Tgrt Haber

Meteoroloji uzmanı tarih verdi: 'Amansız elli' soğukları geliyor

Editör: Deniz Çağıl / Kaynak: Anadolu Ajansı
05 Ocak 2023 17:39 - Güncelleme : 05 Ocak 2023 18:04

Ocak ayı gelmesine rağmen yazdan kalma günler yaşayan Türkiye'de önümüzdeki haftadan itibaren 'kara kış'ın etkili olması bekleniyor. Havalarının önümüzdeki haftadan itibaren hızla soğuyacağına ve 'amansız elli' yaşanacağına dikkat çeken Yüksek Meteoroloji Mühendisi Ahmet Köse, bu havanın uzun sürdüğünü, şiddetli ve sert geçtiğini ifade etti.

Aralık ayını geride bırakıp ocak​ ayının ilk haftasını bitirdiğimiz günlerde yazdan kalma günler yaşanıyor. Ancak önümüzdeki haftadan itibaren soğuk havaların etkili olacağını belirten uzmanlar, eskilerin "amansız elli" dediği soğukların uzun süre devam edeceği belirtiliyor.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği TMMOB Yayın Kurulu Başkanı ve Haliç Üniversitesi'nde öğretim görevlisi de olan Köse, halk arasında "kara kış" olarak bilinen, eskilerin "amansız elli" adını verdikleri soğuk havalara yaptığı değerlendirmede havanın önümüzdeki günlerde hızla soğuyacağını ve soğuğa karşı tedbirli olunması uyarısında bulundu.

50 GÜN SÜRÜYOR

Havanın şiddeti nedeniyle adını "amansız" kelimesinden aldığına dikkati çeken Köse, "Anlamından da anlaşılacağı üzere bu soğuklar, uzun soluklu 50 gün sürdüğü ve aman vermediği için atalarımız bu ismi vermişlerdir" dedi.

'SOĞUKLAR YÜKSEK BASINÇTAN ETKİLENDİ'

Soğukların normal olarak 4 Ocak'ta başladığını ancak  "omega blokajı" nedeniyle yaşanan yüksek basınçtan etkilendiğini aktaran Köse, "Bu sene amansız elli soğukları yurdumuzda bir hafta sapmayla 11 Ocak'tan itibaren yaşanmaya başlayacak. Soğukların aralıksız devam etmesi yüzünden, bu günlere 'amansız elli' denmiştir. 10 gün kara kışın sonunda, 31 gün zemheride, 9 gün gücüğün başında, toplam 50 gündür" dedi.

Diğer dönemlerde yaşanan soğukların genelde fırtınayla birlikte birkaç gün veya hafta devam edip, yerini ılık havaya bıraktığını aktaran Köse, "amansız elli" soğuklarının ise çok daha uzun sürdüğünü, şiddetli ve sert geçtiğini söyledi.

Kaynak: Anadolu Ajansı
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...