Tgrt Haber

Bütçe maratonunda sona gelindi: Meclis yeni yılda mesaisini EYT ve sözleşmeliye harcayacak

Editör: Melis Önderoğlu / Kaynak: TGRT Haber
17 Aralık 2022 12:39 - Güncelleme : 17 Aralık 2022 12:46
Bütçe maratonunda sona gelindi: Meclis yeni yılda mesaisini EYT ve sözleşmeliye harcayacak

Türkiye Büyük Millet Meclisi 2023 yılı bütçe görüşmeleri yoğun temponun ardından tamamlandı. Milyonları ilgilendiren EYT, kadro ve başörtüsü gibi düzenlemeler Meclis'e sevk edilerek yeni yılda komisyonun gündeminde olacak.

Türkiye Büyük Millet Meclisi​ (TBMM) 2023 yılı bütçe​ görüşmeleri kavga ve gerginliklerin ardından noktalandı. Yaklaşık 2 aydır üzerinde yoğun bir tempo ile çalışılan bütçe maratonunda, milyonları ilgilendirenEYT​, sözleşmelilere kadro ve başörtüsüne dair yasal düzenlemeler var. Bu düzenlemeler, yeni yılda ele alınan ilk konular olarak komisyonun biricil gündemi olacak.

EYT İÇİN TARİH VERİLDİ

Emeklilikte Yaşa Takılanlar​ (EYT) düzenlemesinden 1,5 milyondan fazla vatandaşın yararlanması bekleniyor. Yeni yılda EYT ile ilgili çalışmalar tamamlanacak ardından da Meclis başkanlığına sunulacak. Teklifin 15 Ocak'tan önce yasalaşması beklenirken, düzenlemenin 8 Eylül 1999'dan önce sigortalı olup emeklilik için gerekli çalışma yıl ve prim gün sayısını dolduranların da faydalanacağı belirtiliyor.

SÖZLEŞMELİYE KADRO

Yeni yılda sözleşmeli personele kadro verilmesi de öncelikli konular arasında yer alacak. 424 bin kişinin yararlanması beklenen düzenlemede 3 yıl çalışma şartı aranacak, 1 yıl da aday memurluk süreci olacak. Daha önceki düzenlemenin dışında tutulan 227 bin kişi ise doğrudan kadroya geçebilecek.

BAŞÖRTÜSÜ MESELESİ

Meclis, ocak ayında başörtüsüne anayasal güvence getirecek düzenlemeyi görüşecek. AK Parti ve MHP'nin ortak imzalı teklifi önce Anayasa Komisyonu'nda ele alınacak. Başörtüsüne anayasal güvence sağlayacak teklifin, referanduma gerek kalmadan Genel Kurul'da kabul edileceği ihtimali üzerinde duruluyor.

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Ertugrul17 Aralık 2022 19:31

Staj mağduriyeti zulmü bitmezse oy vermeye gitmeyecez

Can17 Aralık 2022 13:14

EYT lileri sallayanıları EYT liler fena sallayacak

Sonraki Haber Yükleniyor...