Tgrt Haber

Meral Akşener'in 6'lı masa resti dünya basınında: Muhalefet çatlıyor

Editör: Mutluhan Yıldız / Kaynak: TGRT Haber
03 Mart 2023 20:40 - Güncelleme : 03 Mart 2023 22:35
Meral Akşener'in 6'lı masa resti dünya basınında: Muhalefet çatlıyor

Dün gerçekleştirilen 6'lı masa toplantısında CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylığına sıcak bakmayan İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, bugün olağanüstü kararla Genel İdare Kurulu'nu (GİK) topladı. Toplantı sonrası yaptığı açıklamalarla 6'lı masayı adeta dağıtan Akşener'in bu tutumu dünya basınında geniş yankı buldu. Reuters, "Türkiye'nin Erdoğan karşıtı muhalefeti kargaşa içinde" derken ABD'li Wall Street Journal gazetesi muahbiri ise "Türkiye'nin muhalefet koalisyonu çatlıyor" diyerek takipçilerine duyurdu. 

Siyasette seçim hareketliliği giderek artarken, tüm gözler muhalefetin çıkaracağı cumhurbaşkanı adayına çevrildi. Saadet Partisi liderliğinde dün 12'nci kez bir araya gelen 6'lı masada CHP​ Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu​'nun adaylığı krize yol açtı. 

Temel Karamollaoğlu, Ahmet Davutoğlu, Ali Babacan ve Gültekin Uysal, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun cumhurbaşkanı adaylığını desteklerken, İYİ Parti​ Genel Başkanı Meral Akşener​ ise tercihini 'Ekrem İmamoğlu' ya da 'Mansur Yavaş'tan yana kullanmak istedi. Ancak Kılıçdaroğlu 2 ismin belediyedeki görevlerine devam edeceklerini söyleyerek Akşener'in teklifini veto etti. 

GİK sonrası açıklamlarda bulunan İYİ Parti lideri, "6'lı masanın son toplantısında anlayışa varıldı. Bu vesileyle anlamış olduk ki kişisel hırslar Türkiye'ye tercih edildi, kişisel ajandalar uğruna mübah sayılan milletin kazandığı büyük hakikate tercih edilmiştir" diyerek masaya resti çekti. 

MUHALEFETTEKİ ÇATLAK DÜNYA BASININDA GENİŞ YANKI BULDU

İYİ Parti Genel Başkanı Merak Akşener'in Kılıçdaroğlu resti dünya basınında da yankı buldu. Yabancı haber ajansları İYİ Parti lideri Meral Akşener'in basın toplantısını son dakika gelişmesi olarak verildi.

Reuters'ın Türkiye Büro Şefi Jonathan Spicer da Twitter hesabından, "Türkiye'nin Erdoğan karşıtı muhalefeti -seçimlere iki aydan kısa süre kala- Akşener'in ittifaktan ayrılması ve İstanbul ile Ankara belediye başkanlarına cumhurbaşkanı adayı olma çağrısı yapmasının ardından şok ve kargaşa içinde" yorumunda bulundu. 

"KOALİSYON ÇATLIYOR"

Wall Street Journal gazetesinin İstanbul muhabiri Jared Malsin, Twitter hesabından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bu süreçte avantajlı taraf olduğunu aktarırken, "Türkiye'nin muhalefet koalisyonu çatlıyor. Bu durum Erdoğan'a potansiyel olarak, Mayıs'ta düzenlenmesi beklenen seçimlerde devasa bir avantaj veriyor olabilir" dedi. 

"ÇATLAKLAR AYRIŞMAYA DÖNÜŞTÜ"

The Economist dergisinin Türkiye muhabiri Piotr Zalewski, "Türkiye muhalefetindeki çatlaklar bir süredir görülüyordu. Şimdi bunlar açık bir ayrışmaya dönüştü. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, muhalefetin cumhurbaşkanı adayı olarak Kemal Kılıçdaroğlu'nu desteklemeyeceğini söyledi ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nu aday olmaya çağırdı" dedi.

"ŞANSI YOKUŞA SÜRÜYORLAR"

Bloomberg'in Orta Doğu muhabirlerinden Zainab Fattah ise "Türkiye'de muhalefet, mayıs seçimlerinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'a meydan okuyacak ortak adayda anlaşamamaları nedeniyle krizde. Bu durum, ülkenin en uzun süredir görevde olan liderini koltuğundan etmek açısından nadir bir şansı yokuşa sürüyor" yorumunu yaptı.

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...