Tgrt Haber

Türkiye'nin yeni enerji üssü: Mega proje 100 saniyede anlatıldı 

Editör: Mutluhan Yıldız / Kaynak: Anadolu Ajansı
27 Aralık 2022 02:01 - Güncelleme : 27 Aralık 2022 02:07

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Çaycuma 1 kuyusundaki 58 milyar metreküplük doğalgaz rezervi müjdesi, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın "100 Saniyede Filyos" adlı animasyon filminde her ayrıntısına kadar anlatıldı. Türkiye'nin yıllık 55 milyar metreküpün üzerinde doğalgaz ihtiyacı olduğu filmde anlatılırken, bu rezevle 25 yıllık enerji ihtiyacın karşılanacağı aktarıldı. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan​'ın 58 milyar metreküplük doğalgaz​ müjdesinin ardından Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı "100 Saniyede Filyos​" isimli animasyon filmi hazırladı. Hazırlanan filmde Türkiye​'nin enerjide dışa bağımlılığını kıracak yol haritası tek tek anlatıldı. 

''100 Saniyede Filyos'' filminde ''Türkiye'nin doğal gaz tüketimi 55 milyar metreküpün üzerinde. Karadeniz'deki doğal gaz projesi bu yükü hafifletecek en büyük adım. 540 milyar dolarlık doğal gaz rezervi Filyos Limanı'nın 170 km. açığında. Fatih, Yavuz ve Kanuni kuyuları hazırlıyor, dev ekipmanları deniz tabanına indiriyor" ifadeleriyle Karadeniz doğal gaz projesi tanıtıldı. 

25 YILLIK DOĞAL GAZ KAPASİTESİ

Filmde öne çıkan başlıklar şöyle:

Doğal gazı kıyıya ulaştıracak her biri 12 metre uzunluğundaki borular Karadeniz'in 2200 metreye kadar ulaşan derinliğine yerleştirildi. Deniz altındaki 3 hattan biri gazı getirecek, biri glikol taşıyacak, sonuncusu da fiber optik hidrolik gibi ihtiyaçları karşılayacak.

Proje devam ederken aynı anda 51 gemiden oluşan dev bir filo çalışıyor. Boru hattı denizdeki 10 kuyudan gelen doğal gazı 1,2 milyon metrekare alana sahip Filyos Doğal Gaz İşleme Tesislerine taşıyacak. Bu devasa tesisin ulusal şebekeyle buluşturacağı doğal gaz konutların ihtiyacını 25 yıl süreyle karşılayacak kapasiteye sahip. Türkiye Yüzyılında enerjide dışa bağımlılık kilidini kıracak olan mega proje hız kesmeden ilerliyor.

 

 

Kaynak: Anadolu Ajansı
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Ahmet Nihat 27 Aralık 2022 08:24

Yaparsa reis yapar

Sonraki Haber Yükleniyor...