Tgrt Haber

Medya-İş'ten Çalışan Gazeteciler Günü sergisi

10 Ocak 2014 12:02
Medya-İş'ten Çalışan Gazeteciler Günü sergisi

Medya-İş Sendikası, 10 Ocak Çalışan Gazetecileri Günü dolayısıyla gazetecilerin çalışma koşullarının görüntülendiği fotoğraf sergisi düzenledi.

Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan,Kızılay Metrosu'ndaki serginin açılışında yaptığı konuşmada, gazetecilerin örgütlenmesi, çok ağır ve zor şartlarda çalışan gazetecilerin, diğer iş kollarından daha öncelikli olarak sendikal mücadelenin içinde yer almasının sağlanması  gerektiğini söyledi. Basın yayın çalışanı 100 binin üzerindeki kişiden çok azının sendikalara üye olduğunu anlatan Arslan, özellikle gazetecilik mesleğini yapmaya çalışanların sendikal mücadeleye dahil edilmesi için ellerinden geleni yaptıklarını bildirdi. Arslan, "En çok üzüldüğüm konu, büyük plazalarda, gerçekten dünyanın en son teknolojisini kullanarak gazetecilik, televizyonculuk yapan medya patronlarının çalışanlarına reva gördükleri hem ücret, hem çalışma şartlarını kınıyorum. İnsan haklarına aykırı, bizim mevzuatımıza aykırı şekilde çalıştırılıyor arkadaşlarımız. Büyük çoğunluğu, ne yazık ki 212 sayılı Yasa'nın kapsamı dışında çalıştırılıyor" dedi.
Gazetecilerin emeklerinin, alın terlerinin istismar edildiğini belirten Arslan, ne yapıp edip örgütlülüğün sağlanması gerektiğini kaydetti. Arslan, gazetecilerin sendikal mücadeleye dahil olduğu an, işten çıkarılma başta olmak üzere pek çok tehditle karşı karşıya kaldığını belirterek, özel sektörde sendikalı basın mensuplarının hemen hemen kalmadığını söyledi. Sendikal mücadelenin gazetecilerle bir şeklide geleceğe taşınması gerektiğini dile getiren Arslan, bunun için çaba harcadıklarını bildirdi. Anadolu Ajansında toplu sözleşme yapılamamasından dolayı üzüntülerini paylaşan Arslan, "Sendikacılığı demokratik bir yarış, bir rekabetin ötesine taşıyan, gerçekten intikam ve hırsla hareket eden malum Türkiye Gazeteciler Sendikasını bir kez daha kınıyorum. Ekim 2012'den bu yana yapacağımız Toplu İş Sözleşmesi ısrarla, inatla engellenmek isteniyor" dedi. Ayrıntılı bir tezgahla karşı karşıya olduklarını söyleyen Arslan, TGS'nin bir sendikacının yapmaması gereken her şeyi yaptığını söyledi.
Arslan, sendikacılıkta rekabet olması gerektiğini, tek sendika anlayışını, tekelci anlayışı reddettiklerini vurgulayarak, "Ama sendikacılık rekabetini işçilerin mağduriyetleri üzerine inşa edenler, intikam ve hırs üzerine sendikacılığını inşa edenler ve ideolojik bir mücadelenin aracı olarak görenleri kınıyorum" diye konuştu. Arslan, konuşmasının sonunda Çalışan Gazeteciler Günü'nü kutladı. Medya-İş Sendikası Genel Başkanı Gürsel Eser de bu günü 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü değil 10 Ocak Gazeteciler Günü olarak kutlamak istediklerini belirtti. "Çünkü patronların keyfi uygulamaları nedeniyle onlarca arkadaşımız işten çıkarılmış ve buna dün de yenileri eklenmiştir" diyen Eser, işten çıkarılanları gözardı etmek istemediklerini söyledi. Eser,  "Bu yüzden Çalışan Gazeteciler Günü yerine Gazeteciler Günü denmesini istiyoruz" dedi. Eser, gazetecilerin çalışma koşullarının ağır olduğunu, çok zor şartlarda görev yaptıklarını belirterek, "Görevleri kamuoyunu aydınlatmak olan gazeteciler savaş bölgelerinde kaçırılmakta, toplumsal olaylarda darp edilmektedir" dedi. Miliyet gazetesi foto muhabiri Bünyamin Aygün'ün 40 günlük esaretinin ardından kurtarıldığını anlatan Eser, gazeteci Beşar Kadumi'nin ise Suriye'de tutsak olduğunu belirtti. Eser, Kadumi'nin de bir an önce serbest kalıp, ailesine kavuşmasının da en büyük dilekleri olduğunu söyledi.
Fotoğraf sergisinde gazetecilerin yaşadığı zorlukları göstermeye çalıştıklarını ifade eden Eser, "Çalışan ve çalışmayan gazetecilerin gününü kutlarken, sansür ve oto sansürün olmadığı, düşünce ve ifade özgürlüğünün önündeki tüm engellerin kalktığı 10 Ocaklar diliyorum" diye konuştu. Konuşmaların ardından Mahmur Arslan, Gürsel Eser ve Anadolu Ajansı Türkiye Haberleri Yayın Yönetmeni Ertuğrul Cingil, serginin açılış kurdelesini kesti ve haberi takip eden gazetecilere çiçek verdi.

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...