Meclis'te bütçe maratonu başlıyor: 2023 yılı bütçesi 17 Ekim’de sunulacak
Türkiye Büyük Millet Meclisi, ekim ayında yoğun bir bütçe maratonuna hazırlanıyor. 27'nci yasama döneminin son bütçesi 17 Ekim’de meclis'e sunulacak. 2 ay boyunca Komisyon’da ve Genel Kurul'da bütçe takvimi işleyecek.
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) bütçe maratonu Ekim ayında başlıyor. 2023 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu teklifi, 27'nci yasama döneminin son bütçesi olacak. Bütçe teklifi aynı zamanda, Cumhurbaşkanlığı tarafından hazırlanan 5'inci bütçe teklifi olma özelliğini de taşıyor.
2023 BÜTÇESİ İÇİN MARATON BAŞLIYOR
2023 yılı bütçe teklifi, anayasa gereği her yıl 17 Ekim'de Meclis'e sunuluyor. 2 ay boyunca Komisyon'da ve Genel Kurul'da bütçe takvimi işleyecek. Plan ve Bütçe Komisyonu'nda teklifin sunumunu Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay yapacak. Bakanlar, faaliyetlerini ve geleceğe yönelik projelerini komisyon üyeleriyle paylaşacak. Sonrasında da bütçe görüşmeleri Meclis Genel Kurulu'na taşınacak. Bütçe görüşmeleri Aralık ayında yaklaşık iki hafta boyunca Genel Kurul'da gerçekleştirilecek.
EKONOMİYE İLİŞKİN TORBA YASA MECLİS'TE
Öte yandan bütçe görüşmeleri öncesinde dar gelirliye can suyu olacak torba teklif Meclis'e sunuldu. Buna göre çalışanlara elektrik ve doğalgaz desteği verilecek. 2 bin liranın altındaki icralık borçlar, öğrenim kredisinin faizleri ile pandemi döneminde kesilen maske cezaları silinecek. Devlet-vakıf ayrımı olmaksınız tıpta ve diş hekimliğinde okuyan bütün son sınıf öğrencilerine 5 bin 500 lira ödeme yapılacak.
SİCİL AFFI GELİYOR
Paketle sicil affı da getiriliyor. Karşılıksız çek, protesto edilmiş senet ve kredi kartı borçlarını zamanında ödeyemedikleri için kara listeye alınan kişiler borçlarını belirlenen tarihe kadar ödemeleri halinde sicilleri silinecek.
KYK BORÇLARININ FAİZLERİ SİLİNECEK
Teklifle KYK öğrenim kredilerinin faizi silinecek. Yeni dönemde öğrencilerden kredi için faiz alınmayacak. Artış olmadan geri dönüş ödemeleri sağlanacak. Öğrenci iki yıl sonra borcunu ödemeye başlayacak. İsterse üç kez daha bu süreyi uzatabilecek.
DEZENFORMASYON YASASI GÖRÜŞMELERİ SÜRECEK
Meclis’in bu haftaki gündemi dezenformasyon yasası olacak. Genel Kurul, 11 Ekim Salı günü toplanacak. 14 maddesi kabul edilen dezenformasyonla mücadele yasası olarak bilinen sosyal medya yasasının teklifinin görüşmelerine, 15. maddeden itibaren devam edilecek.
Görüşmeler sırasında kabul edilen maddelerle teknik konularda değişiklikler yapıldı. Buna göre; Basın Kartı Komisyonu üye sayısı 9’dan 19’ çıkarıldı. İnternet haber sitelerinin yönetim yerinin bulunduğu beyannamelerin başsavcılıklar yerine Basın İlan Kurumuna verilmesi teklif edilmişti. Ancak AK Parti ve MHP’nin önergesiyle bu uygulamadan vazgeçildi. Beyannameler yine savcılıklara verilecek.
Teklifin görüşmeleri Salı günü 15. maddeden itibaren yeniden başlayacak. Teklifle internet haber siteleri süreli yayın kapsamına alınacak. Basın kartı başvurusu İletişim Başkanlığına yapılacak, resmi nitelikte kimlik belgesi olarak kabul edilecek.
Teklifin en çok tartışılan düzenlemesi ise 29. madde oldu. Muhalefetin ve bazı basın meslek örgütlerinin karşı çıktığı maddeye göre; halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak amacıyla gerçeğe aykırı bir bilgiyi alenen yayan kimse, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılacak.