeler yapıyor. Bunlara saygı duyarız, bunlardan istifade etmeye çalışırız. Ama mademki adli bir faaliyettir ve ceza muhakemesi faaliyetidir o halde biz gelen talepleri kimden gelirse gelsin, kim nasıl değerlendirirse değerlendirsin biz bunların hepsini saygıyla ama ceza muhakemesi hukuku çerçevesinde değerlendirmek mecburiyetindeyiz. Eğer böyle olmadı takdirde zaten Türkiye'de yeteri kadar tartışma var. Ama ben Meclis Başkanı olarak ceza muhakemesi hukuku ve kanunu ne diyorsa ona aynen uymak mecburiyetindeyim. Çünkü bu kanunu çıkaran da Meclis'tir. Kanunu çıkaran Meclis kendi çıkardığı ceza muhakemesi kurallarına uymadan siyasi beklentilere ve değerlendirmelere göre işlem yaparsa o zaman sabahlara kadar uğraşıp kanun çıkarmamızın anlamı yok. Tekrar ifade ediyorum ki bu bir adli faaliyettir. Adli faaliyet olduğunda da ceza muhakemesi hukuku çerçevesinde olaylara bakmak lazım. Bütün bunlar Meclisimizde görüşülür. Geçmişte de benzer soruşturmalar oldu. Bir sonuca hep beraber varırız." şeklinde konuştu. 19 Mart'ta Genel Kurul'da nasıl bir usul izleneceğine ilişkin bir soruya ise Çiçek, bugüne kadar Meclis Soruşturması taleplerinin 55 ve daha fazla milletvekilinin imzası bulunduğunu ifade etti. Başbakanlık üzerinden gelen daha çok Teftiş Kurulu raporları ya da Sayıştay ve Danıştay'dan geldiğini anlatan Çiçek, "İlk olan husus savcılık üzerinden talebin gelmiş olmasıdır. Savcılık üzerinden gelince hiç olmazsa ceza muhakemesi hukukunu hatırlayalım. Onun üzerinden gereğini yaparız." dedi. Dosyaların eklerinin iade edilmesi gerektiği yönündeki görüşlerin hatırlatılması üzerine de Çiçek, "Bu taleplerin hepsini ceza muhakemesi terazinde tartarız." ifadelerini kullandı.

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...