Tgrt Haber

Meteoroloji uzmanından kış mevsimi için ürküten uyarı: Türkiye kuvvetli fırtınaya giriyor

Editör: Birkan Cantürk / Kaynak: TGRT Haber
13 Ağustos 2023 23:34 - Güncelleme : 14 Ağustos 2023 00:04
Meteoroloji uzmanından kış mevsimi için ürküten uyarı: Türkiye kuvvetli fırtınaya giriyor

Kavurucu sıcaklar, kuzey yarım küreyi etkisi altına alırken kış için de uzmanlardan olumsuz tahminler geldi. Meteoroloji uzmanı Kerem Ökten, vortex şartlarının kış mevsimi için uygun hale geldiğini belirterek Türkiye'de yoğun yağışların ve kuvvetli fırtınaların etkili olacağını söyledi.

Temmuz ayındaki rekor sıcaklar, kuzey yarım küreyi kasıp kavururken Türkiye'de de oldukça etkili oldu. Özellikle sıcak havaların tetiklemesinden dolayı Akdeniz ülkeleri, orman yangınlarıyla da mücadelesini sürdürüyor. Hava sıcaklıkları, ağustos ayında da etkili olurken kış mevsimi için de olumsuz tahminler geldi. Meteoroloji uzmanı Kerem Ökten, kış için "çok kuvvetli soğuk" öngörüsünde bulundu.

Hayatı olumsuz etkileyen sıcaklıklar devam ederken bir yandan da uzmanlar, kış mevsimi için de uzun vadeli tahminlerde bulunuyor.

Meteoroloji uzmanı Kerem Ökten, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımlarla kış mevsimi için vatandaşları üzecek bir manzara çizdi.

KIŞIN VORTEX SOĞUKLARI GELİYOR

Önümüzdeki dönemde çok kuvvetli soğukların etkili olacağını belirten Ökten, şunları söyledi:

"1980 ile 2022 arasındaki tüm el nino'lu kışları birleştirdiğimizde, Avrupa'nın normallerden sıcak, Türkiye'nin tamamının normallerinin soğuk olacağı görülüyor. Bu sene vortex için şartlar uygun…

Uzun vade modelleri kış mevsiminde Balkanlara inmesi muhtemel çok kuvvetli soğuklar öngörüyor. Elbette vade uzun olduğu için güvenilmez; fakat Kışımızın potansiyelini görmek açısından iyi..."

VORTEX NEDİR?

Vortex ya da Vorteks, Kuzey Yarım Küre'de saat yönünün tersine dairesel bir hareketle kendi ekseni etrafında dönen hava akımı olarak ifade edilmektedir.

Girdap biçimindeki bu hava akımı, deniz üzerinden hareket ederek bol miktarda yağış toplamaktadır.

Vortex, etkili olduğu bölgelerde kısa sürede yoğun yağışlar ve kuvvetli fırtınalar oluşturması ile bilinmektedir.

Vortex, etkili olduğu lokasyonda kısa sürede bol yağış bırakır, ani fırtınaya neden olur. Bu sebeple uçuşlar ve günlük hayat da olumsuz etkilenir.

https://twitter.com/KeremOktenMeteo/status/1690653430686109696

 

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Ziyaretçi14 Ağustos 2023 00:16

Hizmet zemin değil ortam getirir eğer herkes duyarlı olursa bunun yanına bir de kavram getirir.

Sonraki Haber Yükleniyor...